2022-05-22

Doctor? Doctor? Doximity!

Tillväxtbolag är för närvarande "out of fashion" men jag håller ändå fast vid mina case som fortfarande växer bra och har goda utsikter framåt. Ett lönsamt sådant case är amerikanska large mid cap-bolaget

Doximity


"Doximity is the largest professional medical network for U.S. healthcare professionals, with more than 80% of US doctors and 50% of all NPs and physician assistants as members. Clinicians can use Doximity on their iPhone, iPad, Apple Watch, Android device or computer to securely connect and collaborate with other healthcare professionals about patient treatment, identify appropriate experts for patient referrals, and manage their careers."https://press.doximity.com/#media_kit
Doximity (ticker: DOCS) tillhandahåller alltså en digital plattform för hälsosektorn i USA och kan liknas med LinkedIn men där DOCS är mer nischad, säkrare och innehåller ett flertal matnyttiga funktioner i sammanhanget. Vad sägs om "Appdoktor", remittering- och fax(!)funktionalitet? :)Hälsosektorn har sannolikt en del kvar att göra kring digitalisering så bolaget uppger förstås en stor TAM men oavsett det så förefaller det som DOCS är först(?) och störst. Nätverkseffekten är sannolikt påtaglig och bara den kanske är värd premiumvärdering? Jag tänker att det borde vara förhållandevis enkelt att addera tjänster/funktionalitet och exempelvis har bolaget börjat nosa på rekryteringsfunktioner i appen.

Bolaget rapporterade sin Q1:a i veckan och den visade på viss säsongsbetonad svaghet i själva kvartalet men ledningen andades självförtroende och höjde estimaten för hela 2022. Så dags för lite nyckeltal utifrån detta kanske?


Riktigt fina marginaler i kombination med fin tillväxt tycker jag är väldigt trevligt! Vad får du då betala för detta? EV/EBITDA 30 för 2022 handlas aktien i i skrivande stund och det kanske inte är superbilligt men 93 % återkommande intäkter och sannolikt bra moat motiverar premie tycker jag.

Bolagets balansräkning är urstark och de har en "krigskassa" på nära $1B kombinerat med ett fritt kassaflöde på > $100M ttm. De annonserade nyligen ett återköpsprogram som man förvisso inte ska hoppa högt över då det i praktiken innebär ungefär samma antal aktier kommande år då det motverkar bolagets Stock Based Compensation.

Doximity förefaller vara selektiva när det kommer till förvärv men om rätt objekt dyker upp så har de sannolikt en bra sits i form av deras urstarka finanser tänker jag.

Vad finns mer att gilla? Jo, insiders äger 27 % av bolaget vilket brukar bli bra avseende bolagets strategiska riktning framåt bland annat tänker jag.

Summering

Doximity har sannolikt USAs ledande digitala plattform för hälsosektorn med förmodligen ökande nätverkseffekter framåt. Den goda tillväxten sker under mycket god lönsamhet och balansräkningen såväl som bolagets kassaflöde imponerar stort på mig.

I rådande sentiment så kan man argumentera för att värderingen är hög, så om man är intresserad av att äga bolaget så kan det vara klokt att skala in sig över en längre period möjligen.

Jag har för närvarande blygsamma 1,5 % andel Doximity i portföljen men siktar på att öka vartefter bolaget (förhoppningsvis) levererar.

Vad tror du om Doximity och behovet av digitalisering inom hälsosektorn?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Starkt att du står på dig gällande tillväxtbolag. Kan inget om doximity men är helt övertygad om att hälsosektorn bara är i början av sin digitalisering. Ta bara en sån sak som att analysera en röntgenbild. Ett AI gör det 1000 ggr snabbare och mer precist än en läkare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror en stor andel mot hälsosektorn är rationellt över tid och i synnerhet kring digitalisering av densamme. Dock är det svårt som alltid att avgöra vilka som blir vinnare men jag hoppas att Doximity är en av dessa. Tack för pepp!

   Radera
 2. Intressant med jänkarnas s k återköp som enbart ersätter det de betalat ut i ersättning(lön). Sen presenterar man non gaap där denna post tas bort. Vilket är märkligt då det är återkommande då de har ett program de följer normalt sätt. Ofog..!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SBC är klurigt helt klart och föredrar nettoåterköp som exempelvis i Apple eller Microsoft. Men oförändrat antal aktier är iaf bättre än utspädning :)

   Tack för kommentar!

   Radera