2015-01-22

Förhandla bolån...

...är något jag inte gjort de senaste fem åren.



Varför?

Som trogen kund (ca 15 år) hos en svensk storbank (vi kallar den Storbanken) var jag nöjd med det mesta och hade rimliga villkor rakt igenom inklusive bra rabatt på bolån. Jag hade lärt mig att rabatten måste "påminnas"/omförhandlas varje år då det var Storbankens rutin/modell vid den tiden. Inga större problem i och för sig, bara notera datum när dialog kring detta skulle påbörjas och sedan sätta igång.

Åren gick och villkoren var bra, ibland fick man dock utöka med någon tjänst (frugans tjänstepension bland annat) för bibehålla sin "fina" rabatt. Började bli tröttsamt och oförutsägbart men uthärdligt då jag är van förhandlare i ekonomiska sammanhang. Man samlade på sig argument och utvecklade budgetverktyg som de sällan skådat och rabatten var fortsatt konkurrenskraftig.

Sen började det hända något, rabatten blev sämre dock i paritet med konkurrenter. Det var fortfarande inte värt besväret att flytta allt.

Till slut blev rabatten skamlig givet familjens goda ekonomiska ställning (ATH varje år) och till råga på allt hittade jag halvt dolt i villkoren att nu var rabatten tidsbegränsad till 6 månader. Krigsförklaringen var ett faktum och evakuering påbörjades så smått.

Hota med att byta bank? Kan funka men det gjorde det inte för mig när det begav sig. Storbanken konstaterade kallt att det här är läget och har inte hört nånting sen dess (har i och för sig kvar några konton så formellt är relationen inte avslutad).

Innerligt trött på förhandlandet och insikt om undermåliga sparprodukter hos Storbank(erna) så blev tjänsterna utspridda på ett flertal nischbanker, oftast den som hade bäst villkor för aktuell tjänst och så är det än idag, jag tror jag har minst 8 banker och fler om man räknar försäkringsbolagen som ibland tangerar banktjänsterna.

Nåväl, det kan löna sig att förhandla och är man nöjd med sin storbank så tänkte jag ge er mina "gamla" tips som man kan tänka på för att få bra kreditvärdighet/rabatt:

  • Är du en trogen kund?
  • Har du och din eventuella medsökande en bra och stabil arbetsgivare?
    • Antal anställda
    • Kreditbetyg
  • Har ditt engagemang i banken bibehållits och/eller utökats?
  • Bra balansräkning?
    • Tillgångar - skulder
  • Lön?
    • Historisk löneutveckling
  • Budget?
    • Gör en budget med hög detaljgrad
  • Bostadens värde?
    • Kolla med några mäklare och se om värdet har ökat
  • Kolla runt med andra (banker) om rabatter för aktuell referensnivå/märke
Banken har sina parametrar som de går på men genom att visa intresse och lyfta fram utvalda punkter från ovan som gynnar dig så ökar chansen till några extra punkter i rabatt.

Lycka till!

5 kommentarer:

  1. Vad är en bra rabatt, jag brukar få 50p utan för mycket tjafs men anar att andra får mer ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad som är en bra nivå varierar över tiden då bankerna justerar sina marginaler lite då och då (uppåt sista 5 åren).

      Jag har 59p (listpris) hos Skandiabanken vars modell är förutsägbar och tills vidare.

      50p är ganska ok om man inte behövt gå "all-in" för att få rabatten. Finns ett antal tjänster på nätet (Comboloan m.fl.) där man kan se vad andra ligger på för nivå.

      Givet stort lån (> 2M), bra lånegrad (<65%) & god återbetalningsförmåga så bör man nog få bättre än 60p i alla fall gissar jag.

      Tack för kommentaren!

      Radera
    2. Tack jag skan nog flexa lite nästa gång jag besöker storbanken. Tack för att du tar dig tid att svara utförligt.

      Radera
  2. 0,5-0,6 har vi på våra lån utan att behöva gå all in. Vi behövde inte förhandla så jätte mycket för det men de vet att vi ha stenkoll på vår ekonomi. Jag kollade lite snabb på skandia banken men jag hade inte fått mer där med den lånesumma vi har (1,5M).

    Jag tror att en viktigt punkt är inte bara att vara en trogen kund men även en ärlig (och rättvis) kund. När vi flyttade kollade vi först vem skulle vara vår nya bankman och pratade med honom för att veta hur han resonerade. Alternativ för oss var att byta bank. Vi har varit missnöjd en gång och den endast vi hade kvar var lån och lönekonto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det lönar sig att förhandla, men vid varje tillfälle är utgången oviss. Det kan vara en ny bankman, nya direktiv från högre ort etc. Även om vi säkert skulle kunna få några punkter till om vi bytte bank så är det grymt skönt att ha tillsvidare-villkor som det är nu.

      Radera