2015-04-21

Visualisera mera


Jag har näst intill sjuklig dragning till visualisering sen många år tillbaka. När jag tänker efter så började det nog redan på 80-talet när jag fick se en Macintosh med tårtdiagram i färg (stort på den tiden) och tänkte att en sån dator måste jag ha.

Min budget räckte dock inte så långt så det fick bli en Sinclair Spectrum istället där jag började skriva mina första dataprogram och senare enklare spel.

Vidare har jag alltid gillat att teckna men resultaten har inte blivit så bra som man kan önska. Men det var med hjälp av datorer som jag tills slut fick möjlighet att få utlopp för mina visuella ideér och på senare år har jag skapat en del diagram/bilder utifrån dynamiskt data.

Vad ska man visualisera?
En fördel med bilder är att de kan förmedla ett resultat och en känsla mycket snabbare än ren text eller siffror. Att kunna omvandla text och siffror till ett diagram eller annan bild ger användaren ett verktyg som är mer lättanvänt i många sammanhang. Det underliggande datat är givetvis också viktigt och ibland måste man dyka ner i dessa och analysera utifrån något annat perspektiv.

Jag tar mig härmed friheten att kommentera lite exempel på visualisering relaterat till sparande:

Nordnet - dagsutveckling depå






Den här är genialisk i sin enkelhet. Blå vid positiv utveckling och röd för negativ. Vidare ändras vinkeln på pilen utifrån den procentuella utvecklingen. Man får svaret på Hur går min depå just nu? sekundsnabbt.

Avanza - kursgraf med händelser
Den här en av mina favoriter och förmodligen ganska avancerad i sin bakomliggande konstruktion, eloge till teamet bakom denna.

Att kunna se hur man tajmat köp/sälj och hur kursen rört sig vid olika händelser kanske inte är avgörande för en långsiktig investering men kul information iallafall. Att man sedan kan lägga till TA-linjer gör inte saken sämre precis.

Nordnet risknivåindikator
Vilken risk har jag tagit jämfört med min önskade riskprofil? Färgerna i skalan förstärker och funkar i mitt tycke bättre än om det hade varit en numerisk skala.

Avanza - fördelning av innehav
Idag när detta inlägg slutförs kom en ny graf som visar fördelningen inom en viss typ av värdepapper i en portfölj. Jag fick genast en känsla av att vissa av mina innehav har för stor andel som jag inte reflekterat över innan trots att jag känt till siffrorna. Lite märkligt kan man tycka, men bilder förmedlar känslor på annat sätt - på gott och ont.
Jag skulle önska att den var lite större men ett mycket trevligt inslag oavsett.

Mina utdelningar - utdelningskalender
Att recensera sina egna grafer är kanske inte tillämpligt så jag tänkte redogöra hur jag har tänkt när jag designat dessa.
Grafen syftar till att visa utdelningar över året där höjden på stapeln visa hur stort belopp man får och från vem är färgkodat.

Mina utdelningar - innehav
Den här grafen tror jag inte är så vanlig i aktiesammanhang - en heatmap där storleken på en ruta visar innehavets andel av totalen samt med en nyans av grönt beroende på direktavkastning.
Mina utdelningar - direktavkastning
Många investerare jagar direktavkastning i dessa lågräntetider och denna mätare ("gauge") visar hur den ligger till.
Sparkalkylator Basic - värdeutveckling
Avslutningsvis så blir det lite finansiell pornografi i form av den kanske vackraste visualiseringen av dem alla: "ränta-på-ränta"-kurvan över lång tid.
Hur ser din drömgraf ut?

4 kommentarer:

  1. Just nu är min drömgraf en interaktiv tidslinje där utefter linjen har namnet med klickbara länkar på alla de studier som har studerat hur länge vi kan spara prover och hur det påverkar provkvalitén.

    Vilket program (helst open source eller webbaserat) tror du skulle passa för det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jorå, Google har jag koll på. Men timingen på vad jag diskuterade på jobbet och ditt inlägg var så bra att jag hoppades på fortsatt tur.

      Radera
    2. Bra försök iallafall, jag gissar att jag kommer kika mera på just tidslinjer efter sommaren då jag använder mig av dessa på jobbet för att beskriva olika affärsscenarion bland annat där händelseordning och datum har stor betydelse.

      Du får gärna återkoppla om du hittar något bra koncept, tack för kommentarer :-)

      Radera
    3. Det ska jag absolut göra, inför förarbetet kommer jag och några kollegor antagligen köra på Real Time boards (i princip väldigt bra mind maps online): https://realtimeboard.com/

      Men för att dela materialet siktar vi på något bättre senare.

      Radera