2017-10-01

Kvartalsrapport Q3 2017

Att räkna plus- respektive minusmånader i min förvaltning är inget jag gör men det är ändå skönt att kunna boka en plusmånad för september. Ser vi till det gångna kvartalet så avslutas även det på plus tack vara "spurten" sista veckan.


Ovan ser du det aggregerade kvartalsresultatet för min Global Multi Strategy exklusive High Yield-portföljen Bil2020 (som bor hos en annan nätmäklare).

Jag kan konstatera att det nästan bara varit plusdagar i september vilket nog får anses som "bullish" som de säger på finanstwitter. Är det sista euforifasen vi upplever nu?

Nåväl, topplistan för i år så här långt för de portföljer som ingår i Global Multi Strategy ser ut så här:

#1 z2036 Global Future

Min globala framtidsportfölj fortfarande i ledningen på + 12,5 % och med god marginal mot jämförelsefonden SPP Aktiefond Global.

Den portfölj brukar det inte hända så mycket med under en månad men en liten ökning i Data Respons räckte månadens utdelningar till i alla fall.


Nära ATH handlas min högutdelande portfölj "Bil2020". Härligt låg volatilitet jämfört med index tycker jag.
Under månaden har jag minskat lite  i SAS Pref och Ocean Yield för köpa Uniti. Detta byte har inte varit lyckat då Uniti är satt under hård press med stämningar och annat elände. Lutar mer åt utdelningsfälla än fynd just nu men jag ger det lite mera tid så får vi se hur det utvecklas.


Fin utveckling i närtid trots en kassa på 10%. Jag var på SvD Börsplus event "lönsamma småbolag" och hittade två bolag som jag tycker verkar spännande på lång sikt. Detta resulterade i varsin bevakningspost för de aktuella bolagen som är Swedencare och West International. Jag kommer att återkomma kring dessa bolag vid senare tillfälle.

Att portföljen gått om sin jämförelsefond Carnegie Småbolagsfond känns mycket bra med tanke på att det finns en liten skopa torrt krut att sätta in.


Min belånade utdelningsportfölj avancerar en placering och ligger på + 6 % för helåret.

Jag har sålt av Fortum då jag inte tror att bolagets utdelning är "stabil" framöver och jag passade på att ta hem en fin kursvinst.

Vidare har jag köpt Resurs, ökat i Investor, Kappahl, Intrum samt i det kanadensiska energibolaget Enbridge.


Även om mätperioden är kort är det skönt att alla portföljerna slår sina jämförelsefonder ("Bil2020" saknar en, förslag?).

I min extrema utdelningsportfölj har jag sålt Fortum (ett bolag mindre att bevaka) samt minskat i Verizon.

Jag har köpt Resurs, China Mobile, Uniti (!?) och ökat lite i Eulos Vind.

Månadens förlorare


Uniti har jag bara ägt en vecka men trist start förstås med - 11 %. I övrigt inte stora fall man bör vara orolig över. Nedgången för Tobin-preffen kan jag tänka mig handlar om hur Balder agerade i sin inlösen av dess preferensaktie där inlösen skedde strax innan utdelning. Om Tobin, som har halvårsutdelning, skulle göra en liknande manöver så försvinner en stor del avkastning förstås.

Månadens vinnare


Bland månadens vinnare så blir det spännande att se vad KappAhl presenterar i sin rapport kommande veckor. Hörde jag utdelningshöjning? :-)

Framåt?

Inflationen tycks ha fått fart och det borde resultera i räntehöjningar förr eller senare. Att Ingves sitter kvar talar kanske för att det inte blir några chockhöjningar i närtid men man vet aldrig.

USA-börserna handlas på nya ATH och värderingarna mätt i P/E indikerar ingen rea precis. Jag har lägre andel USA än världsindex och det känns vettigt framåt tycker jag.

Vi får se om den nuvarande positiva trenden håller i sig för resten av året,  jag är försiktigt optimistiskt men det kan gå fort att andra hållet med. Oavsett så är min strategi att ligga fullt investerad över tiden så jag seglar vidare oavsett börsväder.


Min utdelningskalender är fullspäckad även för resten av året så oavsett hur börsen går så finns det all anledning att vara glad.

Hur har det gått för dig i september och vad tror du om resten av året?

Bildkällor: z2036, Nordnet, Shareville och Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Kul att det går bra för dig, du visar i princip att fondproffsen inte har så stor fördel så de flesta tror. Snarare är det kanske tvärtom, att de har så mycket (storlek, uttag, kortsiktighet, avgifter etc) som arbetar emot dem att de per definition får svårt att prestera bättre än oss andra. Även kul att se Paradox med flaggan i topp där på listan. Ett av nordens bästa bolag?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när man kan handla till rimligt courtage så har man ganska goda odds att prestera väl jämfört med en fond så du säger. Gäller väl att minimera misstagen snarare än att hitta vinnare så jag får se hur jag gör med Uniti som iof har en minimal andel totalt sett.

   Paradox känns helrätt i spelsektorn, bara att köpa dippar framåt tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Bra jobbat och kul att följa!

  Svårt med vissa extrema högutdelare, ibland är de minor så ditt korg-tänk är inte fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får se om framtidsportföljen kan ge din en match! :-)

   Jag borde nu sluta jaga DA över 10% men o andra sidan handlades väl Northwest uppåt 12% när du upptäckte den?

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Som lägst var den nere och studsade på 10% direktavkastning... kanske att allt över 10% är extra farligt?

   Radera
  3. Räknar jag baklänges utifrån data hos Avanza så handlades den till ca 10,7% DA sommaren 2015 men vid > 10 % bör man nog vara extra försiktig oavsett, speciellt i positionsstorlek ;-)

   Radera
 3. Ahh vad kul att se nån mer som har försökt fånga upp Uniti Group. Vi kommer att ligga långa i detta bolag. De flesta proffstyckare verkar tro att domstolarna kommer att döma till Windstream fördel gentemot hedgefonden Aurelius Group. WIN har ju redan gått upp en del av dessa positiva vindar, medan Uniti inte har vänt än. Hoppas de åtminstone kommer upp till 20 USD inom en inte allt för avlägsen framtid.

  Att du minskar i Ocean Yield? Känns som ett tråksäkert bolag med bra yield och toklånga kontrakt, har du sett några hot på horisonten?

  Tycker det som många skriver är helt rätt att ha några högutdelare i sin utdelningsportfölj, för att krydda till det hela. Prospect och Uniti tillhör definitivt den kategorin. Dock vågar jag inte har mer än nån enstaka % av dessa. Har löst om galningar som har 20% av familjens besparingar i Uniti... hur fan kan de sova om natten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uniti är både läskig och spännande, minimal andel är att föredra tycker jag.

   Minskningen i Ocean Yield var för att få till en post till rimligt courtage för Uniti.

   Hur stor andel högutdelare man ska ha är en intressant fråga, lär komma ett inlägg framåt tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Härligt att se att det går bra! :).

  Lite förändrad strategi för mig som betyder kraftigt minskat antal bolag, samt kraftigt minskad andel USD-exponering, men det ska bli kul att jämföra om det faktiskt blir "bättre" än detta! Alltid kul att följa! Kör på!

  //Aktievargen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fokusering är nog inte fel om man har kunskap och mod för det, jag är inte där än.

   Tack för kommentar och lycka till med din nya strategi!

   Radera