2020-04-26

Prosus featuring Tencent

Ska man ha Kinesiska bolag i portföljen?

Sett till potential avseende tillväxt och det faktum att Kina blir en större del av världsekonomi så är svaret ja. Men beaktar man ett antal redovisningsskandaler i Kinesiska bolag samt att det finns en del för landet att jobba på när det gäller mänskliga rättigheter så skulle svaret lika gärna kunna vara nej.

Jag har ändå landat i att jag vill ha exponering mot Asien inklusive Kina och har en handfull Kinesiska bolag i portföljerna. Gemensamt är att dessa lämnar en utdelning vilket jag tänker minskar risken för redovisningsfuffens något i alla fall då det är svårt att lämna utdelning om det inte finns kassaflöde.

Ett bolag som jag velat äga länge men som är svårköpt, är en gigant inom internettjänster såväl som  gaming bland annat och är känd som

Tencent - moat lika kraftfull som Kinesiska muren?


Tencent är i praktiken ett investmentbolag/konglomerat som har ett gäng digitala ben så som chattjänster, betalningar och underhållningstjänster bland mycket annat.

Bolaget är ett mega cap modell större och börsvärdet är på ca 500 miljarder dollar. Jag har inget problem med stora bolag så länge de växer fint och har starka konkurrensfördelar utöver en balansräkning grand deluxe.

Bolaget är noterat på Hong Kong-börsen och går även att handla via Frankfurt eller som OTC i USA.

Men tänk om man kunde köpa Tencent till en rabatt på 23 % och på köpet få ett gäng spännande tillväxtbolag?
Och det kan man! Köper du investmentbolaget/konglomeratet Prosus så får du Tencent till finfin rabatt. Bolaget som är en avknoppning från Sydafrikanska Naspers, har ett börsvärde 119 miljarder dollar. Prosus äger 31 % av Tencent (rapporterat vid årsskiftet) vilket ger följande matematik:

Prosus andel av Tencent -> 500 MUSD x 0,31 = 155 MUSD

Rabatt -> (155 MUSD - 119 MUSD) / 155 MUSD = 23 %

Och inte nog med det! På köpet så får du stekar i Delivery Hero, mail.ru plus ett gäng mer eller mindre spännande bolag med tillväxtpotential. NAV på denna del är ca 23 MUSD enligt mina beräkningar (givet total rabatt mot NAV på 33 %) vilket inte kan anses vara försumbart.

Prosus är noterat på Euronext Amsterdam och har en free float på ca 1/3 vilket skulle kunna förklara rabatten delvis. Moderbolaget Naspers äger fortfarande 2/3-delar. P/E-talet är lite norr om 30 så det är inte rea men ändå rimligt kan jag tycka med tanke på tillväxtpotential på 20+ % sannolikt/förhoppningsvis.

Då Nordea, Avanza och Degiro erbjuder elektronisk handel i Prosus så är den relativt lättillgänglig jämfört med att köpa Tencent direkt.


Jämför man kurserna för i år (månadsupplösning) mellan Tencent och Prosus så förefaller rabatten ökat något då Tencent gått starkare senaste månaden. Men är man långsiktig så är jag övertygad om att rabatten borde minska så länge Prosus övriga bolag inte kollapsar och kräver stora mängder nytt kapital.

Jag äger Prosus då den är något lättare att handa, du får fin rabatt samt ett gäng "optioner" i form av ett knippe tillväxtbolag.

Vad tror du om Tencent och Prosus?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Degiro 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Prosit ? Nä Prosus sa du (aldrig hört talas om). Du målade upp en ganska attraktiv bild. Eftersom jag redan äger 160+ värdepapper så varför inte. Ska ta en titt. I övrigt har jag tyvärr inget att tillägga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den borde plats i en 160+ portfölj helt klart! :-)

   Bolaget gjorde IPO sensommaren 2019 om jag minns rätt och syftet var/är att minska substansrabatten för Naspers i första hand.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Rabatt på Tencent genom att köpa Prosus låter trevligt. Men är det inte ännu bättre att få rabatt på rabatten genom att köpa Nasper istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte räknat på Naspers men jag har förstått att man får rejäl rabatt den vägen med. Jag föredrar ändå Prosus det den är något mer lätthandlad än Naspers.

   Tack för en bra poäng och kommentar!

   Radera
 3. Finns det någon nackdel med att köpa Frankfurtnoterade varianten? Om man vill äga Tencent direkt utan att gå på alternativet Hong Kong och åka på lot sizen (pratar degiro), går man då miste om någonting eller kan det rentav finnas fördelar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baserat på ISIN så verkar det vara stamaktien man kan köpa via Frankfurt så det borde inte finnas några stora nackdelar utöver spread och omsättning. Har man otur så avnoteras den vilket kan leda till stök men är kanske mindre sannolikt i Tencents fall gissar jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Tack själv för ditt svar!

   Radera
 4. Hej Stefan.
  Var hittar du alla sådana bolag? Är det något du hittar i fonderna eller söker själv? Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera