2020-03-22

Var är kudden? RIP Utdelningsinvestering?

Det har nu gått drygt en månad sen viruskaoset tog fart och börskollapsen inleddes.

Jag har alltid haft en preferens för utdelningsaktier även om jag under senare år svängt om en del mot tillväxtbolag. Det som gjort att jag behållit en stor del "stabila utdelare" är att dessa ska kunna fungera som "kudde" i sämre börsklimat vilket jag nog vågar påstå råder i dagsläget.

Men nu ställer jag mig frågan:

Var är kudden?


Det är få utdelningsbolag som inte ha åkt på rejält med stryk under denna nedgång och ett helt gäng har till och med gått klart sämre än index!

Index i form av SPP Aktiefond Global har en värdeutveckling på ca -24 % senaste månaden (förvisso exklusive raset i fredags) så enligt "lex kudde" så borde utdelningsaktier har presterat bättre än så.

Ett urval:
Main Street Capital -60 %,
Castellum -40 %,
Invesco -53 %,
AT&T -26 %,
AbbVie -27 %

Var är kudden här? I princip är det bara ett "utdelningsbolag" som har stått emot nedgången bra och det är Axfood-4 %, vilket blir runt nollan då utdelningen är avskiljd under perioden.

Slutsats?
Nyckeln till eventuell kudde är sannolikt om utdelningen är hållbar. Om utdelningen är hållbar beror nog främst på affärsmodell och balansräkning. En riktigt bra affärsmodell genererar kassaflöden i vått och torrt vilket leder till möjlighet till en stark balansräkning.

I fallet Axfood så affärsmodellen väldigt stabil då den handlar om dagligvaror vilket sannolikt funkar oavsett konjunktur.

Min tid som utdelningsjägare är sannolikt över även om jag fortfarande gillar om det finns en utdelning då det är en indikation på positivt kassaflöde. Mina strategier har redan innan raset ändrats mot tillväxt och om jag jämför mina portföljer vilken tror ni har utvecklats minst dåligt?



Global Future ligger på ca -15 % YTD vilket är bäst bland mina portföljer och över index som synes ovan. Portföljen består högt värderade bolag så det är rimligt att den tar stryk i dessa tider men samtidigt så har den övervikt mot digitalisering och hälsa vilket har varit gynnsamt.

RIP Utdelningsinvestering?
Jag kommer nog att justera mina strategier något och se över affärsmodell, tillväxtutsikter och balansräkning ett varv till för mina innehav. En vettig och hållbar utdelning får ses som en merit men är inte längre ett krav.

Jag har redan börjat med övningen under denna vecka vilket resulterat till att jag sålt av ett gäng bolag och sitter nu faktiskt på en kassa på ca 15 % totalt sett. I dagsläget tänker jag inte stressa med köpknappen även om jag sannolikt kommer ha svårt att motstå denna.

Vidare är jag stängt min belåning med hjälp av amortering och försäljningar av "svaga bolag". Om/när jag kommer att återuppta belåningen får jag återkomma om men under denna höga volatilitet så är det inte så enkelt eller kul med skuldsättning kan jag intyga.

Hur har dina "utdelningsbolag" klarat nedgången?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036, BIld av Selling of my photos with StockAgencies is not permitted från Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

44 kommentarer:

  1. Hej Stefan!

    Jag tillhör de som har utdelningsinvestering som huvudsaklig filosofi, och jag har nog aldrig sett en "kudde", utan snarare får börsvärdet pendla lite som det vill, med tyngdpunkt på att utdelningarna ramlar in som de ska (med undantag för kriser likt denna förstås, där det är förståeligt att de flesta bolag kan tvingas till smärre sänkningar). Att Hig Yield som t.ex. MAIN toksäljs är ganska vanligt har jag förstått, när alla rusar efter cash, MAIN är ju dessutom en av få BDCer med högst premium mot NAV, så här var nog en rekyl nedåt väntad. Jag sålde faktiskt av mitt innehav i MAIN med ett antal procents vinst, för att ha lite mer krigskassa att köpa diverse storbolag på rea (t.ex. AT&T, Wells Fargo etc).

    Vi har valt utdelningsinvestering, inte för att det är det absolut bästa sättet att tjäna pengar, utan för att det passar vår kommande livsstil, där ett stabilt pengaflöde är av största vikt, och jag vill då inte vara beroende av börsens värde just vid det tillfället då vi ska betala räkningarna. Nu blir jag ju lite orolig när diverse populister börjar hota med "tjära och fjäder" om bankerna ska dela ut 2019 års vinst till sina hårt prövade aktieägare eller inte. Sånt kunde jag faktiskt inte se i spåkulan, men det är såklart ytterligare en ingrediens att ta med sig när vi utvärderar årets börs, vilket vi gör varje år.

    Vi har en svag belåning på 3%, där ett syfte med att köpa storbolag är att belåningsvärdet är högre, t.ex 80%, 70% mot t.ex. MAIN som har 0%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade förväntningar på defensiva egenskapar för många av mina utdelningscase vilket inte har infriats i en miljö som denna. Om denna egenskap inte finns så tycker jag att risk/reward är bättre i tillväxtbolag med goda framtidsutsikter.

      Utdelning i all ära men totalavkastning smäller högre och gör stor skillnad över tid med ränta-på-ränta och den dagen man vill ha utbetalningar så lär kapitalet vara större än annars tänker jag.

      Angående inställda utdelningar så tycker jag bolagen gör helt rätt som pausar utdelningen i detta läge.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Tack för svar. Gällande inställda utdelningar kan det tyckas ok för mindre företag där hela verksamheten kanske står och faller med dessa pengar. Men en kapitalstark bank som SEB borde inte hålla på att bolla som de har gjort om utdelningen, att ena dagen "utdelningen ligger fast" till att "vi ska utvärdera". Mig veterligen har banker tillgång till pengar att låna vid kriser som denna, det tycker jag är ett bättre sätt att hantera det hela än att snuva aktieägarna på en utdelning från förra årets resultat för att någon annan pekar finger åt banken. Jag får verkligen hoppas att Torgby har bättre koll än så här på bankens finanser och att senaste utspelet med att "utvärdera" endast är spel för gallerierna. Kanske tur att jag inte är bank-VD, eller inte, vi får väl se ;)

      Radera
    3. I fallet banker är det svårare då de per definition har "pengar på lager" men givet en risk för finanskris så är det nog klokt att prioritera en stark balansräkning före utdelning tycker jag.

      Radera
  2. Utan tvekan, värsta krisen under mina investeringsåren(25 år). Det finns ingen kudde, inte ens räntefonderna eller bankkontona är säkra. Axfood/Ica klara sig lite bättre tack vare hamstringen. Raseffekten där är fördröjd bara, min åsikt. Jag är en utdelningsinvesterare och fortsätter med fast det finns rädsla nu att många bolag minskar eller drar in utdelningen helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bankkontot ska väl vara stabilt upp till insättningsgarantin i alla fall, så illa ute är vi inte än.

      Jag tror Axfood/ICA kommer att klara sig bra då deras vinster lär öka och vem vill inte ha en stabil och växande utdelning i ett lågränteklimat?

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Det skall bli intressant att se hur länge du klarar att hålla 15% kassa, dessutom med en justerad strategi som du säkert vill trumma igång :-)
    Själv är jag helt hopplös på att bygga upp kassan. Ingen belåning än dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag känner mig själv så kommer jag inte kunna sitta på kassan speciellt länge men jag ska försöka behärska mig och välja bolag med större omsorg än annars.

      När läget ser mer stabilt ut så kan jag tänka mig att slå på belåningen igen.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. När det kraschar så kraschar kursen i regel i allt. Defensiva egenskaper har ju egentligen inte med aktiekursen att göra utan affärsmodellen och balansräkningen. Jag tror man klarar sig bra framöver om man köper bra utdelningsbolag nu s.k. blue chips. Hörde att det var rekordinflöden till fastighetsfonder i januari i år. Då var ju direktavkastningarna riktigt låga. Nu när de äntligen ser attraktiva ut igen så vill ingen ha dem. Jag är glad för utdelningarna som förhoppningsvis kommer nu i vår för de kommer ge mer mer medel att köpa på förhoppningsvis billiga nivåer. Med det sagt så är ju inte utdelningar allt. Mitt största innehav är BRK och de lär väl aldrig ge utdelningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som du säger är det affärsmodellen och balansräkningen som utgör kudden och inte utdelningen i sig.

      Jag tackar inte nej till fortsatta utdelningar men jag hoppas bolagen avstår att dela ut om balansräkningen är svag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Jag känner samma som dig. Jag hade en brutal övervikt mot fastighetsaktier. Såhär i efter hand kan jag tycka att jag var lite smått dum när de hade en 60% uppgång förra året och borde ha viktats ner. Nåja.

    Intressanta tankar du går med. Nu ser inte jag mig som en utdelningsjägare men jag är ändå smått förälskad i utdelningsaktier. Känslan att bara stoppa ner dem i en byrålåda och låta utdelningarna trilla in utan extra jobb är en härlig känsla. Det är dock intressant med det du påpekar att utdelningsaktier inte nödvändigt vis är byrålådsaktier samt att tillväxtaktier har lika goda chanser att vara.

    Jag var inte med i finanskrisen så har ingen erfarenhet krascher och dess påverkan på psyket. Hur som så vet jag att jag inte kan förutspå framtiden så att sälja nu är inte aktuellt och kommer inte ändra på något först ens i höst. Förra året var lika otydligt i början av året och många trodde på 0 eller minus för året (bland annat Mats Qviberg). Från året ligger jag back 22% och från toppen ca 33%. Om alla företag delar ut som de föreslagit kommer jag få strax över 50 tkr i utdelning för året men det är högst oklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att sia om hur året ska sluta men blir det en förlängd lock-down håller jag det för osannolikt att året slutar på plus men vi får se helt enkelt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Hej Stefan.
    Själv har jag aldrig haft utdelningsaktier. Känner mig riktigt lugn med 100% Global indexnära. Automatisk månadssparande. Här tajmas det inget. Allt sköts automatisk och långsiktigt. Det brukar bli bra. Jag har fullt upp att sköta allt annat som jag kan påvärka själv. Gå till jobbet,handla,ta hand om familjen och tvätta händerna ordentligt i virus tider. Har fullt upp i vardagliga livet med allt annat. Jag tror på världs index långsiktigt och låter tiden göra sitt. Lycka till och hoppas att vi klarar oss bra i otäcka virustider.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Global indexnära innehåller en stor hög utdelningsaktier såväl som tillväxtbolag. Blir spännande att se hur aktivt förvaltade globalfonder klarar sig mot index i denna nedgång.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Det som är intressant för mig är utväcklingen på 25 årssikt. Kortsiktigt om aktiv global fond klarar sig bättre än global index eller tvärt om bryr jag mig inte om. Jag vet att global index har utdelning som automatisk återinvästeras i fonden. Smidigt och underhållsfritt. Courtage billigt och enkellt.
      Mvh.jacke77

      Radera
    3. Låga kostnader är helt klart en matematisk fördel oavsett strategi. Vore spännande med ett index bestående av stabila bolag med stark balansräkning vilket skulle kunna nås via en indexfond.

      Radera
    4. Som Spiltan Aktiefond Investmentbolag?

      Radera
    5. Inget dumt förslag, osäker på balansräkningarna där men sannolikt stabila gissningsvis, tack för inspel!

      Radera
  7. Tror nog att vi kommer se att många företag delar ut som vanligt. Det är ju främst aktier som är exponerade mot resor såsom transport, hotell, resturangnäring osv som drabbas som SAS, Scandic, Duni osv. Bankerna kommer få svårt att dela ut, inte för att de inte kan utan för att de inte vill dra på sig folk och politikers vrede. Mitt utgångstips är att åtminstone SEB och SHB som är solida ändå delar ut till hösten när hysterin har lagt sig (och ändå kritiseras men i mindre uppskruvat tonläge än nu). Swedbank och Nordea har ju företagsspecifika skäl till varför de mycket väl kan hålla inne utdelning. Att ATEA drar in har med det låga oljepriset att göra och är Norgespecifikt. Företag som Axfood, Castellum, Investor kommer med säkerhet fortsätta dela ut som vanligt.

    Kopparbergs och Scandic har t.ex. utrymme att fullt ut finansiera en månads utgifter genom innehållen utdelning. De har också eget kapital att hålla sig flytande året ut. Det handlar väl främst om den extrema situationen där ingen just nu vet om de dröjer en månad eller ett halvår innan läget normaliseras och hur mycket skada ekonomin hinner ta innan dess med påverkan på efterfrågan genom lägre köpkraft när färre har jobb.

    Tror inte utdelningsinvestering är död. Min farhåga när det gäller utdelningsutdelning är om vi kommer i ett klimat med hög inflation och höga räntor igen för då kommer företagen inte dela ut på samma sätt som idag. Då blir det som när jag växte upp att utdelningen är på ett par procent men räntan det dubbla. Med risk för recession och fortsatt låga räntor tror jag det scenariot är osannolikt och bra företag kommer fortsätta dela ut även i en recession.

    Tycker främst att det här belyser behovet av att ha en buffert - både på individ, företags och statsnivå - för att klara plötsliga kriser under en tid. Det är rätt anmärkningsvärt att företag redan efter en vecka ber om statlig finansiering och som sagt sunda företag klarar ett år på rena utgifter i eget kapital, innehållen utdelning i kombination med permitteringar och andra besparingsåtgärder. De kommer kunna växla upp snabbt så snart krisen lagt sig och tror det blir en positiv effekt i form av ökad konsumtion och eufori över alla uppskjutna evenemang som plötsligt drar igång. Frågan är främst i vilket skick ekonomin är till dess för återhämta sig kommer den göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buffert är varit min käpphäst sen bloggens begynnelse och denna kris kommer verkligen sätta fingret på detta både för individer och bolag som du säger.

      Utdelning är ett nollsummespel i teorin och i detta läge tror jag bolagen ska vara försiktiga tills ljusning kan skönjas. Utdelning har ett mervärde om den är stabil och riskfria räntan är låg.

      Tack för en fyllig kommentar!

      Radera
  8. På sätt och vis har jag väl gått och väntat på denna smäll för utdelningsbolag. De har torgförts väldigt länge som ett säkrare alternativ, i vartenda podd, bok eller artikel. Samtidigt har folk köpt oavsett om yielden kommit ned på väldigt låga nivåer, de som borde ha köpte lågräntefonder har köpt i tron om säkra substitut. Många utdelningsbolag har därmed handlats till pe-tal likt forna tillväxtbolag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det hänger på hur stabil utdelningen är i slutändan, Axfood handlas fortfarande till hög multipel och det är kanske rimligt?

      Tack för kommentar!

      Radera
  9. Hej Stefan!
    RIP utdelningsinvestering? Nej. Många har nog förväxlat konceptet, genom att bara köpa höga utdelningar. "Dividend growth investing" handlar ju om att få stigande utdelningar som återinvesteras. Det är kraftfullt i längden, med tålamod och konservativt. Att likt en seglare hoppa från tuva till tuva med hög risk för att maxa månadsutdelning för ett katastrofalt långsiktigt resultat är inget man bör intervjuas i Di.se för..

    Så ja vi har haft en bubbla i fire, och ex antal bloggar kommer försvinna och aldrig komma tillbaka.

    Ang högflyende molnaktier, så lär de nog få sig en kyss framöver. Någon kommer inse att subscription i all dess återkommande glans även är förträffligt för kunden att avsluta snabbt likt netflix om det inte är livsnödvändigt. Många företag måste spara in på allt framöver, blir nog ett och annat abbonemang som avslutas. Och en del av dessa moln företag kommer ha negativ tillväxt när man är prissatt till 20-30% tillväxt


    mvh!

    SvaraRadera
    Svar
    1. (stabil) Dividend Growth Investing lär fortsätta funka över tid men som sagt även här tycks kuddarna lysa med sin frånvaro vilken sannolikt beror på de skäl jag nämnt ovan.

      Molnbolag kommer att bekänna färg förr eller senare och konceptet "moat" kommer att vara avgörande för fortsatt framgång. En företagare som överlever lär inte avsluta sina Fortnox-tjänster gissar jag liksom Microsofts produkter klarar sig relativt väl gissar jag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  10. Hej Stefan!
    Jag förstår ditt resonemang men jag tror att det är för tidigt att utvärdera.

    Jag tror utdelningsaktierna kommer klara sig bättre på kortare sikt. Då de har pengar att hålla ut ett tag.
    Tillväxtbolag kan få det riktigt svettig, särskilt då många redan lever på lånade pengar. Hur länge klarar de sig om detta fortsätter.

    Vänta ett år innan du utvärderar vilka som klarat sig bäst.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillväxtbolag som inte är lönsamma och har svag balansräkning lär få det tufft. Lönsamma tillväxtbolag med stark balansräkning tror jag kommer att vara vinnare i slutändan oavsett om de delar ut eller inte.

      Om ett år blir det spännande att utvärdera helt klart, tack för kommentar!

      Radera
  11. Ofta är det enda sättet att vinna att inte spela.

    Tillgångsslag på finansmarknaderna är kommunicerande kärl och det innebär att det alltid finns en korrelationsskapande faktor, nämligen vi investerare. När räntepapper har blivit så billiga att investerare inteens med hävstång kunnat skapasin önskade avkastning har stabilt avkastande börsbolag tagit över den rollen vilket höjt priserna och minskat avkastningen. När nu avkastningskraven ökar går så klart priserna ned oavsett hur bra bolagen går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sparkonto ger negativ realränta så då återstår riskfyllda tillgångsslag om du vill ha realavkastning.

      Över tid tror jag (stabil) tillväxt är det som gäller. Värdeinvestering i all ära men där gäller det att ha tålamod på att marknadens uppvärdering ska ske någon gång. Tillväxt till rimlig multipel är nog bäst risk/reward över tid gissar jag.

      Tack för kommentar!

      Radera
  12. Baa inlägg som vanligt Stefan! Jag skulle inte identifiera mig som utdelningsinvesterare men gillar faktiskt utdelningar då de ofta ger avkastning trots att aktien går ner. I den här krisen är det lite annorlunda än vanliga dippar. Kurserna rasar nu pga att marknaden spår en nedgång i lönsamheten i företagen vilket gör det extra noga att välja vilka bolag man ska investera i. Axfood tror jag är ett klokt val. De borde vara starkt rustade för en konjunkturnedgång då folk logiskt tänkt borde välja det billigare alternativet framfr Ica. Dock är inte folk alltid logiska så kanske är det helt fel tänkt...

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också utdelningar fortfarande men kommer sannolikt att prioritera ner dessa till förmån för affärsmodell, tillväxt och balansräkning.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  13. Det är inte optimalt att dra några slutsatser efter så kort tid, det har bara gått 4 veckor sedan allt detta startade. Vi befinner oss mitt i förloppet just nu !! Affekt kan inte få styra våra långsiktiga strategier.

    Är det någon skillnad mot IT-kraschen eller finanskrisen ? Efter dessa skärseldar följde väl goda år långsiktigt ?

    Jag kan tyvärr inte bedöma om det kommer att vara annorlunda den här gången. Antagligen kommer det inte att vara det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid minsta misstanke om att du gått i en "utdelningsfälla" så tror jag att det är klokt att agera skyndsamt, se Boston Pizza som exempel även om bolaget har haft extrem otur på sistone.

      Som jag har förstått det så har "utdelningsbolag" klarat tidigare kriser relativt väl och det återstår väl att se om så blir fallet denna gång.

      Jag kan dock redan nu konstatera att "stabil tillväxt med stark balansräkning" klarar sig bättre och jag gissar att så blir det även fortsättningsvis varav jag agerar nu.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Man kan tillåta en del av innehaven att vara spekulativa. Just nu beter sig tyvärr det mesta som spekulativt vid en krasch. Stabil tillväxt och stark balansräkning låter sunt.

      Ser fram emot att få kännedom om vad din analys/agerande leder till på innehavsnivå. Framförallt avseende inköp vilka bolag som uppfyller dina kriterier. Jag säljer nästan aldrig någonting. Ibland är det en svaghet, ibland en styrka. Långsiktigt vill säga.

      Radera
    3. Att äga tidlösa kvalitetsbolag lönar sig nog över tid men även här bör man utvärdera affärsmodellen regelbundet (lex Kodak).

      Jag har några idéer så som att plocka tillbaka Facebook och Amazon men jag ska fundera ett varv till.

      Radera
    4. Som jag skrev här på bloggen för någon vecka sedan så önskade jag att några av techgiganterna etc i USA skulle tappa ytterligare för att kunna gå in i dom. Jag har aldrig ägt någon av dessa...MSFT, AAPL, MA, V mfl. Vi får se vad de kommande veckorna har att erbjuda.

      Radera
    5. Jag tror att du kan fynda bland dessa både nu och sen :-)

      Radera
    6. OK, tack för feedback. Ska ta mig en allvarlig funderare, kanske börja med att uppdatera nivåerna på kurslarmen så de inte är för girigt satta. Är också en sån där stockaholic :) Vad spelar väl 4-5 innehav ytterligare för roll om hundra år...

      Radera
    7. Så länge du väljer lönsamma kvalitetsbolag så är det bara att addera till portföljen :-)

      Radera
  14. Gör samma bedömning vad gäller utdelningsaktier; utdelningen måste vara hållbar och det gäller att vara tuff när man bedömer balansräkningens kvalitet. Just nu är det i mina ögon bara nettokassa som gäller. Och apropå skulder, du gör helt rätt somt tar bort belåningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i detta läge vill man ha solventa bolag samt vara det själv, tack för kommentar!

      Radera
  15. Hej Stefan!
    Har följt dig passivt (brukar inte skiva kommentarer) under många år. Du har alltid gett ett rutinerat, stabilt och påläst intryck. Dock blir jag lite överraskad nu när du efter 30 % nedgång, justerar din strategi. Framföra allt gällande din belåning, som du skrivit mycket om sista åren. Nu har du sålt billigt och riskerar att köpa tillbaka när det är dyrt, du har "sviken" din strategi och det är stor sannolikhet att det kommer kosta dig avkastning långsiktigt. Sänka risken bör man göra i uppgång, inte i nedgång.
    Buffett har jag sagt ngt mycket klokt, men väl så svårt...
    "Var girig när andra är rädda och var rädd när andra är giriga"
    Lycka till framåt!
    //Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min belåningsstrategi har byggt på hypotesen att utdelningsbolag är mer stabila och mer motståndskraftiga mot nedgångar. Nu har strategin utsatts för ett test av det mer extrema slaget och det visade sig inte funka helt enkelt där bolagen tog mer stryk än index och sen en hävstång på det. Vidare har det blivit svårare att balansera hävstången då den belånade portföljen är utspridd på flera mäklare. Dessa faktorer sammantaget i kombination av den hög vollan fick mig att första minska belåningen för att sedan nu till och med ha nettokassa.

      Min tillväxtorienterade portfölj här däremot klarat nedgången mycket bättre och den har nu visat att den presterar alfa i både bull- och bearmarket.

      Så sammantaget så har jag kommit till insikt om att kvalitetsbolag med god tillväxt sannolikt presterar bäst över tid, i synnerhet om balansräkningen är stark. Så alla mina portföljer kommer att styras om mot tillväxt och jag slopar kravet på utdelning helt enkelt. Detta har inneburit att många bolag har sålts av och jag har börjat skala in mig i tillväxtbolag istället.

      Totalt sett så har jag fortfarande en stor nettoexponering mot aktier och nu köper jag regelbundet för att skala upp exponeringen i lagom takt då jag gissar att vi inte sett det värsta än.

      När vollan minskar och konsekvenserna av viruset blir mer överblickbar så kan jag tänka mig att slå på belåningen i sakta takt igen men kanske med en mer dynamisk hävstång.

      Tack för kommentar Fredrik och hoppas att det kommer fler framöver!

      Radera
  16. Hej Stefan, tror folk hakat upp sig för mycket på utdelningar. Tror dock det är ett bra sätt för nybörjarar att inte gå helt fel väg, i val av aktier. Alla lär sig!
    Titta gärna till min blogg om du har tid över och lämna feedback. Tack för en bra blogg http://ettliviettannatland.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stabila utdelningsbolag kan vara ett alternativ för både nybörjare såväl som för erfarna men jag tror att det finns bättre totalavkastning att hämta i andra strategier.

      Spännande med en ny blogg och tack för kommentar!

      Radera