2014-01-28

Kontrakt för årets månadspeng...

...är nu påskrivet efter förhandlingar med respektive barn.


Som vanligt innehåller kontraktet lite regler och sysslor som ingår i det vardagliga livet i familjen plus möjligheter till extra ersättning för vissa periodiska hushållssysslor.

Förutom indexjustering för ålder så är nytt för i år:
 • Egen budget för godis och läsk
 • Sparoption där man får 10 kr extra för varje 30 man sparar (låst till nästa årsskifte)
Dessa punkter har inte varit lätta att förklara för barnen så det återstår att se hur utfallet blir. Min förhoppning är att några extra slantar ska sparas månadsvis så att de greppar sparkonceptet lite bättre än nu...

Vi får se hur det går, häng kvar!

/Stefan

6 kommentarer:

 1. Första veckorna har fallit väl ut, barnen har valt att spara en del av godispengarna...

  SvaraRadera
 2. Nu förstod den äldsta att det här med sparoptionen var fördelaktig, spara 150 av månadspengen ger 200 på låst sparkonto...

  SvaraRadera
 3. Intressant! Hur gamla är barnen och vad får de i månadspeng? Jag kör med veckopeng till min 10 & 11-åring. De behöver dock inte köpa läsk och godis själva - det gör jag men i väldigt begränsad mängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min 10-åring har 130 i månaden + godispengen som är på 100

   14-åringen (snart 15) har 300 + godispeng på 120 + diskmaskinsutplockning 5 ggr / vecka a 40. kr, så totalt 580 varav han sparar 150 (vilket blir 200 låst)

   I grundnivån ingår bäddning, hålla rummet snyggt, diskavplockning samt lite regler om skolarbete, skärmtid m.m.


   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Smart upplägg med sparoption! Blir nyfiken på att testa det en period med mina barn och se om det kan fungera, åtminstone för tonåringens del. Min yngsta son är en riktig hamster som är extremt snål med sina pengar medan 14-åringen gör av med dem i samma takt som han får dem. Just nu får han två utbetalningar per månad för att inte alltid stå utan pengar i slutet av månaden, den 1 och den 15:onde. Sparoption skulle kunna vara ett bra försök till ett mer långsiktigt tänkande för hans del.

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentar!

  10-åringen sparar nu 30 (40)
  15-åringen 150 (200)

  SvaraRadera