2015-04-03

Olika ägg i olika korgar...

Fram tills skattebomben förra veckan var det en solklar fördel ISK/KF för de flesta typer av värdepapper man kan tänka sig i ett långsiktigt sparande.

Nu är spelreglerna ändrade och hur ska man tänka?

Man brukar säga "ha inte alla ägg i samma korg" avseende diversifiering. Nu kanske man skulle kunna ändra devisen till "ha olika ägg i olika korgar"


Vilken sparform ska man välja för olika typer av värdepapper?

Tumregeln är att den förväntade avkastningen på ett värdepapper ska överträffa slr (statslåneräntan) för att det ska löna sig med ISK/KF jämfört med fritt sparande (Aktie- & fonddepå). Nu med skattehöjningen får man lägga till 0,75 till slr om totalen överstiger golvet på 1,25%. Använd gärna min sparkalkylator och jämför.

I det rådande lågränteläget som vi befinner oss i så behöver man inte göra något drastiskt, det är fortsatt fördel för ISK och KF avseende skatt så att till och med (bra) korträntefonder kan man ha i sparformen.

Tänker vi oss ett mer normalt eller högre ränteläge blir det lite andra förutsättningar, så om/när det inträffar så kan man tänka så här:

Typ av värdepapperDepåkontoISK/KFKommentar
KorträntefondBlir svårt att slå slr+0,75 över tiden
LångräntefondInget att ha långsiktigt IMO
ObligationerInget att ha långsiktigt IMO
BlandfondInget att ha långsiktigt IMO
Aktiefond, stabilGlobal, Sverige, Amerika o dyl långsiktigt
Aktiefond, instabilTyp Rysslandsfond e dyl, förlustavdrag attraktivt
Aktie, stabil & hög YOCLönar sig vid långsiktighet
Aktie, stabil & YOC<slr+0,75Låg tillväxt, låg YOC
Aktie, förhoppningFördel att kunna ta förlustavdrag
Aktie, tillväxtLönar sig vid långsiktighet

Ovan ska ses som en generell guide och man bör nog utvärdera löpande vilken kategori man ska ha i respektive sparform.

Jag rekommenderar att man skaffar alla tre depåtyperna så man kan välja vid varje investeringstillfälle vad som passar bäst. Detta förutsätter att man har bra villkor hos sin nätmäklare så att courtage och avgifter är rimliga vid uppdelning av ens kapital.

En variant är att månadssparandet går till ett vanligt depåkonto och så kan man därifrån styra vidare beroende på typ investering man vill göra i lugn och ro med hänsyn till rådande marknadsklimat. Då insättningar på ISK/KF beskattas så kan det vara bra att insättningar inte sker per automatik om man inte är säker på hur de ska placeras.

Exempelvis så kan man tycka att många aktier är högt värderade i dagsläget och då skulle ett köp i vanlig depå vara av mindre risk på kort sikt så man kan få förlustavdrag om man skulle vilja sälja vid uppenbar nedgående trend. Sedan kan man med fördel köpa tillbaka samma aktie i ISK/KF vid en attraktiv långsiktig nivå.

Tänket ovan bygger på att man är aktiv och följer marknadsutvecklingen noggrant. Den som är riktigt långsiktig och vill göra det bekvämt för sig väljer 100% aktier/aktiefonder i en ISK/KF då det är sannolikt att det lönar sig över tiden. 

Glad påsk och lycka till med alla ägg!

9 kommentarer:

 1. Vilket äggande inlägg!

  Tack för analysen och sammanställningen över alternativen av depåkonton.

  Trevlig påsk!
  Mvh/Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidpunkten för ett inlägg med liknelser med ägg kändes rätt...

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Bra inlägg!

  Kör själv fortsatt ISK och KF för samtliga innehav, men jag satsar ju renodlat på utdelning. Har också ett inlägg på gång om saken, blir för övrigt irriterad på kortsiktigheten hos politikerna. De håller på och petar alldeles för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Sitter just nu med K4 (vad ska man annars göra en långfredag om inte deklarera och/eller blogga) och onekligen finns det andra fördelar med schablonbeskattade produkter...

   Radera
 3. Bra med en "guide". Kör själv endast aktier med fokus på utdelningstillväxt så det blir fortsatt 100 % KF för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt, borde slå slr+0,75 på sikt samt att KF är bäst för utländska utdelare.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Hej Stefan
  Jag har börjat titta på REIT som investering o ser att du skriver en hel del om det. Är det så att man har dem på KF konto ? ÄR det för skatten elelr vad är skillnaden ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med KF är att du får tillbaka den utländska källskatten efter 2-3 automatiskt vilket är bra och praktiskt om man har många utländska utdelningsaktier som exempelvis REIT.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Hej igen Stefan
  hittade din jämförelse mellan isk och KF , tack

  SvaraRadera