2017-09-27

Månadens aktie: Tema "Matkriget"

Temat för Månadens aktie denna månad bestämde min dotter Ebba (13) för flera veckor sedan. Några dagar efter att hennes startpaket i Unga aktiesparare damp ner i brevlådan kom hon till mig med ett nummer av tidningen Stock Magazine.


Hon hade fastnat för en artikel kring "Matkriget" där den svenska detaljhandeln inom livsmedel var i fokus.

Ebba: Pappa, jag har läst lite om "Matkriget" och jag vill köpa Axfood som Månadens aktie.

Jag presenterade tidningen för sonen (17) och han kom fram till sitt beslut ganska snabbt:

Sonen: Det får bli ICA, de känns som kvalitet och finns överallt. Gillar förvisso Willys med men kör på ICA!

Det känns kul att Ebba börjar så sakta bygga upp ett eget intresse kring aktier utan att jag "eldar" på för mycket. Förvisso är det svårt att säga om intresset kommer att bestå över tiden men känns bra så här långt i alla fall.

Sonen då? Hans intresse kring aktier är något mer svalare än syrrans men han förstår att det nog är klokt att spara undan en del på längre sikt. Till min stora glädje har han nyligen fått ett extraknäck i detaljhandeln. Att kunna jobba extra någon helg i månaden ger bra tillskott till studiebidraget och förhoppningsvis möjlighet att stoppa undan lite extra till aktiesparandet.

Hur har det gått?


Barnens portföljer har återhämtad sig en del denna månad och ligger på goda +9 % sen årsskiftet. Vore trevligt med tvåsiffrigt positivt resultat även detta år men givetvis för tidigt att ropa hej än.


En CAGR+15 % är förstås mycket bra även om jag tror det kan bli svårt att bibehålla en så hög siffra över tiden. Tiden får utvisa.


Inga större förändringar bland barnens vinnare jämfört med föregående månad men Tobii har hittat tillbaka till topplistan och en nykomling i sammanhanget är Netflix.

Sonens portfölj

Ebbas portfölj

Barnens portföljer är mer än väl diversifierade. Delvis är det konceptet med Månadens aktie som bidragit till det och att de har en pappa som sannolikt har diagnosen "stockoholic". Vidare ser du att några av "pappas favoriter" återfinns i deras portföljer.

Vad väljer du för aktie i "matkriget"?

Foto: Stefan Thelenius, bilder från Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

22 kommentarer:

 1. Jag skulle nog inte satsa på Ica, det känns som att de har ett kostnadsläge som är lite väl ohållbart, givet vad som nu händer i den branschen. Det är 2 led (dels miljonärer till butiksägare, sedan aktieägare) som ska ha ut fet marginal i Ica, det tror inte jag håller framöver. Axfood däremot, de är betydligt mer väl positionerade. Kunderna lär med tiden inse att det är menlöst att betala Ica 25% mer för samma mat, och Axfood har väl så trevliga butiker. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredrar Axfood som aktie men handlar helst på ICA. Vi får se vilken som går bäst härifrån.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej Stefan!

  Trevlig läsning som vanligt och alltid intressant med vilka aktier som väljs ut. Kul att dottern har fått lite intresse och får hoppas att de fortsätter. Själv har jag några år kvar innan min dotter, 1,5år, förhoppningsvis blir lite intresserad.

  Ha de bra

  Mvh Börsjägarcoachen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din dotter kommer säkert kunna handla courtagefritt när det är dags :-)

   Tack för kommentar o feedback!

   Radera
 3. Gjorde som din dotter och ökade i Axfood idag. Fint obligationsliknande långsiktigt innehav.

  Grattis till sonens extrajobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en lämpligt dipp lagom till köpet, ibland har man flyt.

   Ja förutsatt att det inte går ut över skolarbetet så är det bra med extrajobb på många sätt.

   Tack för kommentar och gratulation!

   Radera
 4. Samma här, föredrag Axfood som aktie men handlar på ICA. Gillar Axfoods e-handelssatsning. Passade på att öka på dagens dipp efter en mkt märklig analys.

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tajming förhoppningsvis, tack för kommentar!

   Radera
 5. Off Topic

  Vet inte om du skrivit om det, men köpte du Horizons cover call. Kom och tänka på det när utdelning kom idag.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, köpte den för ca en månad sen och fick utdelning idag :-)

   Har den i bägge globala utdelningsportföljerna (Xtreme och 1.2xL) då Nordnet satte 75% belåningsgrad på den. Ligger svagt plus på kursen så totalt är det nog nära breakeven med index (Nasdaq 100).

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Lite taskig tajming att SEB just igår varnade för att lönsamheten hos såväl Axfood och Ica riskerar att gå ner p.g.a. stark konkurrens från Coop och Lidl. Inte för att SEB nödvändigtvis har rätt.

  https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/seb-salj-dagligvarujattarna-6874069

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller bra tajming beroende på hur man ser det, aktierna köptes under gårdagen och alltid trevligt med lägre inköpspris oavsett :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Ja men dåså. Köp dippen (coh chipsen) på Willys?

   Radera
 7. Jag brukar peka på olika företag som vi åker förbi och förklara för sexåringen att hon äger en del i bolaget... ett sätt att skapa aktieintresse hoppas jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att relatera till bolagens verksamhet och jag tror det är ett bra defensivt inslag i en "barnportfölj".

   Tack för kommentar!

   Radera
 8. vad tror du om BP? har du koll på hur hög stämpelskatten är och om den påverkas av hur mycket man köper för? tas det ut stämpel även vid försäljning och utdelning? läste tidigare information där du hade lagt ut källskatten i olika länder, är det fortfarande noll källskatt i GB?
  mvh
  sportcarl1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undviker Olja men BP är nog ett ok val i sektorn. Har inte så bra koll på stamp duty men gissar på ngn procent eller två av beloppet vid köp åtminstone. Har för mig att BP går att handla på amerikanska börsen o då slipper du stamp duty. Källskatt slipper man oavsett för bolag med huvudsäte UK.

   Tack för kommentar!

   Radera
 9. tack för hjälpen, köper jag blir det nog på amerikanska börsen, mitt sista nya innehav är Orchid island capital, gillar månadsutdelare med hög direkavkastning, förr eller senare lär man nog gå på en mina men ju fler aktier man ar ju mindre smärtsamt

  SvaraRadera
 10. Axfood framför ICA - både som aktie och inköpsställe. Köper mestadels på Willys och Lidl. Tror personligen att ICA får en del problem i framtiden, men det får väl framtiden utvisa.

  //Aktievargen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med men sonen får stå sitt kast här :-)

   Tack för kommentar!

   Radera