2017-09-11

Lite reflektioner över twitter-kommentarer

Min dotter Ebbas spontana reaktion på förslaget om höjd skatt på ISK/KF som jag sedan gjorde en tweet av har fått en spridning som jag aldrig kunnat ana.



Av antal "gilla" och retweets att döma så har den blivit populär i någon mening men den har förstås fått lite i mitt tycke tråkiga kommentarer.

Många handlar om rena missförstånd om hur skatten beräknas och detta har jag försökt förklara efter bästa förmåga på Twitter.

Men en del kommentarer är svåra att bemöta på 140 tecken tycker jag, så jag gör ett försök här på bloggen istället.

"Jag blir lite fundersam, faktiskt, när så små barn oroas för pengar och skatter av vuxna.Inte helt naturligt.."

Ebba är inte orolig får skatter eller pengar vad jag vet men hon är mån om att få sin månadspeng att räcka så långt som möjligt och förstår vikten av att spara till saker och ting. Vår "lyxfällan"-övning gjorde nog att hon fick upp ögonen på att ganska många tusenlappar i månaden går till skatt. Hon har antytt att hon förstår att sjukvård etc kostar och att skatten ska räcka till mycket. Att spara långsiktigt tycks hon tycka är kul och lärorikt och hon gick nyligen med i Unga aktiesparare på eget initiativ.

"Utan att ta ställning i sakfrågan råder jag Ebba att sluta spekulera i veckopengen!"

Ebba sparar en liten del av sin månadspeng på lång sikt och ser nog aktiesparande som något lärorikt mer än spekulation tror jag. Resten av hennes pengar konsumerar hon likt de flesta andra i hennes ålder.

"Viktig källa eftersom alla vet att barn är experter på skattesystem."

Ebba är ingen expert på skatter eller dess system. Jag vågar nog påstå att hon kan mycket om långsiktigt sparande för sin ålder och jämfört med många vuxna.

"Varför tror man att man gör en bra poäng när man erkänner att man har samma politiska åsikter som ett barn?"

Vart Ebba står rent politiskt vet jag inte, hon tycks vara mer intresserad av sakfrågor än partier och gillar miljö och hållbarhet. Hon tyckte spontant att sparande inte borde beskattas extra. Alla som följer mig vet att jag förespråkar långsiktigt sparande för ökad trygghet/frihet. Sannolikt har detta smittat av sig till viss del på mina barn, i synnerhet sen vi började med Månadens aktie. Nu med facit i hand kanske det var en dum idé att publicera tweeten men tycker att det är bra om den ger upphov till diskussion oavsett.

"Förslaget ökar den skattemässiga neutraliteten mellan ISK och andra sparformer."

ISK och KF schablonbeskattas, dvs oavsett om du gör vinst eller förlust får du betala en skatt varje år. Man beskattas baserat på statslåneräntan och vill man ta hög risk så kan man bli belönad om man lyckas och straffad om man inte lyckas då förluster inte kan kvittas. Extraskatten som nu förslås till 1%-enhet innebär att man allt annat lika måsta öka risknivån. Nog för att nu när räntan är konstgjort låg så innebär det en fortsatt fördel för ISK/KF totalt sett men inte givet alla olika scenarios som kan inträffa. Beslut om skattenivåer borde ske på långsiktiga grunder kan jag tycka.

"10 000 på kontot: höjning med 62,5 öre i månaden.100 000 på kontot: 6 kronor och 25 öre mer skatt i månaden."

Jag håller med om att den absoluta effekten är förslaget är relativt lågt sett i det korta perspektivet. På sikt är skillnaden inte försumbar om man väger in ökat risktagande. Det negativa symbolvärdet om långsiktigt sparande är nog det som flest blir missnöjda över inklusive jag själv.

"För att hennes pappa inte har lärt henne om solidaritet och alla människors lika värde."

Vi pratar mycket hemma om jämlikhet och människors lika värde oavsett ursprung eller sexuell läggning. Jag är sen länge medlem av Amnesty och nyligen anhängare av Gapminder. Vidare är jag medlem i facket sen över ett decennium. Vad som är solidariskt eller inte kan man diskutera men jag gillar när man kollektivt delar på risk och på så sätt hjälps åt. Jag är inte säker på att beskattning som leder till att folk minskar på sparandet är rätt väg att gå i frågan om solidaritet.

Jag tycker att grundtanken med ISK är mycket god, att erbjuda ett enkelt sparande med rimlig beskattning. Vill man ha fördelningspolitik kring det så skulle man kunna tänka sig olika taknivåer på kapital då extra beskattning sker men det kanske är svårt att genomföra i praktiken.

Jag köper extranivån på 1% om det stoppar här. En bred uppslutning kring detta likt den om pensionssystemet vore välkommet!


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

37 kommentarer:

  1. Jisses vilka troll det finns... Go Ebba!!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på spridningen så hade det nog kunnat bli värre. Gissar att tweeten mest rullat i kretsar som gillar sparande.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. kollade på aftonbladets debattsida om ISK höjningen. Det var ingen glad läsning om man gillar aktier.

      Radera
    3. Blir till att spana in.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Verkligen tragiskt hur de naiva vänsteraktivisterna anser sig var lite för mer än andra. Samtidigt har de inget problem att låta staten begå stöld av andra människors pengar, i obegränsade mängder. För det är stöld det handlar om, för att vänsteraktivisterna ska kunna leva på gott på andras arbete. Att vara "solidarisk" det är att ta sig rätten att konfiskera från andra människor?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Solidaritet kan man diskutera över och jag är för en bra grundtrygghet i form av välfärd. Skatterna bör nog utformas så de ger rätt incitament och just föreslagen extra skatt på sparande är inte en sådan tycker jag.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Så all skatt är stöd eller vad är det du menar? Vilken skatt vore ok enligt dig? Och är inte den isåfall också stöld?

      SD föreslog nyligen (juni 2017) en skattehöjning för Kronoberg..stöld det med?

      Skattehöjningar/sänkningar kommer och går men att kalla det för stöld stämmer inte.

      Förklara gärna din ståndpunkt tydligare.

      För att förtydliga min ståndpunkt är jag emot höjningen, men mer av princip än att den påverkar någons ekonomi.

      /Andreas

      Radera
  3. Samma personer som skulle gå i taket om övriga skattebetalare slutade subventionera deras bostadslån med ränteavdrag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ränteavdraget är svårt tycker jag, om det ska minskas bör det göras över lång tid och via bred majoritet.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Slutar där? Ha den var bra. Räkna med att ISK kommer bli den nya bensin och tobak skatten, höjning varje gång man behöver lite mer pengar. Man kommer peka på personer som har kunnat gått i pension för tidigt eller blivit miljonärer som orsak att de kan beskattas mera då de bevisligen har mer pengar än de behöver då de har kunnat spara. Tänk på gamla Agda 92 år som inte får sin vård etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer än förhoppning från min sida men ser preliminärt mörkt ut...

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Håller med om att det är symbolvärdet man blir förbannad över (på ren svenska). Speciellt eftersom att det är en så gyllene tidpunkt att skala ner ränteavdraget. En så fantastiskt mycket bättre signal det hade sänt i dessa skuldsatta svenska tider.

    Och för övrigt ett pep-talk: Du är fantastisk Stefan! Superintressant att följa som läsare, och verkar fantastisk sund i hur du uppfostrar dina barn. Om jag en vacker dag blir en hälften så pedagogisk i mitt faderskap som du är, hade jag blivit stolt över mig själv. Keep up the good work! (Du verkar inte ta åt dig av trollen, men kände ändå att det var på sin plats.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sparande i allmänhet har svagt politiskt stöd f n tyvärr.

      Jag har sannolikt mina brister i uppfostran men försöker få mina barn att tänka långsiktigt i den mån det går.

      Tack för kommentar och pep-talk! Värmer verkligen!

      Radera
    2. Håller med Malmoiten, gött jobbat!
      Bra blogg etc :)

      /Andreas

      Radera
  6. Tycker inte heller om höjda skatter. Men förstår inte att alla är så upprörda över just den här höjningen. Själv störs jag mycket mer på den höga skatten på arbete (värnskatt och slopat jobbskatteavdrag osv)- den är verkligt skadlig och liknar konfiskering. Skatten på ISK är fortfarande låg.

    Ebba kanske också funderar kring varför de som är arbetsamma ska straffas???

    Mvh, Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skriver är den absoluta effekten inte så hög men allt annat lika måste du som sparare skruva upp din risknivå vilket inte passar alla. Visst kan man byta tillbaka till vanlig depå men ska man som långsiktig sparare behöva kryssa fram beroende på "väder"?

      Skatt på arbete skulle man kunna prata länge om men detta är en aktiesparblogg så jag håller mig till skatter som berör det ämnet i största möjliga utsträckning.

      Vi har inte pratat så mycket om inkomstskatter hemma än via en "lyxfällan"-övning, Ebba är mer inne på sparande än så länge.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Skruva upp risknivån för att du får betala 6 kronor mer i skatt per miljon? Du skämtar, hoppas jag.

      Radera
    3. Nix. När ISK startade så baserades skatten helt på statslåneräntan vilket gjorde att den passar även för de som önskar en balanserad portfölj med ränteinslag. Sedan kom påslaget på 0,75 % och nu förslaget på 1 %. Detta ger att de med balanserad portfölj måste öka risknivån allt annat lika. Att öka risken i dagsläget efter 7-8 års uppgång är det inte givet att det faller väl ut ens på 10 års sikt.

      På en miljon blir skatteökningen 750 kr / år

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. Förmodligen inte sista gången man höjer schablonskatten. I sitt sparande ska man lägga till courtage/ fondavgifter samt 2% realinflation, man finner då att ett väldiversifierat lågrisksparande helt spelat ut sin roll. Betydligt bättre är om man behöver pengar att öka sin belåning på bostaden, staten betalar en del av din ränta och inflationen ytterligare 2%.

    Staten kan låna pengar och få betalt för att låna, vi har en stor invandring som tydligen är lönsam för Sverige, staten kan trycka nya pengar vilket är statens priviligeum, vi har världens högsta skatter. Ändå får dom inte pengarna att räcka till. Höjningarna kommer inte att sluta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns utmaningar framöver för beskattning i allmänhet men avser inte kommentera det här på bloggen.

      Då långsiktigt sparande har svagt politiskt stöd så är risken för flera höjningar på ISK/KF inte försumbar.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Familjen Snålgris står bakom dig och din dotters kommentarer till 100%. Tycker det är märkligt att vänstervridna alltid ska komma dragandes med solidaritet så fort man har åsikter om en skattehöjning. Svenskar betalar bland de högsta skatterna i Europa men vi har inte bland de bästa skolorna, polis/säkerhet och sjukvården. Jag har inget problem med skatter, men det jag har problem emot är när jag inte får valuta för mina pengar.

    Skit i trollen, kör så det ryker, ni behöver inte står till svars inför någon, speciellt inte vpk:are...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upplever inte att kommentarerna har kommit från "troll" utan det är nog i huvudsak folk som har hjärtat på rätta stället men där deras åsikter om beskattning och vad som är solidaritet skiljer sig en del från oss mer socialliberalt sinnade personer.

      Tack för stöd och kommentar!

      Radera
  9. Det är intressant att vänstern alltid kommer dragandes med "solidaritet". JA, hur vore det om staten levererade välfärd till oss som betalar kalaset? Idag slösas det på allt möjligt, förutom vår välfärd. Hela samhällskontraktet är i upplösning idag. Det är som att betala för en BMW men så levereras en moped. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte kommentera politik som inte har med sparande här på bloggen. Min personliga erfarenhet är att välfärden fungerat väl för oss än så länge i alla fall

      Radera
    2. OK. Jag själv har inget emot att betala skatt, om den är på rimlig nivån. Men förutsättningen är att 20% INTE kastas ort på bidrag av budgeten. Det är vad det handlar om för min del.

      Jag accepterar inte att polisen löser <4% av inbrott. Eller att polisen numera lägger ned våldtäktsutredningar, i brist på resurser, att offentlig sektors personal går på knäna med skenande sjukskrivningar, att äldre saknar boenden pga att invandrare får deras bostäder mm. Mvh

      Radera
    3. Håller om att det är viktigt att skattemedel används på ett bra sätt!

      Radera
  10. "Jag blir lite fundersam, faktiskt, när så små barn oroas för pengar och skatter av vuxna.Inte helt naturligt.."

    Tretton år - "så små barn"? När jag var tretton var jag kassör i en styrelse, hade sommarjobbat ett par år och skickat in någon slags jämkningsblankett till Riksskatteverket för att slippa skatta bort 30 procent. Det låter som att denna Twitterkommentator tycker att trettonåringar ska behandlas som förskolebarn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har jobbat sen jag var 15 och håller helt med dig! Ebba har mognat otroligt mycket bara senaste året och jag anser att hon har bättre insikt kring ekonomi än många "vuxna" men jag är förstås partisk i målet.

      Tack för kommentar Micke!

      Radera
    2. Klart hon har, jag hade inte väntat mig något annat från dottern till en barnekonomiexpert :-). Men även om hon inte hade haft det försprånget är det hög tid att förstå hur pengar och skatter funkar när man är 13. Att bli vuxen är inte ett tillstånd man plötsligt hamnar i när man fyller 18, hon kan ju för tusan vara statsminister om mindre än fem år (även om jag hoppas att du istället styr in dina barn på vettiga karriärer).

      Radera
    3. Utifrån mina barns böcker i samhällskunskap så tror jag att de i skolan läser lite om ekonomi och skatter från slutet av mellanstadiet i alla fall. Tyvärr nog betoning på "lite".

      Radera
  11. Säger nej till höjd skatt på ISK. Skatten är kostnadsneutral. Och det kommer gå upp den dag räntan går upp och börsen backar årsvis att det faktiskt kostar att spara i ISK. största fördelen med ISK är smidigheten att kunna sälja och köpa utan att behöva tänka på reavinst när man investerar igen. Borde vara samma sak när man säljer fastighet och investerar i en ny.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, tar du risk och lyckas i ISK så får du behålla överavkastning mot att du får betala skatt vid förlust samt kan inte tillgodoräkna förlustavdrag eller anskaffningskostnader på något sätt.

      Intressant idé om fastigheter och tack för kommentar!

      Radera
  12. Helt galet bra kommentar från en person som bara levt 13 år här på vår jord. Tydligen mer insikt än Ulla i alla fall (näe nu var jag dum) :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tog skruv i alla fall - galet delad på Twitter!

      Ulla tror jag vill väl men jag tror inte det ligger någon större konsekvensanalys bakom förslaget tyvärr :-(

      Tack för kommentar!

      Radera