2015-01-13

Ytterligare omallokering löneväxlingsdepån - ökat risken och YOC

Min jakt på en fin utdelningskalender börjar kanske gå till överdrift men jag hade grubblat någon dag på en tänkbar omallokering och idag slog jag till stort i min löneväxlingsdepå.

Löneväxlingsdepån är historiskt sett den portfölj som jag tagit högst risk i då den ska vara "grädde på moset" när det väl är dags för pensionering.

Jag startade den för ca 5 år sedan och låg inledningsvis i diverse fonder som gick hyfsat i enlighet med övriga världen vid den tiden. Efter något år sålde jag alla fonder då jag tyckte det skakade lite väl mycket i Euroland och låg likvid under en tid.

Sen kom en period av periodisk swingtrading med ETF:er och enskilda aktier (XACT Bull/Bear, HM, Ericsson, SEB, SHB, Apple för att nämna några). Det blev blandad framgång med lite plus totalt sett men med relativt höga courtagekostnader. Så här i efterhand kan man konstatera att jag gjorde det klassiska att ta hem vinster för snabbt och förluster för sent. Då fasen avslutades med ett plusresultat tänkte jag att nu ska jag placera i något mer stabilt som inte kräver ständig tillsyn - utdelningsaktier.

Utdelningsfasen inleddes med nyemissionen av Amasten preferensaktier (8% YOC) i början på sommaren i år och har varit framgångsrik sen dess, givetvis med stöd av börsens utveckling i stort och lågräntemiljön. Oavsett vad som händer framöver med konjunktur och annat så är det utdelningsaktier jag känner mig mest bekväm med då strategin kräver något mindre övervakning jämfört med swingtradingen och utdelningarna ger realiserad avkastning löpande.

Nog om detta, som ni kanske förstår är jag glad amatör på detta även om jag följt börsen till och från i över 2 decennier. Så dagens omallokering är inget jag rekommenderar generellt och inget jag gör i resten av familjens portföljer.

Sålt: Klövern Pref, Hemfosa Pref och Akelius Pref

Köpt: Amasten Pref, SAS Pref och Frontier Communications

Så med andra ord har jag ökat risk samt YOC.

Amasten Pref

 • I mitt tycke en prisvärd preferensaktie (YOC 7,1%) som har bra villkor för inlösen, borde klara sig bra givet att det inte blir en total krasch av fastigheter eller extrema räntehöjningar.

SAS Pref
 • Vad kan man säga? Osäker framtid på lång sikt men stark trafikrapport senast och lägre bränslekostnader fick risk/reward att kännas gynnsam för stunden (YOC 11,3%)

Frontier Communications
 • Ett sorts amerikanskt "Telia" (YOC 5,9%) som tekniskt sett ser stark ut i grafen och har låg Beta. Framtid oviss, har inte gjort någon större hemläxa här men tyckte risk/reward kändes rimlig givet positionens storlek.

Så dessa manövrar ökade portföljens YOC till drygt 6% och möjliggör en jämn månadsutdelning.

Fördelning stam- och preferensaktier
Fördelning stamaktier

Nu när jag uppnått mitt mål med jämna månadsutdelningar så låter jag nog detta ligga till sig ett tag givet att risknivån inte ökar i någon större utsträckning. Eventuell rekyl i USA kanske kan kompenseras av starkare dollar. Att få premieförstärkning på 0,5% månadsvis från utdelningarna utöver arbetsgivarens 6% känns i alla fall bra.


3 kommentarer:

 1. Hej, vi har liknande historia med slutsats att utdelningsaktier är tidssparande. jag undrar varför ta ut Klövern Pref och köpa Frontier, sämre YOC ? Och dollarn är hög ?
  Tack för bra bloggande och twittrande

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren och dina egna bidrag.

  Köpet av Frontier motiveras dels av min strategi att försöka växla preffar mot högutdelande stamaktier samt för att jämna ut månadsutdelningsbeloppen. Tajmingen kan man ifrågasätta men tror på dollar > 8,5 närmsta åren.

  SvaraRadera
 3. Sålde Frontier på 7,82 med bra vinst och letar nu efter alternativ. Anledningen till försäljningen är dels att det var en chansning från början och jag inte var (är) speciellt påläst om bolaget. Vad jag förstår är skuldsättningen ganska hög och frågan är om den höga utdelningen är långsiktigt hållbar. Kanske tar in den i framtiden om det blir rekyl.

  SvaraRadera