2019-06-29

Halvårsrapport 2019

Jag tar en "minipaus" i bloggpausen då jag känner att jag vill redogöra lite kort för halvåret 2019 för min Global Multi Strategy.

Börsen är verkligen inte lätt att förutspå vilket verkligen har visat sig i år tycker jag. Handen på hjärtat så tror jag inte många (inklusive undertecknad) trodde på en sådan god börsutveckling i början av året som det har blivit i skrivande stund.Min multistrategi har utvecklats väl i år med ett resultat på +22 % och ligger nästan 3 procentenheter före jämförelseindex som består av en korg globalfonder. En ny högstanivå uppmättes under juni och det är ju alltid trevligt :-)

Bryter jag ner resultatet per enskild portfölj så ser det ut så här:


Portfölj/Strategii år"Index""Alfa"Sharpe
Global Future32.5%19.5%13.0%1.3
Nordic Small Cap30.2%17.3%12.9%0.9
Global Dividend Growth21.8%19.5%2.3%0.9
Global Dividend 1.2xL20.0%19.5%0.5%0.7
Global Multi Strategy22.1%19.5%2.7%1.0

Global Future toppar "som vanligt" och jag är mycket nöjd med dess egenskaper och sammansättning.

Även småbolagsportföljen Nordic Small Cap har gått som tåget även om den inte bidrar så mycket till resultatet på totalen då den är liten i absoluta mått.

De globala utdelningsportföljerna är strax över index men framför allt Global Dividend Growth har steppat upp sig och levererat fint de senaste månaderna. Jag tror/hoppas att det beror på att jag i någon mening jobbat med fokusering och bantat antal innehav från nästan 80 till nuvarande 55.

Första halvåret kan inte bokas på buy-and-hold då jag varit ganska aktiv i min allokering i framför allt Global Dividend Growth och Global Future.

Framåt så har jag svårt att tro på ett lika starkt andra halvår men även om det "bara" skulle gå sidledes så vore det ändå bra sett till helåret. Det lär säkert bli en och annan rekyl men så länge utsikterna för låga räntor består så tror jag att aktier kommer att leverera fin avkastning framöver.

Hur har ditt halvår varit?

p.s. det kan hända att jag dyker upp i en podd under sommaren och pratar lite kring mina strategier :-)

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Kul att det går fortsatt bra för dig. Själv publicerar jag ett inlägg om mitt halvår imorgon tror jag, är upp 58 procent i år.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. +58 är grymt! Tack för kommentar!

  SvaraRadera
 3. Kul och glädjande att det går bra önskar en gammal nybörjare alla er Hälsningar Matteo

  SvaraRadera
 4. Kul att läsa ett inlägg från dig.

  Bra avkastning under 2019. Ska bli spännande hur andra halvan av året kommer prestera.

  20% har min portfölj orkat med.
  Känns bra trots allt. Tycker mig se en tendens att mina innehav inte orkar like mycket när det är en plusdag men att den håller sig lite högre över vattenytan vid minusdagar. Det känns också bra :)

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 % med kanske bra defensiva egenskaper låter bra, tack för kommentar!

   Radera
 5. Verkligen bra presterat att slå jämförbara index för alla strategierna! Ha en riktigt bra sommar, och hoppas på permanent återseende av din blogg i höst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har man flyt men alltid kul när det går bra :-)

   Ha en skön sommar och jag tror jag tar upp bloggen i en mindre omfattning under hösten gissar jag.

   Radera
 6. Har också en något defensiv profil nu med lite korta räntefonder i USD/EUR, lite REITs i USD/CAD och lite guld. Också en del likvider i SEK, men det ser ju ut som att räntorna förblir låga så jag funderar på att lägga en del av dessa i en korg med preffar. Tänkte att Akelius skulle vara en....fler förslag? Om någon har tips på lågriskplaceringar i andra valutor än ovanstående (typ Schweizerfranc) är det också intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inga preffar längre så har dålig koll på Akelius o co tyvärr. Jag ägde Zurich tills i fredags då all handel med Schweiziska bolag på utländska börser stoppades tyvärr.

   Tack för kommentar!

   Radera