2020-03-08

Lugn i stormen? Nya case!

Det är fortsatt stormigt på världens börser och gissningsvis lär det blåsa kallt ett tag till.

Oavsett storm så fortsätter jag som vanligt att leta nya case och de senaste månaderna har jag hittat ett knippe spännande bolag som gått från svindyra till dyra i och med nedgången. Så jag har i huvudsak sålt "utdelningsaktier" för att kunna köpa än mer (strukturell) tillväxt.


Lugn i stormen? Nya case!
Att jag har diagnosen stockaholic sen tidigare är kanske inget nytt för den som följer mig men när jag räknar ihop antal nya case den senaste tiden för jag det till hela 20 bolag!


Som synes en blandning av små och stora bolag världen över och den gemensamma nämnaren är att jag tror alla har en fin resa framåt de kommande åren då det finns god underliggande tillväxt för respektive investeringstema de verkar inom.

Här följer korta pitchar för respektive case:

ESG
Neste är ett spel på förnybart bränsle där jag tycker värderingen är ganska sansad i genren som annars är generellt uppblåst.

Enviva är att amerikanskt bolag som tillverkar pellets för den amerikanska marknaden och är kanske mer av ett klassiskt utdelningscase men med en touch av ESG.

China Everbright Greentech tar hand om och återvinner miljöfarligt avfall i Kina bland annat. Värderingen är sannolikt sansad och rimligen borde det finnas tillväxt inom detta område över lång tid.

Via EFN fick jag igår upp ögonen för holländska Alfen. Energilagring och laddstationer, låter det som tillväxtområde? :-)

Digitalisering/SaaS
Xero är ett "Fortnox" från Nya Zeeland men det skillnaden att de rimligen har en större potential då de har hela anglo-saxiska världen som spelplan. Ägs av Core Ny Teknik vilket jag tycker är ett styrketecken.

Altium från Australien gör avancerad mjukvara för kretskortsdesign och tycks ta större del av marknaden år för år.

Intuit är en mjukvarujätte i USA som rimligen har stora konkurrensfördelar inom bokföring för privatpersoner och småföretag, ytterligare ett "Fortnox" fast modell större?

Atoss är ett tyskt bolag som gör mjukvara för "time management" bland annat och här är Didner & Gerge inne och härjar.

Wiit tillhandahåller molntjänster för affärskritiska applikationer i Italien av alla ställen och växer finfint likt alla andra bolag ovan.

Humaniseringen av husdjur
CVS Group är en veterinärkedja i England helt enkelt och jag tror att den engelska marknaden för husdjur har bra utsikter de kommande åren att växa fint likt den gjort i Sverige.

Franska Virbac är inriktade mot läkemedel för husdjur och även de ser ut att ha fin tillväxt framöver.

IT-säkerhet
Shearwater Group är ett litet Brittiskt "investmentbolag" som består av olika bolag inom IT-säkerhet.

Hälsa
Inom läkemedel har jag plockat in amerikanska Regeneron, Gilead och Bristol-Myers vilket förefaller vara stabila case inom genren med rimlig värdering.

Två case som faktiskt gjort comeback i portföljen är  Thermo Fischer och Novo Nordisk. Stora bolag men fina konkurrensfördelar och sannolikt bra lönsamhet framåt.

Ett bolag av karaktären av lite mer förhoppning är amerikanska Livongo som har en digital plattform för hälsa av det mer avancerade slaget.

e-tjänster
Om man tror att dejting via nätet har god tillväxt framöver så är nog Match Group givet i sammanhanget.

Perion Network från Israel sysslar med tjänster för digital marknadsföring och har fått fart på tillväxten vilket jag hoppas håller i sig.

Fortfarande höga värderingar?
Även med "Corona"-rabatt så är många utav bolagen ovan högt värderade sett till multiplar. Jag tänker att när stormen har lagt sig så gissar jag att ränteläget är lägre än innan stormen bröt ut. Detta i kombination med att den strukturella tillväxten i respektive investeringstema tar fart igen ger att jag ändå tror att dessa investeringar kommer att ge fin avkastning över tiden.

Förvisso kanske det kommer att bli ännu "billigare" kommande period men det skulle man kunna utnyttja för än fler omallokeringar tänker jag.

Hur gör du i stormen? Sitter still eller letar du nya case?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av 024-657-834 från Pixabay
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Letar nya case. Sådant som för 2 veckor sedan kändes för dyrt. BMY i din lista ovan är ett exempel, återstår att se om den börjar leta sig neråt igen. Den har sökt sig uppåt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja läkemedelsbolagen har nog klarat stormen ngt bättre än andra bolag gissar jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag tycker du gör helt rätt. Man måste helt enkelt fokusera på det viktiga i sammanhanget, dvs de stora möjligheter som nu skapas för den som har förmågan att se dem och agera rationellt. Givet nuläget, hur ska man dra största möjliga nytta av det? Folk yrar dock i allmänhet om motsatsen till det du skriver ovan, dvs enbart det negativa.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Lätt att färgas av mörkret men rimligen kommer solen att gå upp igen så småningom och då vill jag ha en vettig portfölj redo för detta.

   Tack för kommentar och feedback!

   Radera
  2. Hur ser du på det faktum att Xero bränner så enormt med pengar ännu, under så många år? Vad skulle hända i det fall det blir recession, men den typen av kassaflöden?

   Radera
  3. Enligt mina källor så har de positivt kassaflöde och nettokassa så på den punkten är jag inte orolig. Gissningsvis prioriterar de tillväxt framför lönsamhet än så länge.

   Radera
 3. Tycker också att en del fortfarande är dyrt, Investor är inte på långa vägar billigt, bara inte tokdyrt längre. Och i aktier på aptitliga nivåer som Kopparbergs, Resurs och Scandic finns ju också fundamentala aspekter kring framtidsutsikter som gör att man inte kan räkna med lika fina rapporter som historiskt. Har inte så mycket utrymme att öka men ska försöka fylla på lite nu med marslönen samtidigt som belåningen minskas, blir en balansakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om mitt antagande om än lägre ränteläge framöver stämmer så ska P/E-multiplar upp allt annat lika tycker jag. Jag försöker styra om portföljen till bolag som har god chans att öka vinsten (E) över tid vilket borde kunna ge bra totalavkastning förhoppningsvis.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Kul med nya bolag! Vad tror du om TerraForm Power Inc?
  Med vänlig hälsning, Daniel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så insatt i caset men spontant så såg skuldsättningen inte så kul ut.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Du borde ha sålt för 2 månader sen, om inte då så för 1 månad sen, om inte då så förra veckan och om du ännu inte sålt så bör du göra det nu om några timmar! Det kommer krascha, och det rejält. Jag tippar på -40% innan sommaren.

  Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän. Självklart kommer det betyda enorma problem för världsekonomin. Att inte kunna se det gör mig tveksam till hur många av er bloggare faktiskt vet vad ni sysslar med.

  Nästa stad för karantän lär bli Oslo eller Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tajming är svårt och ännu svårare är att sia om konsekvenserna av Corona. Jag försöker fokusera på det långsiktiga perspektivet i första hand.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Noterade du att Musti Group gått in på helsingforsbörsen? (arken zoo och djurmagasinet). Öresund tecknade sig i introduktionen, men det är ju i sig inget supertecken då dom bränt sig en del i några nyliga introduktioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kikat på Musti men det är väl i huvudsak Retail som jag förstår det? Kommer att bevaka bolaget men är inte så sugen i dagsläget.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Tack för en bra blogg Stefan.
  Vi har många bolag som är under spaning. Jag köpte Neste idag.

  Shearwater Group ska jag undersöka lite mera, har rätt bra insyn inom IT-säkerhet så man kan nog bilda sig en uppfattning. Tack för tipset. Trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna återkoppla vad du tycker om Shearwater sen. Jag har mer av en bevakningspost än så länge.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 8. Hej Stefan!
  Hur gör du för att köpa Xero?
  Hittar inte den på Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Via Degiro på Frankfurtbörsen. Du kan nog handla den via telefon hos Avanza.

   Radera