2020-03-24

#uppesittarkväll mars 2020 - a new beginning?

En smått historisk #uppesittarkväll då vi har varit med om ett episkt börsras och det är betydligt lägre aktiekurser nu än för en månad sen överlag.

Det är nog för tidigt att ropa hej även om botten kanske redan har varit för denna gång men jag tycker mig i alla fall ha fått en ögonöppnare om att "utdelningsbolag" inte har klarat denna nedgång speciellt bra.

Med den insikten så är två av mina portföljer som har huvudinriktning mot utdelning under utvärdering vilket har och kommer att resultera i att ett antal "trötta" (utdelnings)bolag lämnar portföljen.


Jag kommer fortsättningsvis prioritera affärsmodell, tillväxtutsikter och balansräkning. Detta innebär att jag inte kommer att ha något krav på utdelning utan det blir mer av en "nice to have"-feature.

Med en rekordstor kassa och mer försäljningar på gång så kan man undra vad jag ska då köpa?

Jag kommer att utgå från ett antal kärninnehav som jag redan har och öka i dessa successivt, exempelvis Microsoft som är och kommer förbli min största position även framgent.

Jag tänker mig även att ta tillbaka bolag som Amazon och Facebook vars balansräkningar är urstarka och tillväxtutsikterna fortsatt goda.

Ett annat bolag som jag sneglar på är Nvidia som handlas på vettiga nivåer tycker jag.

Tidigare idag ökade jag i a2 Milk som har stått emot denna nedgång på ett fint sätt.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by Joshua Earle on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

5 kommentarer:

 1. Kanske är som så att den något naiva utdelningstrenden fått för många följare? Inte minst att döma av de otroligt höga värderingar denna typ av bolag fått, helt utan att förtjäna det genom motsvarande tillväxt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Alla mina utdelningsaktier var skyhöga. Nu är de lite väl lågt värderade. Det flesta jag har är utdelningsaktier men inte alla. En del delar ut en symbolisk summa som lika gärna kunnat vara 0. (Bure, Bahnhof och några fler)

   Radera
  2. @Investeraren

   Jag erkänner mig ha varit en naiv optimist avseende (stabila) utdelningsaktier. I de fall värdering/DA blivit mindre attraktiv så har jag skalat ner eller sålt av.

   Tillväxtaktier har varit dyra fram tills nu då vissa fantastiska bolag kommit ner till rimlig nivå.

   @investerarfar

   Det är nog klokt att inte ha ett "måste"-krav på en viss DA (been there done that) utan helheten ska alltid avgöra IMO.

   Tack för kommentarer!

   Radera
 2. Det finns ju inget som säger att man inte kan ha båda och. Jag har själv tänkt att komplettera portföljen med lite tech, men de har varit så fantastiskt övervärderade (t.ex. Apple, MSFT), först nu börjar de komma ner till lite rimliga nivåer. Har även sneglat på Lockheed Martin och Boeing (lite mer osäkert rent ekonomiskt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill nog påstå att MSFT och Apple inte var övervärderade innan raset mätt på EV/EBIT (justerat för nettokassa) men visst är de billigare nu.

   Jag skulle välja Airbus före Boeing då de har nettokassa och kanske kan profitera på Boeings problem.

   Tack för kommentar!

   Radera