2020-04-12

Skala eller all-in?

Om man har bestämt sig att plocka in ett nytt bolag i portföljen, ska man då köpa sin önskade poststorlek direkt (all-in) eller är det bättre att skala in sig i form av utspridda köp?


Skala eller all-in?

Jag gissar att rådande marknadsklimat och bolagets "business momentum" spelar roll till stor del. Är det skakigt på börsen med stora rörelser så är det kanske bättre att köpa lite då och då för att få vettig snittkurs? Ska du köpa ett bolag som har medvind kan jag tänka mig att det är lika bra med all-in för att fortsätta rida på trenden.

Om din portföljkandidat är typen värde/turn-around så tror jag att skala sig in funkar bättre rent mentalt. Du köper en initial post och om den sedan går neråt så kan du fortsätt bygga din position. Om den istället stiger i värde så kan det också vara läge att öka så länge caset känns undervärderat.

För min egen del så håller jag på att skala mig in i ett antal bolag som jag vaskat fram som bra kandidater att äga genom coronakrisen och bortom denna. Om det var botten vi såg i mars så borde jag ha köpt all-in men jag tycker att det är mentalt mer tilltalande att köpa lite då och då med tanke på så stor osäkerhet som råder avseende hur global ekonomi påverkas.

Jag ska erkänna att en viss känsla av FOMO infunnit sig när ett bolag som Amazon åter handlas > 2 000 USD och jag "bara" har köpt en startpost. Ska jag ge efter och köpa resterande eller avvakta lite till?


Ovan ser du de case som jag vill öka i för närvarande och jag har en kassa på 17 % totalt sett att spendera för ändamålet.

I många fall är relativa värderingen (P/E ttm) fortfarande hög och det finns en stor risk att P/E forward kommer att bli sämre än estimerat tror jag. Så stora frågan är om detta är inprisat till stor del och om då marknaden prissätter "post corona"? Eller kommer marknaden att bjuda på "rea" när rapporterna kommer in och man ser svart på vitt hur krisen slår mot respektive bolag?

Ränteläget tror jag kommer att vara fortsatt lågt framåt varav höga multiplar för tillväxtbolag känns motiverat men samtidigt så är det ett visst motstånd att betala P/E 40++ i en björnmarknad.

Hur tänker du när du ska köpa in ett bolag? Skala eller all-in?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

22 kommentarer:

  1. Hej Stefan!
    Jag har sällan en stor summa pengar att investera så för mig blir det automatiskt att skala in i nya bolag. Men skulle jag få en större summa att investera så tycker jag att det känns bästa att sakta skala sig in i nya bolag.

    Mentalt är det skönast.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng och normalt är jag fullinvesterad och då blir det mindre köp som regel.

      Nu har jag för en gångs skull en kassa och mentalt känns det bäst att skala sig in i detta läge även om FOMO gör sig gällande.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Jag har ett slags trestegsraket-tänk för hur jag skalar in mig och ökar i innehav.

    Vid en nivå köper jag en normal post, t.ex. YOC 3-3,33%, vid nästa köper jag en lite större post som kanske motsvarar flera månaders månadsspar i proportion till önskad portföljandel, t.ex. YOC 3,5-4%. När ett riktigt fyndläge uppstår över YOC 4,25% försöker jag allt oftare passa på att köpa en så stor portföljandel direkt som jag vill ha på lång sikt. Tänker mig då en idealportfölj värd 5 miljoner kronor. Naturligtvis har jag inte alltid råd att köpa en så stor portföljandel men det är ett riktmärke.

    Och självklart förutsätter strategin allt annat lika i aktien, att inget fundamentalt har förändrats relativt mitt ursprungscase och att vinstintjäningen bedöms vara såpass god att utdelningen är långsiktigt hållbar. YOC är bara mitt riktmärke allt annat lika. Utgångspunkten är alltså att jag a) har analyserat rapporten och läst alla kvartalsrapporter och har en solid grunduppfattning, och b) att jag först ställer mig frågan finns det någon företagsspecifik orsak till att aktien plötsligt är så billig och ändrar den mitt ursprungscase? Om inte, öka.

    Anledningen till strategin är att jag har upptäckt att jag annars tenderar att missa de fina köptillfällena som inte alltid återkommer så regelbundet. Eftersom jag är helnöjd med en YOC på 4,25% kan jag lika gärna tanka fullt direkt i en aktie när ett sådant sällsynt läge uppstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant approach även om jag inte är så förtjust i YOC, jag försöker numera kika på tillväxt framåt avseende omsättning och kassaflöde.

      Tack för att du delar med dig!

      Radera
  3. Jag brukar dela mina köp i två eller tre lika stora delar. Om jag skulle långsamt skala mig in i ett bolag genom en massa mindre köp blir det bara att jag "väntar för länge" på näst köp och vips har kursen hunnit sticka iväg eller så kollar jag kursen hela tiden för nästa köptillfälle vilket leder till oro för mig.

    Fullinvesterad=ingen FOMO

    SvaraRadera
    Svar
    1. FOMO är inget kul men jag tror att det gäller att vara kall i detta läge av osäkerhet.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Skala in om jag kan handla utan maxcourtage (Avanza 749, SEB 350). Just nu finns nog extra poäng i att göra det, mycket svårt att tajma dippar. Just nu avstår jag helt, förra veckan var marknadens uppgång helt oproportionell...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Courtage på 750 gör det svårt att skala helt klart!

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Spelar det någon som helst roll ifall du betalar pe 40 eller 60? Jag menar, det är ju ändå en nästan satsning på att värdering helt har upphört att spela roll. Ivartfall om man ser till mer mogna bolag som tex Amazon till skillnad från ett yngre tillväxtbolag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då merparten av mina innehav har nettokassa numera så kollar jag på EV/EBITDA i första hand. Sedan är jag nog mer inne på att kolla FCF Yield än E då många bolag är i expansionsfas fortfarande.

      Tack för kommentar!

      Radera
  6. Contrarian => Skala in.
    Momentum => All in

    SvaraRadera
  7. Glad Påsk Stefan och önskar dig, din familj allt bäst. Angående skala eller all-in är är det lite som smak sak likt skalad eller oskalad påtatis ��. Det är smak sak,men i slutänden tror jag inte att det gör så stor skillnad långsiktigt. Det kallas att tajma börsen som är nästan omöjligt långsiktigt. Lycka till och god hälsa till alla. Det är viktigaste vi har.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. På sikt spelar det mindre roll, speciellt för index.

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Att regelbundet skala in sig tror jag är enklast för många småsparare då man inte rör sig med så stora summor vanligtvis.

    Ett råd som jag generellt tror att man får på banken är ju att månadsspara regelbundet i fonder och då får du ju ett gav, blir väl lite samma sak med aktier kan jag tycka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sannolikt en vettig strategi över tiden, tack för kommentar!

      Radera
  9. Hej Stefan!

    Det är väl inte helt enkelt att bestämma hur skala in o när. Olavi sa ngt intressant angående volatiliteten. Om den är över 29 så allokerar inte förvaltare efter ngn modell då det är för stor avvikelse från standard. Och i det läget vi har haft senaste månad så har ju enbart småpyts fungerat då trots bra pris, dagen efter 15% billigare o vice versa. Men i slutändan måste man ju ha klart för sig när ngt är billigt eller inte och man har en marginal. Då spelar tajmingen mindre roll så länge du har köpt till ett bra pris utifrån vad man tycker det är värt. Fler borde fokusera mer på vad de äger än att tajma bottnar/toppar. mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har rensat friskt bland innehaven i denna nedgång och därav jag har en kassa för en gångs skull. Jag tror mig ha funnit de bolag jag vill äga tills vidare men magkänslan säger att jag kan få lite rabatt om jag är tålmodig :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  10. Hej!
    Vill helst investera sällan och köpa 1-2 ggr och sen inte bry mig på ett par år. Omvärlden ser ju inte så kul ut just nu, så tycker det passar mig bra att småhandla i mina innehav som följer börsens rörelser. Courtage är ju billigt numera.
    Om dina innehav du vill öka i följer index tror jag du får goda möjligheter att köpa billigare under året.
    Vore kul att höra hur du och andra ser på börsens utvecklingen under året!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sia om börsens utveckling är svårt men jag gissar på nya tester av de bottennivåer vi har haft. Oavsett vill jag nog syna lite kvartalsrapporter innan jag är fullinvesterad igen.

      Tack för kommentar!

      Radera
  11. Många slår sig för bröstet och påstår sig kunna investera vid ett givet tillfälle och känna sig trygga med det i oöverskådlig framtid. Rent matematiskt kanske det är det bästa om börsen alltid går upp på sikt. Men vi är alla människor som funderar 1000 tankar under en dag. Fördelen med att skala in är att man lär känna bolaget, hur reagerar kursen på PM. Vad händer vid kvartalsrapporter. Viktigast kanske vad händer inte vid nyheter? Jämför t ex med att se en kvinna på krogen och agera: "Fan henne ska jag gifta mig med och skaffa 5 barn, bara kör!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ta en liten post initialt tycker jag är ett bra sätt att lära känna bolaget.

      Tack för kommentar!

      Radera