2020-01-26

Ebbas Snöboll 2020

Jag hade en kort genomgång med min dotter Ebba (15) kring hennes aktieportfölj i helgen som var vilket har föranlett till en del omallokeringar bland hennes aktier under veckan som gått.

Så detta är ett bra tillfälle för att redovisa

Ebbas snöboll 2020

Som synes i bilden ovan har Ebbas portfölj "Ebbas Snöboll" utvecklats väl sen starten oktober 2014 och 2019 blev ett finfint år och portföljen slutade på +35,8 %, nästan lika bra som pappa :-)

För eventuellt nytillkomna läsare så var det när Avanza införda 1 kr courtage hösten 2014 som jag utan betänketid flyttade barnens dåvarande fondsparande till bolaget och fortsatte deras månadssparande i aktier istället. Detta skedde under publika former via bloggserien Månadens aktie från starten till och med sommaren 2018 då barnen tröttnade på det hela.

Numera är det pappsen som sköter förvaltningen i huvudsak men Ebba kommer med lite input ibland vilka bolag eller tema hon kan tänka sig ha i portföljen framåt.

Vid helgens genomgång så framgick det att hon tyckte att "lyxbolagen" skulle vara kvar och hon ville även plocka in Dior i portföljen då hon tyckte det var "kvalitet". För att finansiera ett sådant köp så måste en del bolag säljas och jag föreslog en halvering av Apple som vuxit till det största innehavet efter Kering men där protesterade Ebba och ville behålla en stor exponering.

Istället kom vi fram till att "småtrötta" utdelningsbolag borde lämna portföljen vilket innebar att ett gäng sådana fick respass.

Så jag har stuvat om en hel del i portföljen under hösten 2019 fram tills nu och har minskat antal bolag till 39 jämfört med 50 förra året. Detta har även medfört att Amerikanska bolag står nu för den största andelen i portföljen med de Franska på god andraplats. Andelen Emerging Markets är lite i minsta laget kan jag tycka men "lyxbolagen" har ofta god försäljning i exempelvis Asien så i praktiken finns exponeringen där ändå tror jag.

Ebba har en förkärlek för konsumentinriktade bolag vilket inneburit stor övervikt mot den sektorn. Lyxbolag, kläder och parfym utgör drygt en tredjedel av portföljen till exempel. Förhoppningsvis är portföljen relativt ocyklisk med minimal andel industri men det återstår att se.


Ebbas "vinnare" är en blandad skara bolag vilket är kul och det stärker undertecknads tes om att det går att få bra avkastning i en väl diversifierad portfölj :-)


Portföljen har fått en god start på 2020 och jag tycker tillväxtutsikterna ser mycket bra åt kommande år. Värderingen på aggregerad nivå är i överkant men förhoppningsvis så har vi "kvalitet" för pengarna.

Vad tror du om Ebbas portfölj och hur ser ditt barnsparande ut?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Bild av Hans Braxmeier från Pixabay, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

24 kommentarer:

  1. Det är bara att gratulera till att det har gått så bra. Det är tydligt att man kan gå miste om rejäl Alpha om man bara köper högutdelande bolag. Dock, jag är själv så usel när det gäller att spana trender att jag knappt vågar köpa tillväxtbolag. De få försök jag har gjort har inte gått något vidare, t.ex. vid köp av Dedicare när sjuksköterskebristen var skriande och jag trodde att konsultbranschen kunde skratta hela vägen till banken.

    Tyvärr efter som jag så sällan handlar något är jag lika dålig när det gäller konsumentbolag. Här ser man vilken styrka det var varit i t.ex. LV och andra lyxprylsbolag när de har gjort intåg i Asien. Frågan är hur mycket mer de kan stiga i värde?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med facit i hand så har tillväxt varit lönsamt de senaste åren men återstår och se hur det blir framåt då värderingarna är höga som sig bör för denna typ av bolag.

      Jag tror uppsidan på relativ värdering för lyxbolag och tillväxt är begränsad med kursen borde åtminstone följa vinstutvecklingen och då kanske det kan bli 10 - 20 % årligen förhoppningsvis.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Verkligen en bra sak du/ni gör för era barn att uppfostra dem även inom finansiella investeringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite kunskap får de iallafall sen återstår det att se om intresset för investeringar finns där sedan i vuxen ålder.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Hej Stefan!
    Är själv 18 år (som din son) och har investerat ett tag på börsen nu (1-3 år beroende på hur man räknar). Jag har mestadels investerat i investmentbolag men också enskilda aktier samt Lysa. Du verkar slå index år efter år och det vore väldigt intressant att höra vad du förespråkar för min ålder. Vet ju att du har en son i samma ålder som mig så hur gör du med honom, eller rättare sagt hur skulle du ha gjort om du fick bestämma själv över hans förvaltningar? :-)

    Tack för en grym blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min son har faktiskt hunnit fylla 20 (tiden går fort)! Sen han fyllde 18 så sparar han själv i eget namn och då i globalfonder mestadels. Jag har kvar delar av hans gamla aktieportfölj som jag förvaltar i huvudsak. Den ska användas till "vettiga" saker framåt som insats till lgh, studiemedel eller liknande så portföljen är mer defensiv än Ebbas med fler högutdelare bl a.

      Jag tror din kombo investmentbolag och Lysa är bra, lär bli minst lika bra som index gissar jag. Sen beror det på när du avser nyttja pengarna? Tumregeln är 10%-enheter kortränta per år till sparmålet har jag för mig.

      Tack för feedback och kommentar samt lycka till med investeringarna!

      Radera
    2. Tack för ditt svar. Jag har som mål att nå en miljon innan 2022 och funderar därför på om det är bättre med enskilda aktier istället för investmentbolag och Lysa. Blir väldigt inspirerad över dina förvaltningar där du år efter år lyckas slå index med råge. Vad tror du, är det värt att investera likt det sättet du gör för att uppnå en potentiell högre avkastning? Är ju fortfarande relativt ung och vill maximera värdeutvecklingen över tid.

      Radera
    3. Om du är beredd att lägga ner mycket tid och vara beredd på ta smällar då och då så kan enskilda aktier löna sig över tiden. 2022 är nära så vad som helst kan hända på börsen över så kort tid. En variant är att ha kvar en del investmentbolag/Lysa och börja så smått med några enskilda aktier och utvärdera senare om det känns bra och så.

      Räknar man ihop alla mina strategier så ligger jag över index men inte "med råge" tror jag. Min tillväxtstrategi däremot har gått extremt bra och jag hoppas att den fortsätter så. Dock är nog risken högre där då värderingarna är höga f n.

      Som sagt, testa i liten skala och utvärdera resultatet. Går det bra kan du utöka successivt.

      Lycka till!

      Radera
    4. Hej! Ja precis så är det. Just nu har jag ca 50% likvider så jag funderar på att starta en tillväxtportfölj likt din med dessa pengar. Känns som en väldigt hög risk men blir imponerad av den avkastningen du och andra verkar få på tillväxtaktier. Hur skulle du gjort om du låg med ca 50% likvider i dagens marknad? Många tror på fortsatt bra börsår och man kan ju inte alltid vänta på nästa börskrasch. ;-)

      Radera
    5. Investera så mycket så att du sover gott om natten är mitt stalltips. När jag var i din ålder hade jag inget långsiktigt sparande annat än sparkonto, du har tiden på din sida om du är kylig och långsiktig :-)

      Radera
  4. Hej Stefan.
    Det ser bra ut då pappa Stefan sköter det hela. Om jag får tycka något är det så att den avviker riktigt mycket i från global index branch fördelning. Själv har jag en son på 7 år och då blir det hela barn bidraget och alla extra pengar som han får så klart 100% LF Global indexnära. Exakt samma som i alla hushållets Isk. Ingen får avvika i från global index här så länge vi delar lägenhet tillsammans 😁🤣. Lycka till.
    Mvh. Jacke7u

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi vågar nog sticka ut och avvika från index, 7 % Japan känns ju inte klockrent t ex kan jag tycka. Sen tycker jag att (stor)banker har alldeles för stor för stor vikt och dessa byter jag gärna mot teknik och hälsovård.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Försöker då och då få upp ett aktieintresse hos barnen, går inget vidare tyvärr frånsett en mindre investering i Investor åt ett av barnen. I övrigt månadssparande för barnen i Spiltan investmentbolag och i Avanza Zero. De har svårt att se uppsidan i att regelbundet plocka enskilda aktier och skapa en fin portfölj, som Ebbas snöboll. Jag kanske borde visa dem detta inlägg med Snöbollen helt
    enkelt...!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fonderna du nämner är nog inte se fel oavsett. Det slår mig nu att det hade varit kul om barnen fick aviseringar vid utdelningar, det skulle nog väcka intresse kanske?

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Statistik visar att majoriteten som sparar i indexfonder långsiktigt med automatisk månadssparande klarar sig riktigt bra och slår 98% av dem som har för stor intresse för börsen och hoppas slå index långsiktigt. Viktigast är att månadsspara och dem som kollar i Isk om 15år har utklassat majoriteten av för aktiva sparare. Men som sagt det är statistik. Sedan om man köper aktier själv och är långsiktig som du Stefan klarar sig riktigt bra. Sedan är frågan om man lyckas med egna aktier slå proffs aktiva ägare som Investor. Latour. Lundberg. Industrivärden. Kinnevik. berkshire hathaway är jag riktigt tveksam. Sedan kan man bli tveksam på global indexfond och branchfördelning och region samt innehav men det är ändå dem största financiella institut och rikaste människor som investerar i dem aktier som ingår i global index och stora pengar ligger i dem aktier. Det känns tryggt för mig. Lycka till.
      Mvh. Jacke77

      Radera
    3. Investmentbolag är ett konkurrenskraftigt alternativ till fonder i stort och om jag skulle tröttna på enskilda bolag så ligger nog den strategin på tur då den inte tar så mycket tid i anspråk.

      Radera
  6. Hej!
    Intressant portfölj.

    Jag själv försöker också få barnen lite intresserade av aktier. De får vara med och påverka lite av köpen till deras barnportfölj. Dottern är inte så intresserad. Sonen kom senast idag och ville att jag skulle köpa Google åt honom. Jag sa att den var dyr. Han hämtade sin plånbok och sa att jag kunde sätta in dem på internet så han kan köpa aktien. Hahaha.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härlig historia :-) Många bolag borde göra split så att det går att köpa mindre poster helt klart.

      Tack för att du delar med dig!

      Radera
  7. Hejsan!
    Har du sålt av hela ditt innehav i ING Group?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, sålde i november har jag för mig i samband med att Nordnet ändrade belåningsmodell.

      Radera
  8. Snygg portfölj hon har! Det verkar ligga i släkten det där med många bolag :).

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är den ändå bantad från 50!

      Tanken är en god global riskspridning precis som pappsen :-)

      Tack för kommentar och feedback!

      Radera
  9. Mina barns aktiesparande är starkt influerat av ert koncept, men jag kallar det ”kvartalets aktie” här hemma. Blir lagom vart 3:e månad, då deras intresse inte alltid är på topp:) Här bidrar barnen själva med egna pengar samt mor- /farmor och morfar.

    Utöver detta sparar jag och frugan i fonder till dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kvartal och fonder funkar det med, tack för kommentar och att du delar med dig!

      Radera