2015-04-25

Nyintroduktioner aktier: Tobii

Igår hade man turen att få en liten tilldelning i nyintroduktionen av Tobii i tre av fyra sökta depåer. Två depåer på Nordnet fick tilldelning samt dotterns KF på Avanza. Sonen blev tyvärr utan och jag kommer att kompensera honom med en extra insättning då det känns lite orättvist annars.


Det är alltid lätt att dra slutsatser med facit i hand men just för denna nyintroduktion så kändes risk/reward extremt god givet att man skulle få tilldelning. Jag hade förberett lite likvider sen innan och det var bara hoppas på turen. När bolagen prioriterar ägarspridning i sina emissioner så ökar chansen till tilldelning om man väljer många depåer och helst ska de stå i olika namn och har man dessutom flera nätmäklare så har man så optimala förutsättningar som man kan ha som småsparare. Sedan får man räkna med en liten utdelning om intresset är stort men chansen till en liten vinst på kort sikt är oftast god i det börsklimat som råder i skrivande stund.

Man kan dock ifrågasätta om detta faller inom ramen för sparande eller spekulation/spel och i många fall gäller nog det senare om man är kortsiktig med innehavet.

I fallet Tobii är jag positiv både på kort och längre sikt då de tycks vara duktiga i sin nisch. Dock är mycket förhoppning om framtida framgångar redan inprisade och risken för besvikelser finns där då steget från lovande teknologi till bra lönsamhet över tiden kan vara osäkert inom sektorn.

Jag sålde iallafall en större del igår med god vinst och behåller en del på längre sikt i dotterns depå.

Vilka intressanta introduktioner är näst på tur?

Kungleden kommer eventuellt ge ut preferensaktier, osäkert om/när men borde vara bra risk/reward då ränteklimatet är fortsatt gynnsamt för aktieslaget.

Oscar Properties ger ut nya preferensaktier nästa vecka men jag tvekar lite men kanske ansöker om en liten post.

Tror introduktionen av Nordic Cinema Group senare i vår kan bli lyckad och har delvis därför tankat små poster Ratos på sistone som är huvudägare.


Några andra kommande och spännande introduktioner som jag missat?

3 kommentarer:

 1. Dagens industri skrev ju att NCG skulle noteras redan i maj. Tror dom flesta kan förutse att den kommer övertecknas flera gånger oavsett hur man ser på biografer och deras framtidsutsikter :O) Vad gäller OP kan man nog lägga vantarna på några över marknaden dagen(dagarna) efter/mvh den anonyma läsaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo NCG kommer nog gå bra om villkoren är de rätta.

   I fallet OP menar du om man inte får tilldelning? Jämfört med ALM o K2A som spelar lite i samma division borde den röra sig mot 265 kan jag tycka men lär tyngas de första dagarna av vinsthemtagningar kanske?

   Radera
  2. Synd att det inte blev någon notering, men bättre för Ratos. Jag gör en ren chansning/gissning och påstår att även Alm kommer göra en nyemission. Deras inbjudan till årsstämman går längre än det vanliga bemyndigandet för styrelsen att göra si och så. Så har man tänkt köpa några Alm pref, ska man nog avvakta till årsstämman (kan ju vara därför den finns en stor säljsida numera i Alm men vad vet jag) :O) )/mvh den anonyma läsaren

   Radera