2017-10-29

Månadens aktie: 3-årsjubileum!

Denna månad är lite speciell på många sätt.

Månadens aktie fyller 3 år vilket känns lite stort. Den första aktien var H&M vilket med facit i hand kanske inte varit det bästa valet.

Barnens depåer fylls på från tre håll:
 • Föräldrar
 • Barnens mormor och morfar
 • Barnens egna sparande från deras månadspeng 
Jag vill återigen betona att det handlar om hundralappar totalt då jag inte tror på överdrivet stort barnsparande.

Sonen fyller snart 18 och han har rätt enligt vårt kontrakt att plocka ut sitt "egna" sparande. Vidare så planerar hans mormor och morfar att göra ett uttag för ett öronmärkt ändamål.

Detta innebär att det inte blir något nysparande för honom denna månad och att en del av hans innehav kommer att säljas av inom närmsta tiden. Det handlar om en mindre del av portföljen och resterande får ligga kvar tills relevant uttagsbehov uppstår (depån står i mitt namn). Då han nu har en hyfsad inkomst (för att vara student) på egen hand så har han inget behov av uttag från det långsiktiga sparandet och jag hoppas att han vill fortsätta att sätta av en del av sin lön till aktiesparande. Jag tror att vi kommer att fortsätta att subventionera ett långsiktigt månadssparande till viss del genom att skjuta till lite utöver hans egna sparande.

[uppdatering 171031: sonen har bestämt sig för att fortsätta månadsspara i aktier och börjar lite försiktigt med en sparkvot på ca 10 %. Kul!]

Som ni märker så har jag inte planerat detta skifte speciellt noga, var inte beredd att han skulle växa upp så fort :-)

Men dottern Ebba (13) fortsätter med sitt månadssparande oavsett och jag har sett att senaste numret av Stock Magasine legat uppslagen vid åtminstone ett tillfälle i alla fall.

Tema för månaden får bli "fylla på", det vill säga öka i något befintligt innehav.


Med över 50 olika aktier så borde det finnas något köpvärt kanske? :-)

Ebba: ICA har jag ganske lite i, får jag se en graf?


Ebba: De ser ut att gå bra i år och de har ju butiker överallt. Det får bli ICA!

Hur har det gått?


Årets uppgång ligger på drygt +12 % efter en stark avslutning på veckan. Då barnens portfölj består av stor andel utländska aktier så är det mer relevant att jämföra mot en globalfond. SPP Aktiefond Global ligger på +9,6 % så barnens strategi och aktieportfölj är än så länge mer lönsam än motsvarande fondsparande.


Vinnare sen start ser ni i bilden ovan. En "three-bagger" i CellaVision och nästan tre stycken "two-baggers" i KnowIT, Blizzard och Microsoft. Den sistnämnde kom in med en stark rapport i veckan och hade en rejäl uppgång i fredags.


Sen starten för tre år sedan så ligger barnens sammanlagda CAGR på goda +16,5 %. Denna avkastning kan man nog inte räkna med över tiden men "so far so good".

Ett stort tack till Avanza och Alexander Boman som införde minicourtage från 1 kr och som möjliggjort denna typ av sparande.

Har du planerat hur du ska göra med barnsparandet när barnen blir myndiga?

Bildkällor: Avanza och z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Vi sparar bara ett par hundra själva varje månad, men får också tillskott från släktingar då och så. Ett större sparande än så känns inte aktuellt. Som familj har vi större behov att spara till annat nu. Det känns bra att kunna ha en stor slant att ge till vårt barn när hon fyller 18 (till nåt vettigt). Tanken är väl att uppfostra henne med ett sunt ekonomiskt tänkande och att hon är mogen att ta hand om pengarna på sin 18 årsdag. Annars bestämmer nog vi vad pengarna ska gå till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sunt rakt igenom, tack för kommentar!

   Radera
 2. Sparar i ISK i mitt namn till dottern. Har också funderat på hur och när pengarna ska överlämnas. Tanken är nog att en del ges vid 18 år. Samt att resten får vänta tills utbildning etc är avklarat! Dock inte hugget i sten. Hinner säkert ändra mig både en och två gånger. ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du har lite tid kvar iaf men tonårstiden går fort vill jag lova!

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Jag(vi) sparade i Didners&Gerges aktiefond Sverige från vår pojke föddes(1997), i början hela beloppet för att när vi skildes sänka till 500 och på slutet 200kr, växte sjukt mycket trots några uttag som någon utlandsresa och körkort bl a, efter 18 har han tagit ut den del för studier på universitet, för mig är det självklart att han får förvalata det från 18,insättningar på det kontot är avslutat men huvuddelen av summorna är kvar, dock plockar vi ut typ kvartalsvis och för över till isk aktiedepå i nordea för att i framtiden slippa den förhatliga skatten på 30%och han har en aktiedepå ganska lik min men med lite mer bolag och lite mindre risk, just nu är det väl ca 2/3 delar i D&G och 1/3 i aktier för att inom 2 år vara allt i aktier
  /sportcarl

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det inte självklart att få tillgång till allt villkorslöst från 18 då individen kan ha olika egenskaper som inte är rationella ut ekonomiskt synvinklar, trots en god ekonomisk uppfostran.

   Tack för kommentar och att du delar med dig!

   Radera
 4. Skrev ett inlägg för en tid sedan med mina funderingar i ämnet. Vi sparar barnbidragen och gåvor. Blir totalt en rejäl slant på 18 års sikt. Dock för små barn ännu för att de ska välja själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sparar man undan barnbidraget blir det en rejäl slant och lite för mycket enligt min åsikt. Men oavsett om pengarna är öronmärkta för barnen eller ej så är det bra med långsiktigt sparande!

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Vi sparar hela barnbidraget för vår grabb, tanken är att när han är 18 så får han en viss del att göra vad han vill för, sen resterande får han ”ansöka” om, så att det går till något vettigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sansat i sammanhanget, tack för kommentar!

   Radera
 6. Jag som inte har egna barn har sparat åt syskonens barn. Syrrans barn som nu är stora...sparade en slant vid födelsedag o jul. Blev med värdeökning 5000kr(fond). Nu har brorsan ynglat av sig, så nu köper jag Spiltan Investmentbolag vid dessa tillfällen...detta går bättre än mina egna aktieköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spiltan Investmentbolag är en prisvärd fond som lär funka fint i en uppgående trend och över tiden. Stock picking är roligare men inte säkert att det blir bättre.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Jag lägger in min del av barnbidraget i en KF som ligger i mitt namn. Tanken är att när sonen är äldre ska vi gå igenom portföljen tillsammans och förhoppningsvis få honom att intressera sig mer om ekonomi och börsen. Pengarna har jag sedan tänkt att använda till större investeringar i hans liv som körkort, första bilen, insats till hus/lägenhet mm. Ser jag dock att han är bra på att spara och investera kan jag tänkta mig att flytta över allt till honom även innan han fyller 18 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra plan. Det är när jag hör om tatueringar, fester och annat som jag inte känner mig bekväm att skifta över allt på 18-årsdagen.

   Tack för kommentar!

   Radera
 8. Hej Stefan! Tack för en grym blog, månadens aktie är ett favoritinslag! Då det vad jag förstår rör sig om hundralappar (mkt vettigt) undrar jag hur ni gör rent praktiskt? Blir det helt enkelt ett enda köp i en utvald aktie, och då så många som man vid tillfället får för tex 500kr?

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir normalt ett bolag/månad och då det trillar in utdelningar löpande så brukar dessa + månadssparande räcka till en post nordisk aktie. Minicourtaget på 1 kr gör detta att detta blir ok avgiftsmässigt. För utländska aktier brukar vi passa på när det är courtagefria kampanjer eller samla på utdelningar så det blir ett rimligt courtage totalt sett.

   Kul att du gillar bloggen och månadens aktie, tack för kommentar!

   Radera
  2. Tack för bra svar. Själv sparar jag 700kr/barn fördelat på avanza zero/länsf. global indexnära. Borde bli ok på 20 års sikt, men individuella aktier vore mkt roligare. Inte minst för att odla deras intresse :)

   Radera
  3. När barnen blir tillräckligt stora så är det bara att börja :-)

   Radera