2015-06-16

Global aktieportfölj

En långsiktig diversifierad portfölj bör vara exponerad mot annat än Sverige, även om våra börser har haft en god genomsnittlig värdeökning historiskt sett (har ingen siffra i huvudet tyvärr).


I och med Avanzas och Nordnets nya prisplaner för utländsk handel så är det nu möjligt för en småsparare att köpa aktier noterade utomlands till ett rimligt courtage.

Jag shoppade loss ordentlig igår och har fått en bättre global allokering än tidigare:

Ganska stor andel Sverige men flera olika länder iallafall. Vad som saknas är nog främst tillväxtländer och Japan bland andra.

Den bekväme väljer förstås en billig globalfond istället, typ SPP Globalfond (0,2%) så får man en global allokering utifrån viktat värde för respektive land men det är ju inte lika skoj.

Att komplettera med fonder eller ETF:er för tillväxtmarknader vore nog bra framöver men exempelvis Kina känns lite för hett just nu.

Hur tänker ni angående global allokering i en långsiktigt portfölj?

4 kommentarer:

 1. Snygg karta! Ser ut som den på Goolge analytics.

  Jag satsar i dagsläget främst på global allokering med hjälp av SPP Global med dual momentum, annars blir det mest Sverige. Men vill framöver att min aktiva portfölj ska bli mer global. Kollar nu på lite aktier utomlands, finns ett antal billiga i våra grannländer.

  En kommentar angående tillväxtmarknader. När jag sparade i fonder så kände jag att jag borde ha med dessa i portföljen. Däremot efter att ha läst på mer så är det snarare negativ korrelation mellan hög tillväxt och avkastning på aktier. Senaste 5 åren har tillväxtmarknadsfonder gett ca 30 % avkastning mot 80 % för utvecklade marknader. Dessutom har de oftast högre volatilitet. Så därför har jag helt skippat dessa i portföljen (förutom den lilla del som är med i SPP Global).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Kartan är Google charts via spreadsheet och säkert samma de använder i Analytics.

   Inga brådska med tillväxtmarknader mao...

   Radera
 2. Jag tänker nog mer på valutaspridning än just landsfördelning, Men nu när Avanza har sänkts sitt courtage så pass mycket blir jag helt snurrig i huvudet och kommer antagligen behöva gå igenom min investeringsstrategi från grunden igen =) T ex skulle det här verkligen kunna öppna upp för dividend carpet bombing i USA/Kanada.

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   Ja, detta är en "game-changer" för småsparare.

   Radera