2018-05-16

Garmin - Back on track?

Efter mitt söndagsinlägg om valutaexponering så fick jag en idé om att leta lite i efter intressanta bolag hemmahörande i Schweiz då dess valuta historiskt sett varit stark. ABB och Nestlé har jag sen länge i min aktiesamling men ett kanske för er läsare lite mer okänt innehav är:

Garmin (GRMN)


"Vad som började som en ”brainstorming” med en handfull ingenjörer kring ett spelbord 1989 har idag utvecklats till en världsomspännande organisation med fler än 10 000 anställda. Garmins vision är idag lika enkel som den var då. Att skapa innovativa och användarvänliga produkter för navigation och kommunikation som berikar våra kunders liv. Vi konstruerar, utvecklar, tillverkar och marknadsför ett brett utbud av användarvänliga handhållna och fastmonterade produkter för flera olika användningsområden; vägnavigation, flyg, fitness, jakt, friluftsliv och marinelektronik." https://www.garmin.com/se/company/careers/
Produkterna från Garmin är säkert bekanta på något sätt för er läsare och trots smartphonens segertåg så tycks det fortfarande finnas en marknad för dedikerade navigationsapparater bland annat.

Om vi hoppar direkt vidare till värdering så handlas aktien till P/E 19 beräknat utifrån bolagets vinstestimat för 2018. Inte jättebilligt kanske men bolaget tycks samla på pengar då kassan är stor, så borträknat den blir värderingen lite bättre. Bolaget delar ut kvartalsvis och direktavkastningen är ca 3,4 % med en utdelningsandel på runt 3/4-delar av vinsten.

Bolaget har huvudsäte i Schweiz som sagt men handlas på USA-börsen. En trevlig feature är att det inte tycks dras någon källskatt på utdelningarna, gissningsvis för att de betalas ut från en överskottsfond eller nåt.

Jag ligger hyfsat med plus i aktien sen jag köpte den i november 2016 men funderar om den platsar framåt då den guidade vinsttillväxten framåt på runt 5 % är lite mager kan jag tycka.

Vad tror du om Garmin?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, 4-traders, bolagets rapporter
Bildkällor: Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Jag är avundsjuk på att du äger Nestlé, jag kör själv via Avanza och de har tröttsamt högt courtage för det bolaget...

  Använder du någon produkt från Garmin själv? Jag har en GPS från Garmin i bilen, men allt för ofta blir vi lurade rakt ut i skogen eller bland riktigt sunkiga bakgator i städer. Googlar man på ämnet är det många som är negativa till Garmin och få som är positiva. Jag själv funderar på att inom några år att gå över till något google-maps-baserat, via surfplatta/telefon i bilen, men samtidigt vågar jag inte ta steget då jag ändå gillar min Garmin, trots vissa tillkortakommanden... Jag är kluven till bolaget och vågar inte köpa några aktier.

  Hur ser du på att allt fler bilar idag har apple carplay eller Android Auto? Det möjliggör ju för allt fler att bara spegla sin telefon till bilens skärm och använda gratis program som Maps eller Waze m.fl. När bilarna får allt fler skärmar gör det inget att köra navigation på en av dem, och alla bilar har väl snart usb-uttag för laddning av telefonen under färd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist med högt courtage, jag äger via tyska börsen Xetra och du kommer kanske billigare undan där än via börsen i Schweiz?

   Jag kör Navigon-appen på en iPhone och är grymt nöjd med detta. En fd kollega körde Garmin och jag frågade varför han inte körde via smartphone istället? Hans argument var att han ville ha en dedikerad GPS i bilen så att han hade större frihet med sin smartphone (inte under körning hoppas jag).

   Oavsett framtiden för GPS i bilen så har bolaget annat sortiment inom båt, flyg och fitness m.m.

   Men med det sagt har jag ingen större erfarenhet av produkterna själv och hoppas få lite input kring dessa via detta inlägg :-)

   Tack för en bra kommentar och input!

   Radera
 2. Hej, är inte Garmin fortfarande registrerat på Cayman Islands? Så var det förr vilket innebär 0% källskatt. Sen har de löparklockerna som är bra vad jag läst, även om jag har en Polar själv.

  SvaraRadera
 3. Gjorde lite snabb research och det bytte säte från Cayman Islands till Schweiz runt 2010 tydligen.

  Tack för input om löparklockor och kommentar!

  SvaraRadera
 4. Kollade på Garmin för ett år sedan, för jag gillar verkligen deras produkter. Har en lös Garmin-GPS i bilen och är jättenöjd. De enstaka felnavigeringar jag haft har varit lika ovanliga som i andra GPSer. Löparklockorna är jättebra (enl en nära anhörig)och Garmins laptop-program för att få se en karta över hur man sprang innebär en viss inlåsningseffekt. Verkar även vara stilmässigt ok att alltid ha en GPS-klocka från Garmin på handleden och det är ju positivt för Garmin. Gissar att det signalerar seriös sportighet, och det är ju attraktivt.
  Det som gjort att jag inte investerat i Garmin är rädsla för att Apple eller andra smart-watch-tillverkare lätt kan ta över hela Garmins fält. Det har visserligen inte hänt ännu, men min rädsla består. Kanske kommer Garmin kontinuerligt med uppdateringar och förbättringar som gör att konkurrenskraften bibehålls men jag vågar ändå inte investera. Om Garmin hade ett tydligt samarbete med en telefontillverkare så skulle jag nog köpa, för då skulle dom kunna konkurrera med andra tillverkare av wearables.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konkurrens från smartphones och smartwatches är kanske den största risken, helt klart.

   Får se hur jag gör framöver men behåller i dagsläget iaf.

   Tack för kommentar och input!

   Radera
 5. Gjorde exit nu med en acceptabel vinst, försöker hålla mig runt 100 bolag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns rätt i efterhand - Garmin lägger ner min favoritapp Navigon! :-(

   Radera