2015-02-11

Byta preferens- mot stamakter...

...är något som ingår i min långsiktiga strategi för de flesta av familjens portföljer där sparhorisonten är av det längre slaget (5+ år).

Svårigheten är att hitta prisvärda- och stabila stamaktier så det blir lätt att man ökar risken något i vissa fall vilket på sikt i och för sig borde vara en bra strategi om än volatil.

Idag sålde jag lite Klövern preferensaktier (minskning) då de börjar närma sig inlösen (350) och uppsidan börja bli  mer begränsad. Aktien har varit undervärderad enligt mig de senaste månaderna givet risken men nu närmar den sig rimligt värde som sagt.

Istället blev det en "stabil"- och en "högrisk"-aktie: Industrivärden och UTG.


 • Industrivärden
  • Bra alternativ till en indexfond med bra direktavkastning (4,2%)
 • UTG
  • Litet bolag inom resor med bra direktavkastning (6% exkl. extrautdelningar)
I fallet UTG innebär det en ökning då den fanns redan i portföljen med över 14% direktavkastning inkl. alla utdelningar, så här tål man kursnedgångar på ett annat sätt givet att bolaget fortsätter i liknande stil.

Industrivärden var ett första köp i barnens portföljer och ska ses som en liten startpost. Sannolikt är det en aktie man köper löpande över tiden tänker jag.

2 kommentarer:

 1. Intressant att du också har fallit för UTG. Verkar riktigt intressanta. Enda varningsklockorna är att de har låga marginaler, halvbra historik och lågt marknadsvärde, annars ser de riktigt bra ut. P/E 8 säger jag inte nej till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar.

   Medger att direktavkastningen är förförande i fallet UTG men det känns som de borde kunna prestera över tiden med sitt koncept.

   Vikten i portföljerna är ganska låg (2-3%), dottern har lite högre andel då hon har längre förväntad spartid.

   Man får nog boka innehavet som "krydda"

   Radera