2015-04-15

BREAKING: Retroaktiv återföring av bostadsuppskov

Många tycker det är "fint" att inte ha TV då det anses fördummande. Själv låser jag mig inte så mycket i själva mediaformatet/distributionen utan tycker att innehållet är det viktiga och att man får filtrera utbudet på ett effektivt sätt som i all informationskonsumtion.

Hursom, igår blev jag varse via ett inslag i Aktuellt (SVT2 på gammal-TV) om att man kunde ansöka om retroaktiv återföring av bostadsuppskov vilket kunde ge positiva nettoeffekter på upp till 18 000 då kostnadsräntan varit låg de senaste åren jämfört med schablonräntan.

Efter lite sökande på nätet så fanns det vissa äldre länkar som antydde något liknande men det visade sig att DN haft en utförlig artikel i ämnet för en månad sen, så pluspoäng till dagstidningar före TV i detta fall.

Då vi redan bestämt oss för att återföra vår reavinst via deklarationen i år så krävdes det inte många millisekunders analys för att inse att detta var värt att gräva vidare i.

Så idag efter ett mycket informativt och sakligt samtal med skatteverket så var det bara att fylla i en blankett och modifiera redan inskickad e-deklaration.

Återstår att se om utfallet blir enligt förväntan men hoppas på ca 15 000 netto för vår del vilket är mycket för oss givet arbetsinsatsen.Hur gör man?

 • Har du uppskjuten reavinst från tidigare bostadsförsäljning?
 • Tror du att snitträntan på bolån kommer att understiga 3,25% över din livstid?
 • Tror du att dagens regler för reavinstbeskattning kommer att bestå eller försämras över tiden till din nackdel?
Om man uppfyller kriterier ovan så kan man läsa här om hur man formulerar blankett för begäran om omprövning av tidigare deklaration. Vidare rekommenderar jag att man kontaktar skatteverket för att säkerställa detaljer kring ditt fall.

Lycka till!

7 kommentarer:

 1. Tack för inlägget! Med risk att jag inte är nog insatt för, och min fråga är felformulerad/inkomplett, så undrar jag följande: vilket år det ska man be omprövning från? Borde vara året när räntorna gick under 3,25%!? Vilket år var det isf?

  /Kika

  noVilket år är det fördelaktigast att ange som

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taxeringsår 2010 är det tidigaste året man kan ansöka från och kostnadsräntan har varit lägre än 3,25 sen dess vad jag förstår. Ring skatteverket så kan de hjälpa dig mha dina uppgifter.

   Radera
  2. Tack för ditt svar, och ursäkta min konstiga text ovan - det var nåt med min browser, som visade renskriven och rättad text, men postade det som postades. :)

   /Kika

   Radera
 2. Trevlig post som väntade efter en veckas semester, skattebeslut om återföring av uppskovet :-)

  Eloge till skatteverket för snabb hantering, ser preliminärt ut att bli många sköna tusenlappar...

  SvaraRadera
 3. Hej Stefan! Fick ni tillbaka pengar från samtliga år? Jag har räknat med DN:s kalkylator och ser ljust ut, men då jag räknade själv så verkade jag gå minus på att återföra 5 år tillbaka. Det bör ju inte vara någon skillnad på hur stort beloppet är utan samma "vinst-procent" oavsett hur stort uppskovet är?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Vi fick tillbaka från taxeringsår 2010 och gick plus för varje år.

   Att gå minus låter märkligt?

   Tack för kommentar!

   Radera