2017-01-08

SIR Royalty Income Fund - matnyttiga utdelningar?

Börsåret 2017 har börjat fint sett till värdeutveckling såväl som till antal utdelningar, är redan upp i 10 st olika om man ser till alla depåer inom familjen - but who's counting? :-)

Jag har en förkärlek får konsumentsektorn i allmänhet och mat och dryck i synnerhet. Kanske är det för att det är enkelt att relatera till "produkten" och att man förstår vad verksamheten går ut på någorlunda? Att driva restaurang exempelvis är förmodligen inte så lätt men med god mat och service tror jag man kommer ganska långt om konceptet är rätt.

Är man sugen på att plocka in ytterligare en kanadensisk månadsutdelare inom "sektorn" så fick jag ett tips via Twitter från Valient om att kika på:


bildkälla: http://www.sircorp.com/files/pages/gift_card_banner-625.jpg

SRV är likt Boston Pizza (BPF) och KEG en utdelande royaltyfond från Kanada inom restaurangbranschen.
"When it comes to the hospitality industry, we deviate from the norm – and that’s a good thing.  Service Inspired Restaurants is a privately held Canadian corporation that owns and operates a diverse portfolio of 60 highly successful restaurants in Canada and one in the United States
We are an entrepreneurial company that believes a brave, bold and results-driven culture inspires and creates new opportunities for everyone." källa: http://www.sircorp.com/about-sir-corp-profile.php
Bolaget har varit på börsen sen 2004 och betalat månadsvisa utdelningar sen dess. För närvarande får man 0,095 CAD per månad som betalas ut omkring månadsskiftena.

bildkälla: Avanza

Utöver fina utdelningar (har höjt 5 gånger sen start) så har kursen levererat bra relativt index de senaste åren även om "kusinerna" KEG och BPF presterat än bättre.

Dessa kanadensiska royalty-fonder har ofta en avancerad bolagskonstruktion med komplexa kopplingar till moderbolag och andra enheter så undertecknad kan inte påstå att jag förstår hur det funkar i detalj fullt ut vilket förstås är en risk i sig. Vad jag förstår är moderbolaget SIR privatägt men de lämnar ändå ut publika kvartalsrapporter så att de som investerar i fonden kan bedöma helheten lite bättre antar jag.

Som jag förstår det så får fonden intäkter från royalties från franchisetagare samt ränteintäkter från lån till densamma. Med andra ord så finns det en kreditrisk här antar jag och det är nog förklaringen att denna och liknande fonders kurs tog stryk för ett år sedan när det såg mörkt ut för Kanada beroende på oljepriset.

Man finansierar nya restauranger med att ge ut fler andelar samt strävar efter att dela ut 100% av vinstnettot över tiden (99,5% i snitt sen starten). Med andra ord behövs det en liten tillväxt över tid för att konceptet ska funka antar jag och det ser ut så det finns en sådan, om än liten. Dock så verkar 2016 varit ett klent år men det kanske är lite i spåren efter Kanadas tuffa Q1:a allmänt sett.

Då värdepappret handlas till nästan 8% direktavkastning anar man en något högre risk jämfört med Boston Pizza och KEG men för den som vill diversifiera sin "mat-korg" i Kanada kanske en liten andel kan vara intressant?

Jag har en liten bevakningsposition i en utav mina tjänstepensionsdepåer och funderar även på att plocka in den i min High Yield-portfölj Bil2020 som ett komplement till BPF och KEG.

Är detta något som platsar på "menyn" tycker ni?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

15 kommentarer:

 1. Om man tänkt sig att leva på utdelningarna. Är det inte lite vanskligt att köpa utländskt. I och med valuta fluktuationer så kan man ju hux flux tappa 50% av direktavkastningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper man regelbundet över lång tid så borde valutarörelser jämna ut sig. Ska man leva på utdelningarna så kan det vara idé att ha stor vikt svenska aktier men det har sina risker det också.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. SIR Royalty Income Fund har jag haft på bevakning ett bra tag, en fin matkedja.
  Äger Boston Pizza idag, och skulle gärna kunna tänka mig att bygga på lite med denna inom snar framtid. :)
  //PI60

  SvaraRadera
  Svar
  1. BPF känns lite mer stabil avseende tillväxt men o andra sidan tycks SIR vara mera diversifierad och handlas till högre DA.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Du som gillar Kanadaoch månadsutbetalare, kika på BDI Black diamond group ltd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips, ska göra det vid tillfälle!

   Radera
 4. På grund av förändrad strategi med mer långsiktighet (30-40+ år) tänker jag snarare göra mig av med bolag som Boston Pizza, TSE:HR.Un och TSE.NWH.UN. Även jag hade tur och köpte dessa i Februari-dippen 2016, vilket ledde till att jag nu har nästan 23% i avkastning utöver utdelning, vilket ju i sig representerar ett antal års utdelningar. Tänker snarare sälja av dem för att investera i bolag jag uppfattar som stabilare och mer konjunkturoberoende så att man inte åker på en smäll när Mr Market bestämmer sig för att falla. Just nu tittar jag på att byta ut en del av dessa kanadensiska innehav, eventuellt mot Swedish Match eller mot Hemfosa.

  Men för folk som gillar modellen, så verkar detta väl vara en perfekt kandidat! :)

  Mvh
  Aktievargen
  (www.Aktievargen.Blogspot.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. NWH tycker jag borde funka på lång sikt då sjukhusfastigheter känns som en tidlös nisch, förhoppningsvis är även Pizza tidlöst :-)

   Hemfosa gillar jag och kan vara en bra kandidat i fastighetssektorn.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Jag är lite mer rädd/försiktig av mig, tror jag. Håller på att undersöka den tendensen i mig nu under 2017. Både NWH och BPF är jävligt bra investeringar, och bland de första jag rekommenderar när någon frågar mig. Problemet med royalty trusts är ju att man inte äger restaurangerna i sig utan att det är franchisetagares royalties som utgör grunden för utdelningen. Det för mig känns som en något riskfylld del - samt det faktum att jag i grunden är misstänksam mot ALLA utdelningar som överstiger 4%.

   Får se hur jag gör nu under 2017 med allt detta, men hoppas iaf att magkänslan har fel gällande BPF! Så länge de går så bra som de går ska ju inget säljas av bara sådär, utan det är mer när man ser en tendentiell nedgång.

   Radera
  3. "jag i grunden är misstänksam mot ALLA utdelningar som överstiger 4%"

   Underbar kommentar och du kan ha en poäng där :-)

   Radera
 5. BPF/KEG börjar kännas ngt dyra kanske sett till både kurs och CAD/SEK men kan de fortsätta bygga liten tillväxt så borde de tuffa på tycker jag.

  Tack för kommentar!

  SvaraRadera
 6. Hej och tack för fina inputar. Stefan, din blogg är oerhört inspirerande. För egen del, tänker jag att det är lite halvsvårt nu att hitta uppsida i USA, samt att dollarn är dyr. Av denna och andra anledningar kikar jag mer på Sverige/Norden just för tillfället. Men detta ändras ju över tid, och det är lite poängen, att anpassa sig lite även om som du säger, valutafluktuationer ändras över tid. Om ICA har en drive på apelsiner, köper jag dem där och inte på COOP(förutsätter koll på jämförpris, kvalisort etc). En specialgenre: djurmedicinska bolag. Där är man rätt solo, i alla fall på Avanza m.fl;)
  Sedvanliga högaktningsbetygelser,
  Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och kommentar!

   Du kan har rätt att Sverige kanske erbjuder bättre tillfällen för närvarande än USA/Kanada, tips mottages tacksamt :-)

   Radera
 7. Förefaller ju vara en konstruktion som är mycket lik Boston Pizza. Det viktiga blir ju att ha koll på moderbolaget, bara kassaflödet där räcker till kan man ju känna sig hyggligt lugn. Har rätt många trådar på gång, men annars skulle det vara lite kul att gräva lite i moderbolaget och göra någon jämförelse :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är mer än välkommen att gräva djupare i caset :-)

   De tycks ha ngt högre utdelningsandel än BPF o KEG vilket jag antar innebär att utd är mer fragila.

   Tack för kommentar!

   Radera