"Liberation day", dagen i år då USA trotsade sunt förnuft avseende fördelar med global frihandel såväl tappade rejält i förtroendekapital som pålitlig avtalspart för sannolikt många år framöver. Var det en gamechanger? Var det smart att dra ner på sin USA-exponering eller helt kliva av aktiemarknaden vid tillfället? Dessa svar får vi först om några år men redan nu i skrivande stund så kan vi konstatera att delar av värdeminskningen som följde redan är upphämtad och i vissa fall förbi. Globalt index mätt i kronor är fortfarande på minus avseende årets avkastning men mätt i dollar är vi nära ATH.
Händelseförloppet leder till den ständiga frågan:
Sitta still i båten eller tajma marknaden?
Att undvika värdeminskningar i ens aktieinvesteringar är i princip omöjligt om du inte kör väldigt tajta stop loss efter dina köp. Tajta stop loss medför känslighet för volatilitet och att transaktionskostnaderna blir högre. Dessutom blir det mera jobb med processen att köpa något annat eller vänta till att kunna köpa billigare. Att tajma sin fondhandel är inte lättare då det som regel är några dagars fördröjning på köp och sälj.
Det är möjligt att en skicklig investerare kan läsa mönster, vara disciplinerad och slå marknaden via att aktivt tajma densamme men det är sannolikt inte enkelt över längre tid. Jag har haft perioder då jag försökt men med mediokert resultat.
Historiskt sett så har följande gällt ->
1. Över längre tid så stiger aktiemarknaden
Börsen är ett så kallat "bull-spel" då aktiemarknaden över tid genererar bra real avkastning. Börsnoterade bolag som är välskötta tenderar att anpassa sig efter rådande förhållanden och generera stigande vinster över längre tidsperioder. Visst finns det bolag som inte gör det men egentligen är det inte så svårt att undvika dessa. Sen finns det bolag som skött sig bra men av någon anledning blir sämre och det är en svårare situation att hantera.
2. En stor del av avkastningen kan hänföras till ett fåtal börsdagar
Generellt så stiger börsen i takt med stigande vinster men det är ingen rak och fin kurva. Börsen är volatil åt båda hållen och en står del av värdeutvecklingen kan hänföras till ett fåtal börsdagar. Detta medför att det finns en risk att missa dessa uppgångar om du står utanför aktiemarknaden.
3. Tajming kräver två lyckade beslut för att löna sig
Att kunna pricka rätt tillfälle att sälja är inte lätt. Att dessutom pricka rätt tillfälle att köpa gör det totalt sett väldigt svårt och få tajming lönsam. Om du behöver kapital inom några år så är det rationellt att sälja för att säkra ett visst belopp men annars talar 1 och 2 ovan för att du ska vara fullinvesterad så mycket över så lång tid som möjligt.
Slutsats av detta?
- Se till att så myckel av ditt fria kapital (kapital du inte behöver på kort sikt) är placerad på aktiemarknaden och sitt still i båten i lugna såväl som stormiga vatten.
- Spara gärna regelbundet på aktiemarknaden så kommer dina inköpspriser jämna ut sig över tid i form av att ibland köper du dyrt och ibland mindre dyrt eller i vissa fall, rent av billigt.
Spara regelbundet och att sitta still i båten är en framgångsrik strategi historiskt sett med facit i hand. Det finns inga garantier för att historien upprepar sig men åtminstone liberala demokratier har goda förutsättningar för att företag kan utveckla värdeskapande varor och tjänster som generera vinster, som sedan kan användas för ytterligare värdeskapande.
Den som vill göra det enkelt för sig väljer olika breda fonder med låga avgifter. Den som tror att det går att prestera bättre än fonder över tid och/eller tycker det är kul, kan investera delvis eller helt i en egenkomponerad aktieportfölj.
Följer jag då detta själv? Tyvärr inte i så står utsträckning som jag skulle önska men jag försöker att vara fullinvesterad över tid för mitt långsiktiga kapital.
USAs "klaverTrump" är beklagligt och det kan bli sämre innan det blir bättre men jag tror nog att krafterna för frihandel kommer att segra över tid då det historiskt sett skapad mest värde och välstånd. Med det sagt så tror jag att dollarn kommer att visa svaghet kommande år så av det skälet bland annat har jag viktat om en del till Europa.
Försöker du tajma marknaden?
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: z2036, ChatGPT
Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar