2018-05-01

Månadsrapport april 2018 - nytt ATH!

April har stängt för detta år och vilken stark månad det blev till slut!

Min Global Multi-Strategy noterade nytt ATH och även alla de portföljer som ingår i strategin! Min grafleverantör strular med depåvärden men årets utveckling ser ungefär ut så här exklusive måndagens uppgång på ca + 0,5 %:Multi-strategin ligger på drygt + 5 % för i år att jämföra med + 6 % för min referensportfölj bestående av globalfonder. Att få stryk av "index" är förstås inget kul men kronans kollaps är nog huvudorsaken då jag har 25 % i Sverige jämfört med globalt index som har knappt 1 %.

Hur ser då ställningen ut om vi jämför mina portföljer?

#1 Global Future
Enligt mina beräkningar ligger portföljen på + 10,7 % för i år t.o.m. april och det är ett nytt ATH. Jag har inte gjort några köp eller sälj under månaden vilket åtminstone håller omsättningskostnader nere.

#2 Nordic Small Cap
Även här ett nytt ATH och fin ledning över den anrika fonden. Jag har återupptagit ett litet månadssparande i denna portfölj och månadens köp blev en ökning i West International.

#3 Global Dividend 1.2xL
Min huvudportfölj ligger på runt + 5,4 % för året och har haft bra momentum i april vilken avslutades med ett nytt ATH. Det blev det många transaktioner under månaden då jag valde att stuva om rejält.

Följande innehav såldes av: Verizon, Data Respons, Dream Global, GlaxoSmithKline och Novo Nordisk. Anledningen till detta var svag zYG-score eller att de passar bättre i andra portföljer.

Nya innehav blev Total och PepsiCo och jag ökade i AbbVie, Axfood, Europris, Hemfosa, KEG, Main, Resurs, SkiStar samt i AT&T.


#4 Global Dividend Growth
Min största portfölj ligger på + 3,7 % för i år och är anledningen till att det totala resultatet kunde ha varit bättre. Men även här ett nytt ATH så det får man glädja sig åt oavsett.

Under månaden sålde jag Verizon. Nytt innehav blev Total samt jag ökade i NCC och Axfood.

Vinnare och förlorare?


Månadens vinnare blev till slut Fortnox som tog ordentlig fart efter en fin rapport. Lite kul och kanske ovanligt att ett defensivt innehav som Axfood har gått starkt.


Mitt halvledarebolag från Taiwan backade denna månad såväl som 3M som sänkte sin resultatprognos för 2018.

Framåt?
Oavsett hur börsen går i närtid så har jag många fina utdelningar att se fram emot.


Maj är överlägset min starkaste utdelningsmånad som synes och drygt 40 olika utdelningar väntas landa i mina olika portföljer.

Att veta hur börsen ska utvecklas framåt är förstås svårt för lekmän som jag såväl som proffs. Jag tycker nog att de flesta av mina innehav har en rimlig värdering även på dessa nivåer och jag ligger fullt investerad i mina portföljer tills vidare. Jag bör dock nämna i sammanhanget att jag har en hyfsad andel på ett sparkonto som buffert och semestersparande så totalt sett så är jag inte all-in aktier utifall någon trodde det.

Hur har din april varit och vad tror du om börsen framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. April var en stark månad för mig. Jag tror väl att status quo fortsätter och att utvecklingen totalt sett blir sidledes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra, vi får så hur rörelserna blir men fina utdelningar oavsett framgent :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag hoppas qtt det kommer en rejäl smäll på börsen snart jag kan storhandla bolag på rea :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng, så länge man nettosparar så vill man ha låga kurser :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Lite tufft med mycket bankaktier, men ändå upp 1.79% under April. Utdelningen har varit mycket trevlig och Maj kommer även den bjuda på mera utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus är alltid plus, tack för kommentar!

   Radera
 4. Härlig utveckling. Även om vi inte bryr oss så mycket om portföljen går upp eller ner är det alltid trevligt med blå siffror på avanza. Vi har även vi en hel del bank som drog ner resultatet något, tillsammans med svaga rapporter från JM, Dedicare, Bilia, AT&T. Svaga rapporter hos storbolag innebär köptillfälle, är endast orolig för Dedicare som verkar gå knackigt.

  April: runt 50" netto in, 27"aktiesparande, utdelningar runt 30". Livet leker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inspirerande!

   Jag släppte Dedicare för ett tag sen, känns lite för ojämnt för min smak.

   AT&T behåller jag och är lite intresserad av Bilia då själva servicedelen är så pass stor del av intäkterna som jag förstår det.

   JM skulle jag inte vilja ha även om det är ett hyfsat fint bolag. Tror nyproduktion i Sthlm kommer att ha några magra år framåt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Hej,

  Någon som har Avanza?
  Jag undrar om man får information om utländska utdelningar eller graf-tårta på det eller ens se transaktion för utländsk utdelning.

  Jag har köpt på mig några stycken och det har gått mer än en månad sen utdelning och inte sätt röken av kronorna eller info om det. Hur funkar det på Avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser utdelningar under Transaktioner, såväl utländska som svenska är har Transaktionstyp Utdelning. För att få rätt till en utdelning så måste du äga aktien innan x-dagen vilket i vissa fall är en månad innan utbetalningsdagen för en del utländska innehav.

   Tack för att du tittade förbi och återkom om du har flera frågor!

   Radera