2017-10-19

Boston Pizza - Take-out or delivery?

En relativ populär aktie i utdelningskretsar och på denna blogg är kanadensiska Boston Pizza Royalties Income Fund.

För dig som inte hört talas om Boston Pizza förut så kan man väl säga lite förenklat att det är kanadas motsvarighet till O'Learys, dvs en sportbar med "casual dining"-inriktning.


Jag har skrivit en del om bolaget innan och en titt på antal ägare hos Avanza skvallrar om att aktiens populäritet ökat med tiden.För ytterligare information kring aktien och bolaget så rekommenderar jag även bloggkollegan Framtidsinvesteringens eminenta inläggsserie i ämnet.

Sen dippen i januari 2016 så har aktiekursen utvecklats bra utöver de månatliga utdelningarna som bolaget tillhandahåller aktieägarna.

Aktien handlas runt 6,2 % i direktavkastning i dagsläget vilket jag tycker är rimligt men inget fyndläge precis. Senaste rapporten var sådär tycker jag och framåt skulle jag vilja se lite mera tillväxt. Blir spännande att se vad Q3-rapporten innehåller. Som jag förstått det så pågår det lite förändringar i ledningen och det kanske triggar igång något, förhoppningsvis positivt.

Jag behåller mitt "relativt stora" innehav på ca 2,75 % tills vidare och vill nog ha en skaplig dipp innan påfyllnad alternativ utsikter för större (utdelnings)tillväxt.


Har (Boston) Pizza gjort dig lycklig?

Foto/bilder: z2036, Avanza, Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

21 kommentarer:

 1. Den har absolut gjort mig lycklig. Började köpa april 2016 och fått +23% lycka sen dess :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till bra resultat så här långt och tack för kommentar!

   Radera
 2. Började köpa i September 2016 och ligger ungefär +-0 utvecklingsmässigt. Köpte en del precis i dippen 10 aug, men det har inte bidragit speciellt mycket tyvärr. trevliga utdelningar dock...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De förhoppningsvis stabila utdelningarna är väl främsta orsaken till att äga denna typ av aktie. Om inte tillväxten kommer igång så kan du nog inte räkna med någon större positiv kursstegring från dagens nivåer gissar jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Jag har också detta bolag i utdelningsportföljen. De kompletterar mina nordiska bolag på ett bra vis. Det är oftast en av anledningarna till mina utländska innehav, att jag söker något som inte finns i Sverige, men till rätt pris givetvis. Jag ser också en låg men stabil tillväxt framför mig i detta bolag. Men jag äger dem främst för att producera kassaflöde att löpande återinvestera i annat, när bra tillfälle uppkommer. Värdet av återkommande likviditet ska inte underskattas!
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inga invändningar mot dina argument :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Tittat på den flera gånger men slutade upp med Imvescor Restaurant Group istället. Skillnaden ligger i att Imvescor betalade av alla sina lån 2016 (de har nu lånat lite igen för ett uppköpt kedja) samt de renoverar och växer sina vinster och marginaler stadigt. Jag ser helt enkelt en större tillväxt potential i Imvescor över tid då deras turn around har redan pågått i flera år nu vilket också syns i deras börskurs (+125% på 3 år). De har bara "2.34#" utdelning men jag tar en ökande utdelning och uppgående börskurs som det mer långsiktiga värdet :)

  https://seekingalpha.com/article/4109080-imvescor-restaurant-group-value-investing-analysis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imvescor kan vara ett bättre långsiktigt alternativ så du kan vara rätt ute.

   Själv är jag svag för kassaflödet från utdelningarna och jag tror att Boston Pizza kan växa en del om än i sakta mak.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Har funderat men aldrig blivit av. Enda Canadensiska bolag jag har är northwest. 1 brittiskt, 3 amerikanska och 4 norska i övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Northwest är nog inte så dumt, den har jag själv.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Riktigt fint tips som du visar att man kan se ägarförändringen direkt hos Avanza. Kul grej.

  Äger också bolaget i min KF och minns att jag skrev lite om det precis när jag plockade in det i portföljen:
  http://www.kronantillmiljonen.se/tankar-kring-portfoljen/boston-pizza-ar-det-vart-att-kopa-pizza/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul att se antal ägare över tiden.

   Tack för länk och kommentar!

   Radera
 7. Nyligen köpt efter bland annat läsning här. Äger också en del northwest. Vad har ni annars för förslag på utländska (via avanza handlade) högutdelare?

  SvaraRadera
 8. Tack för länkningen! Det blev många pizzor, och inlägg i Kanada i våras...

  För snart ett år sedan när jag grävde i bolaget såg det iaf riktigt bra ut, och hade jag satsat mer på högutdelare hade bolaget legat bra till för en slice!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktien är knappast en "ten-bagger" utan mer en typ "inflationsskyddad obligation" (liten tillväxt + bra utdelning) kanske?

   Dina inlägg kring bolaget har varit värdefulla så det är jag som ska tacka!

   Radera
  2. och ett extra tack för rekvisitan från restaurangbesöken :-)

   Radera
 9. Tack för tipset! Köpte i somras och den har tjänat mig väl sedan dess. Tycker dock att den är för dyr för att våga öka med tanke på något svajigare resultat och att pizza är en verksamhet som är ganska lätt att konkurrensutsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är nöjd, tillväxtmöjligheterna är kanske inte oändliga men varumärket tycks vara värdefullt tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 10. Men vad hände idag? Ner nästan 5% Har googlat utan framgång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett någon nyhet, gissar på ränteuppgång och att CAD tappar mot dollarn.

   Radera