2018-05-06

Håll portföljen ren - återvinn utdelningar!

Om du som jag har en portfölj med frekventa utdelningar så lär även du ha det angenäma problemet att kassan fylls på löpande med likvida medel.

För att du ska få god effekt av ränta-på-ränta så är det lämpligt att återinvestera dina likvida medel på kassan och gärna så fort som möjligt givet att du kan hitta något köpvärt för stunden.

Håll portföljen ren - återvinn utdelningar!


Visst kan du ha is i magen och avvakta bättre köplägen men är det så enkelt att tajma marknaden? Det tycker inte jag och då kanske det är bättre att mekaniskt återinvestera utdelningarna så snart som möjligt som huvudregel.

Är alla dina portföljinnehav högt värderade tycker du? Då är mitt svar att du har för få innehav :-)

Har du en väl diversifierad portfölj med närmast löjligt många innehav så ökar sannolikheten att du har en eller flera köpvärda kandidater vid varje givet investeringstillfälle.


Jag mäter portföljens aggregerade direktavkastning och den estimerade tillväxten av densamme för kommande period/år. Sannolikt kommer det faktiska utfallet att avvika över kortare mätperioder men över tiden lär portföljen sannolikt att få en god värdeutveckling och en betydande effekt av ränta-på-ränta vid återinvestering givet inga extraordinära marknadshändelser. Givetvis krävs att portföljen får regelbunden tillsyn så att enskilda bolag inte avviker för mycket från den ursprungliga investeringsidén.

Jag strävar efter relativt större vikt i innehav som befinner sig i en gynnsam position i mitt bubbeldiagram. För att minska olika typer risker så vill jag ha många innehav i olika branscher, länder och valutor bland annat och som sagt, många innehav ökar utbudet av köpvärda aktier tycker jag.

Hur tänker du kring återinvestering och håller du din portfölj "ren"?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Google Finance, Bloomberg, 4-traders
Bildkällor: z2036, Avanza, freestockphotos.biz


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Försöker återinvestera så ofta det går, även om höga courtage ibland trasslar till det. Sen är det inte fel med att hålla viss kassa om något särskilt tillfälle skulle uppstå, men jag brukar hålla den på 1-5 procent något. Galet riskfyllt skulle vissa säga men tiden i marknaden (som man brukar säga) är viktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med 750 i courtage är det inte like lätt att återinvestera :-)

   Kassa är kasst ur avkastningssynpunkt tycker jag så om ett fyndläge skulle uppstå så omallokerar jag hellre än att ha en kassareserv. Det är förstås lättare att ha en sådan strategi om man har många innehav och courtaget är rimligt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Ja, som svensk måste man tyvärr jobba aktivt med valutarisken. Annars blir man helt rökt av Riksbanken och våra politiker. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan fördel med många innehav i olika valutor att man kan styra lite efter vad man tror om valutan också, ligger dollarn över 9 men CAD under 7 kanske det är fördel Kanada vid återinvestering?

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Hej Stefan.
  Tycker du inte att det är ändå imponerande hur bra Sveriges index följer Global index? Trots svag krona och alla hopp upp/ned på börsen sköter sig Sveriges index riktigt bra. Den är snabbrörlig som brukar ge högre avkastning långsiktigt. Då tycker jag att man borde hålla 30-40% sig till Sveriges index och kombinera med 60-70% Global index. Den håller i längden och Sverige har bra globala export företag som är hållbara långsiktigt. Vad tycker du om min tänkt? Historisk har det fungerat utmärkt. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då Sverige har många fina exportbolag i index så får du en hyfsad global exponering via dessa så en hyfsad andel Sverige är inte fel tror jag, själv har jag ca 25 % i aktieportföljerna.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Har nästan aldrig några likvider. Återinvesterar utdelningarna direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där, keep the portfolio clean :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. När man kör med belåning så är man bara mer eller mindre belånad tills nästa köp. Aldrig + i kassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om belåningen går över min målnivå så bygger jag kassa för att minska nettoskulden tills nivån blir ok till slut.

   Tack för kommentar!

   Radera