2023-06-30

Det våras för ISK?

Under "normala" omständigheter så är Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF) relativt likvärdiga sett till skatteuttag och detta har jag skrivit om här. Men i rådande ränteklimat så inträder en klar fördel för ISK för den som har räntekostnader som överstiger 100 000 kr.

Upp till 100 000 kr i underskott av kapital så är skatteavdraget 30% och för den delen som överstiger 21%. Räntekostnader kvittas mot reavinster, ränte-,  och schablonintäkter så lyckas man med dessa komma under gränsen på 100 000 så blir det en fördel skattemässigt.

Säg att du har ett underskott på 110 000 kr. Du får då normalt sett skattereduktion på 32 100 kr (100 000 * 0,3 + 10 000 * 0,21). Om du då har en schablonintäkt från ISK på 10 000 så blir ditt underskott 100 000 och du får 30 000 i skattereduktion och du har indirekt betalat schablonskatten på 3 000 (10 000 * 0,3), så du får du en gynnsam skatteeffekt på 900 kr.

Det är kanske inga jättesummor det rör sig om för de flesta men ändå en fördel för ISK jämfört med KF och för 900 får du 8 extra aktier i BioGaia exempelvis :)

En annan fördel för ISK är att skatten dras i efterhand via deklarationen vilket allt annat lika ger bättre ränta-på-ränta jämfört med en KF där skatten dras direkt från kapitalet kvartalsvis under beskattningsåret. Detta ger även möjlighet att "kvitta" nysparandet mot skatt vilket sänker skatten allt annat lika för en ISK jämfört med en KF. 

Säg att du har en skatt på ditt ISK på 3 000 kr och du vanligtvis månadssparar 5 000. Om du då tar och betalar skatten och istället sätter in 2 000 kr så blir schablonskatten för insättningen lägre förstås.

Motsvarande i KF hade varit att 3 000 har dragits i skatt föregående år och du får betala schablonskatt på ditt månadssparande på 5 000 kr.

Denna "feature" har jag sen några år tillbaka i mina Sparkalkylatorer där du kan testa skillnaden.


Skillnaden är inte jättestor relativt sett men ändå ett antal tusenlappar över tid till fördel för ISK (vänster i bilden ovan).

Sen bör det nämnas att KF har andra fördelar som exempelvis smidig återföring av utländsk källskatt samt att du enkelt kan välja valfri förmånstagare.

Vidare så kan vanlig depå vara ett alternativ till ISK nu när statslåneräntan är hög och eventuella reavinster kan också användas för att kvitta mot räntekostnader enligt ovan.

Vad väljer du för ditt nysparande? ISK, KF eller vanlig depå?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

  1. ISK! Och så gillar jag den automatiska hanteringen av källskatt som sker oberoende av förvaringsinstitut om nedan är uppfyllt:

    1. Du har överskott av kapital i din deklaration.
    2. Du köper utländska aktier på marknader där det bara dras 15% källskatt (ex. USA, Nederländerna)

    I år är det kanske svårt med överskott enligt villkor 1, men man kan ju sparar källskatt i 5 år och under den tiden hinner nog mitt sparkapital springa om mina skulder så att jag kontinuerligt kan kvitta källskatten i min deklaration.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angenäm situation! Har du dessutom din ISK hos Pareto så kan du spara växdlingsavgifter om du använder deras valutakonto.

      Tack för inspel!

      Radera
  2. Hur menar du när du skriver att skatten för KF dras direkt från kapitalet kvartalsvis under beskattningsåret? Jag har haft KF i över tio år och där har skatten enbart dragits i januari.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vanliga är att försäkringsbolaget drar det kvartalsvis men årsvis förekommer i sällsynta fall numera - vilket bolag gäller det? Oavsett så dras motsvarande skatt för ISK med ett års fördröjning via deklarationen.

      Radera
  3. Jag har mitt sparande hos Skandia och där dras skatten iaf. en gång per år.

    SvaraRadera
  4. Med låga räntor så har det varit förmånligt att ha ISK (eller KF) framför aktiedepå, men framåt oktober, november kommer det bli dags att fundera på hur mycket ISK-skatt som känns rimligt. Än så länge har statslåneräntan "bara" stigit en knapp procentenhet, men det blir jobbigt när alla utdelningar går direkt till att betala skatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ISK/KF lönar sig över tid så länge du avkastar bättre än statslåneräntan + 100 bps. Utdelningsjägare som kör buy and hold bör dock fundera på vilka innehav som trivs bäst på ISK, KF respektive vanlig depå - kan vara bra med en mix

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Hej Stefan
    Alltid haft allt i KF men i år försöker bygga en 200 000 portfölj då regeringen har lovat sśkattfri/sänkt skatt på sparande upp till 2-300000kr. KF drar skatt kvartallvis precis som du säger. Min fråga:om man har underskott och ska betala schablonskatten några tusen, behöver jag göra nåt på deklarationen eller sköts det automatisk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För ISK så sköts allt automatiskt via deklaration så det är smidigt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. ISK bara för att jag är lite fåfäng och vill finnas i aktielängden...

    När är det man ska sätta in pengar på ett ISK för att minska skatteeffekten? Är det precis efter varje kvartalsskifte? Och om man vill kliva av börsen ett tag, hur länge måste man ligga utanför ISKt för att det ska löna sig att ta ut och sätta in?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För ISK så är varje kvartalsskifte en mätpunkt. Om du har en andel cash så gäller det att hålla den utanför ISK i minst två kvartal för att det ska bli mindre skatt än annars.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Tack! Skatteverket borde vara källan till den här informationen men jag tyckte inte att det var begripligt där. Jag litar på dig.

      Radera
    3. Just hur schablonintäkten för ISK räknas ut är ganska krånglig att förstå men en tumregel är att alla insättningar och värdet summerar till det som beskattas till slut.

      Radera
  7. Har man en aktie- eller fond som man tror på som sitter i en vanlig depå som fallit kraftigt kan man lika gärna sälja den. Flytta likviden till ISK och köp den igen. Du får avdrag för reaförlusten. Exempel 1: Du köper fonden A för 100 000kr. Faller med 50 procent till 50 000kr. Du säljer och flyttar till ISK. Fonden går sedan upp med 100 procent. Du säljer. Du har nu 115 000kr minus schablonskatten i ISK(Du får avdrag på 50 000kr*30 procent = 15 000kr).

    Exempel 2. Du har Fonden i en vanlig depå och gjorde inget alls. Fonden gick ned 50 procent och gick sedan upp 100 procent. Du säljer. Du har 100 000kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja förlustavdraget är mycket värt i en vanlig depå när du säljer med förlust, tack för exempel och kommentar!

      Radera