2020-04-23

#uppesittarkväll april 2020 - stort som smått?

Årets fjärde månad går mot sitt slut, vilket innebär löneutbetalning och således

#uppesittarkväll - stort som smått?


Börserna har gått oväntat starkt i april och jag ska erkänna att en viss FOMO infunnit sig hos undertecknad då jag fortfarande sitter på en kassa på knappt 15 % totalt sett.

Min framtidsportfölj är fullinvesterad sen en vecka tillbaka men för mitt fria aktiesparande och min största pensionsportfölj så finns det som sagt en hyfsat stor kassa att nyttja framöver.


Jag har en mängd kandidater på min köplista ovan så jag hoppas på att få dippköpa framöver i åtminstone en del utav casen.

Som synes så är det en blandning av stort som smått men gemensamt är goda tillväxtutsikter (post corona) och starka balansräkningar för merparten av bolagen.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Jag har köpt Hornbach-Baumarkt, Attendo och Sbanken i dagarna.

  Hornbach-Baumarkt (inte Hornbach Holding som innehåller fler verksamheter än bygg/trädgårdsbutikerna) för att jag tänker att folk kommer att lägga mer tid på sina hem, trädgårdar och fritidshus de närmaste åren pga minskad reslust och dyrare flygbiljetter post-corona. Dessutom har de starka finanser, äger sina egna butiksbyggnader (i Holdingbolaget visserligen) och handlas nu till P/E 8,45 (2019), P/B 0,49, direktavkastning 3,8% vilket är historiskt sett fantastiskt billigt. Just bygg/trädgård-butiker tillhör de butikstyper som först tillåts öppna i coronastängda länder, t.ex. Österrike.

  Attendo och norska Sbanken för att de fortfarande är väldigt billiga och Börsplus/Affärsvärlden nyligen hade detaljerade analyser med välmotiverade köprekommendationer på dem. Sbanken är betydligt bättre kapitaliserad än storbankerna och har nästan bara (94%) bolån med en genomsnittlig belåningsgrad på 54%. De har väldigt låga kostnader jämfört med storbankerna med totalt endast 370 anställda. Dessutom är den norska kronan historiskt väldigt billig nu, vilket kan ge en hävstång på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande case verkligen, tack för att du delar med dig!

   Radera
  2. Oj det var en rejäl kassa ändå. Hoppas du sålde till vettiga priser då med?
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Vräkte ut "utdelningsbolag" och det blev blandat resultat. Kikar jag på exempelvis Invesco så gjorde jag rätt iaf men det finns säkert bolag som återhämtat sig också utav de jag sålde men jag kikar inte bakåt i någon större utsträckning.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Har inget planerat gällande inköp. Möjligtvis en del Enbridge, som likt det mesta inom energisektorn har tagit stryk. Kanske lite mer Microsoft. Annars används månadens insättning till att trycka ner belåningen något... pengarna blir inte sysslolösa i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir spännande att syna Microsofts rapport, jag ligger nära att öka trots att det redan är mitt största innehav med marginal.

   Tack för att du delar med dig!

   Radera
 3. Hej Stefan.
  Allt sköts automatisk i LF Global indexnära. Lycka till med investeringar.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du ca 2 % Microsoft i alla fall :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. 3,25% exakt ��! Det kan man inte klaga på.
   Mvh.jacke77

   Radera
  3. Riktigt bra fond Stefan. Billigt och brett och kommer slå majoriteten av duktiga göra själv aktieportföljer både på 5-10-15 årssikt.
   Jacke77

   Radera
  4. Så kan det bli, jag kommer att göra ett försök i alla fall :-)

   Radera
 4. Jag skriver bara vad jag köper månadsvis och vill bidra med lite extra kommentarer på den bästa reklamfria bloggen Stefan Thelenius z2036. Aldrig att reta folk eller framföra att min global indexfond är bäst och kommer ge bästa avkastning långsiktig. Gillar sättet du tänker på och hur du väljer dina aktier då du har många upp till 100st innehav som känns tryggt och bra långsiktigt. Jag följer Ap7 såfa och gör liknande privat så nära som möjligt. Ha det så bra.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och lycka till med investeringarna!

   Radera
 5. Trevligt inlägg

  Har du kikat på fonden BGF next generation A2? Åsikter?

  Funderar på att månadsspara i fonden (via savr),den ger ett komplement till portföljen inom en intressant nisch som kan vara lite svårt att bevaka själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fonden såg riktigt spännande ut spontant, någon sorts smart beta mot tillväxtbolag?

   Att äga den via SAVR är en no-brainer, tack för kommentar och tips!

   Radera
  2. Håller med! Tack för en bra blogg 👍

   Radera