2020-01-23

#uppesittarkväll januari 2020

Årets första #uppesittarkväll är här och det är dags att tänka högt kring mitt månadssparande i aktier.

Att köpa aktier på toppnoteringar är inte lika kul som att "fynda" under en börsrekyl men köper man (kvalitetsaktier) regelbundet så får man sannolikt ett vettigt snittpris och på sikt så lär det bli fin totalavkastning gissningsvis.


Det är i min portfölj Global Dividend DEBE 1.2xL som jag sparar i regelbundet och denna månad finns även lite utdelningar på kassan som ska balanseras med utökad belåning dessutom då hävstången minskat något eftersom aktiekurserna stigit fint i januari.

Då portföljen är utspridd på flera nätmäklare så blir det även lite spridda köp och månadens kandidater är dessa:

 • Games Workshop - "brädspelsbolaget" kom in med en fin rapport och höjde utdelningen vilken avskiljdes igår. Då Degiro inte har minicourtage på Londonbörsen så är det enkelt och billigt att återinvestera utdelningen i ett fåtal aktier vilket jag avser göra.
 • Total - det franska energibolaget tuffar på och förefaller jobba på med omställning från olja även om det lär ta låååång tid. Jag balanserar min belåning på Nordnet genom att öka lite i bolaget denna månad.
 • Brookfield Renewable - ytterligare ett energibolag som också nyligen höjde utdelningen och "tuffar på". Gillar inriktningen mot förnybar energi vilket borde ge stöd åt kursen då ESG-investeringar rimligen hänger på låset vid dippar. Jag avser att öka via Nordea.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by Tim Mossholder on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Hej Stefan.
  Jag kör min kroniska enkel riktad automatisk månadssparande i Avanza Global 😀. Det som kan bli lite ändring om jag väljer byta till LF Global indexnära då småspararguiden har räknat på alla transaktioner in i fonderna pga dubbel beskattning i Luxemburg. Men det kommer bli marginel skillnad i så fall. Lycka till 🙌.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt, lurigt det där med källskatten i fonder onekligen.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Har köpt HM och SHB. Vem vill "äga" dessa aktier? Ingen. Kurserna kan knappast sägas vara riggade. Jag är ingen värdeinvesterare men tycker mig se vissa möjligheter här.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. HM: Jag tycker att det ser fortsatt mörkt ut för retail i stort, Thernlunds, Teknikmagasinet m.fl. i konkurs. Förvisso så lär HM överleva och online-delen kan säkert växa framgent men personligen investerar jag nog i "lyx" som Moncler exempelvis.

   SHB: Är skeptisk till svenska storbanker då dessa har små tillväxtutsikter och har stora investeringar framöver. Läste att SEB skulle börja jobba "agilt" nu, ca 10 år efter resten av mjukvarubranschen. Gissar att ett gäng IT-konsulter skrattar hela vägen till och från banken :-)

   SHB är nog bäst i klassen oavsett och risk/reward kan vara ok på dessa nivåer men jag väljer indiska HDFC som växer omsättning och vinst med ca 20 % årligen.

   Jag må ha hybris kring tillväxt före värde men tycker det sistnämnda är svårare.

   Tack för kommentar och att du delar Lars!

   Radera
 3. Stefan,
  Min poäng var att ALLA är just skeptiska till retail. Det fanns en tid på Lundaluppens blogg när man kallade varandra Handelsbanksbröder.Det kanske är så att SHB och HM kan representera ett visst värde som vida överstiger kurserna just nu. Helt enkelt att ingen vill köpa dessa aktier. Jag har gjort det och får se var vi landar.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, svårt med motvalls- och värdeinvestering tycker jag men du kanske är något på spåren? Lycka till med investeringarna!

   Radera
  2. Är det någon som undrar blev jag helt paff nu på förmiddagen när det gäller HM. Det går onekligen snabbt i hockey! Skall bli spännande att följa. Har flyttat upp mitt GAV genom nya köp i HM idag.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Stort grattis Lars, du var helt rätt ute förefaller det som!

   Radera
 4. Kör du Degiro bara för de börser med minicourtage? De verkar inte ha lysande courtage på många andra börser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har riktigt bra courtage på de flesta utav börserna tycker jag även om de utan minicourtage är bäst för små poster så klart.

   Det som är ett litet minus är att Degiro tar €2,5/år per börs man handlar på så jag tar det med i beräkningen innan jag handlar. Vidare så är det ISK som gäller hos Degiro så källskattskalkylen blir sämre för högutdelare.

   Så här ser det ut i stora drag:

   London: Degiro
   Frankfurt: Degiro
   Singapore: Degiro
   Schweiz: Nordea
   Italien: Nordea
   Kanada: Nordea (för bra källskattshantering)
   USA: Nordea (se ovan), Nordnet/Avanza för bolag med bra belåningsgrad
   Xetra: Nordea, Nordnet för bolag med bra belåningsgrad
   Frankrike: Nordea, Avanza för bolag med bra belåningsgrad
   Norge/Danmark/Finland: Nordnet för bolag med bra belåningsgrad
   Sverige: Degiro (gratis!), Nordnet/Avanza för bolag med bra belåningsgrad

   Tack för kommentar!

   Radera