2018-05-03

Fondkampen - del 2

Utöver våra egna (börs)demoner så kämpar vi "aktienördar" mot index för att kunna rättfärdiga den icke försumbara tidsåtgång vi lägger på vårt intresse.

Skulle det visa sig att man får stryk av en index- eller aktivt förvaltat fond över tiden så borde man nog lägga ner sin jakt på morgondagens vinnare och skaffa sig en annan hobby istället.

För att få ett rättvist jämförelseobjekt så har jag sedan drygt ett halvår tillbaka en portfölj (Kapitalförsäkring) som består av 6 utvalda globalfonder.

Utöver ett bra jämförelseindex så kan man även använda portföljen för att se vilken typ av fond som presterar bäst över tiden, passivt- eller aktivt förvaltade fonder?

Efter första kvartalsavstämningen så ledde de aktiva med 1-0 och det är dags för en ny avstämning och jag har döpt övningen till


Ovan ser ni de olika fondernas andel av portföljen i storleksordning.


Coeli Global Selektiv behåller ledning men vi har en ny tvåa i Lancelot Camelot som klättrat sen sist. I praktiken delas tredjeplatsen mellan bägge indexfonderna från SPP respektive Länsförsäkringar.

Räknar vi ihop de aktiva så får vi 12,4 + 10,07 + 7,74 = 30,21 (13,39).

De passiva summeras till 9,43 + 9,42 + 4,92 = 23,77 (9,48).

Summerar vi periodens förändring så har de aktiva gått fram 16,82 och de passiva 14,29 således.

Aktiva - Passiva 2-0!

Kanske kan det tyckas att det är orättvist att de passiva dras med en "smart beta"-fond i PriorNilsson Smart Global men även om vi räknar bort den så snittar de aktiva ett högre resultat än så länge.

Totalt så har portföljen belastats av ca 0,5 % i avgifter vilket är inkluderat i värdeutvecklingen.


Fondportföljen har presterat en relativt god riskjusterad avkastning men mätperioden är lite kort än så länge för några djupare slutsatser.

Vilken är din favoritfond?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet
Bildkällor: Nordnet, Shareville


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

  1. Skall man studera fakta det räcker väl att läsa Lundaluppens inlägg Avanzaavkastning så kan ju vem som helst dra sina slutsatser. Man skall dock inte bortse från att det är roligt, och allmänbildande att hålla på med aktiv förvaltning. Sedan sker det från och till något roligt. I klartext man hittar en vinnare. Det sker tillräckligt ofta för att spelet kan hållas igång.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Index och ”börsen” är inte alltid perfekt korrelerade beroende på sammansättning så här tror jag det finns en lite chans att ”slå” index. Det som försämrar oddsen rejält är avgifterna och det blir spännande att se om dessa tar ut sin rätt över tiden i denna kamp.

      Tack för kommentar Lars!

      Radera
  2. Hej Stefan.
    Jag kör 100% LF Global inx och månadssparar i den. Lycka till. Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir spännande att följa, lycka till med investeringarna och tack för kommentat!

      Radera
  3. Hej, den här är grymt bra: MS INVF Global Opportunity A. Finns dock tyvärr inte i PPM. /Jörgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den får jag kolla upp, tack för tips o kommentar!

      Radera