2015-06-07

Småbolag: Unlimited Travel Group

Näst ut i en serie om småbolag: Unlimited Travel Group (UTG/First North)


Unlimited Travel Group äger, små till mellanstora, specialiserade rese- och konferensföretag som möter nischade krav på kvalitativa upplevelser. Koncernen består av de två affärsområden Privatresor och Företagsresor.
 • Privatresor: Upplevelseresor med höga krav på leverans och servicenivå. I affärsområdet ingår Birdie Golf Tours, Västindienspecialisten, Travel Beyond, WI-Resor, Världens Resor, PolarQuest och Good Travel.
 • Företagsesor: Resor till kongresser och mässor,affärsresor samt konferens- och kick off resor I segmentet ingår JB Travel, Eventyr och Ski Unlimited. (Om bolaget - Avanza)
Har själv ingen större uppfattning om själva resebolagen som ingår i koncernen men tittar man på siffrorna här hittar man ett lönsamt bolag med bra kassaflöde och generösa utdelningar.


Trenden ser stabil ut men som alla småbolag så slår den låga omsättningen hårt mot kursen vilken varierar mycket i procent sett från en dag till en annan. Direktavkastningen är på ca 6% med chans till extrautdelningar vilket gör att man kanske inte behöver stirra så mycket på kursen.

På det initiala köpen (ca 19) från i höstas så har vi fått 2,7 i utdelning vilket motsvarar över 14% direktavkastning!

De främsta riskerna är väl konjunkturkänsligheten och allmän resefrossa pga terrorism eller väderfenomen tänker jag men P/E på 8 kan väl inte anses vara dyrt?

Om bolaget skulle flytta till small cap kan jag tänka mig att öka men som det är nu är nuvarande portföljandel (ca 2-3%) lagom givet bolagets storlek och risk.

Vilka andra aktier finns det inom resebranschen och vilka P/E-tal har de?


8 kommentarer:

 1. Spännande bolag, är på min bevakningslista. Man kan ju se ökat resande som en mega-trend så inte fel att ha ett sådant här bolag. Risken med UTG är väl att de i alla fall historiskt varit "ryckiga" och även visat förlust: http://www.corporateinformation.com/Company-Snapshot.aspx?cusip=C752F3S10

  Skulle djupdyka i vad som orsakat förlusterna, vid en snabb titt är det ofyllda resor.

  Andra bolag jag kikat på är TUI travel (bla Fritidsreser) och Wilderness (Sydafrika). UTG ser klart billigast ut av dem. Frågan är bara om det är på hållbara nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar,

   Vad har du för köptrigger?

   Kikade lite snabbt på Thomas Cook (Ving m.fl.) som verkar ha haft fint kursutveckling med kunde inte hitta utdelning i närtid och det är lite dyrare att handla i UK.

   Radera
  2. Det jag måste fundera på mest är konkurrenssituationen, visst det är nisch-resebyråer men blir det tex lättare och lättare att boka från en utländsk aktör direkt? Håller på med ett semesterinlägg där UTG och TUI gås igenom. Har UTG något unikt som gör att de på lång sikt kan ta ut överpriser?

   Har ingen särskild köptrigger utan måste nog fundera på bolaget som sådant. Har bara inte hunnit, men nu blev jag inspirerad att prioritera det :-)

   Radera
  3. Ser fram emot vad du drar för slutsats :-)

   Just när det gäller gruppresor så tror jag denna typ av bolag har en framtid då det är ganska omständigt att sy ihop en bra helhetsupplevelse för exempelvis ett företag.

   Radera
 2. Tjenare Stefan!

  Jag spanar lite på att fylla på med något mer bolag som delar ut i Maj. UTG har då kommit upp som alternativ. I mina barns portfölj finns redan bolag och står ut som det bolag som gett allra bäst avkastning än så länge. HUr ser du på bolaget idag med tanke på den kursresa den gjort senaste året? Kan det fortfarande vara attraktivt att kliva på? 6,7% direktavkastning och P/E 12,99 enligt Avanza... Vore kul att höra dina tankar:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser på värdering utifrån nyckeltal så känns det fortsatt köpvärt men sen ska man komma ihåg att det är ett litet bolag och att enskilda bokningar och annat kan slå åt båda håller från ett år till ett annat. Sen är det också svårt mentalt när kursen rusat som den gjort.

   Kanske bäst att avvakta kommande rapport och ta beslut utifrån det, jag lutar åt behåll i dagsläget så länge.

   Lycka till med investeringarna!

   Radera