2022-08-04

Recension: Tillgångarna som gör dig rik

Ett trevligt och nyttigt nöje i solstolen är att läsa finansböcker och jag har ett gäng olästa att beta av. En bok som legat i högen en längre tid men som jag nu kände att det var dags att läsa är:


Tillgångarna som gör dig rik - Marcus Hernhag

Finns det alternativ till aktier i ett långsiktigt sparande? Det finns det menar Marcus Hernhag och han går i boken igenom tillgångar som räntor, fonder, fastigheter/bostäder, guld, utlåning med mera.

Hernhag menar på (med stöd av historiska data) att den riskjusterade avkastningen kan förbättras om man sparar i olika tillgångsslag. En sak jag dock reflekterar över i sammanhanget är pandemikraschen 2020 som inträffade efter det att boken skrevs inte ger historiken rätt som jag minns det då i princip alla tillgångsklasser var ner samtidigt om än på ganska kort tid relativt sett.

Jag tycker boken är ganska lättläst och den ger några ganska konkreta tips om hur man kan tänka kring olika tillgångar. Den passar nog en mer "mogen" målgrupp bättre än en ung person som ska spara sin första slant. Förvisso så tycker jag att det är bra att ett av bokens budskap är "tid" som tillgång vilket passar alla oavsett ålder.

Jag personligen tror/tycker att aktier/aktiefonder är bäst för den som har minst 10 års sparhorisont. Men för den som inte klarar av stora svängningar i sitt sparkapital så kan det av det skälet vara rationellt att dela upp det i olika tillgångsklasser. Exempel i närtid visar att det har inte varit så lyckat att ha kontantinsatsen till en bostad på börsen vilket talar för att mer kortsiktiga placeringar trivs bäst i mindre volatila tillgångsklasser (typ sparkonto).

När det gäller familjen Thelenius fördelning av olika tillgångsklasser så är merparten numera låsta i bostäder vilket ger att jag inte är så sugen på fastighetsaktier. När det gäller mitt pensionssparande så har jag enbart aktier och aktiefonder i mina valbara delar då minst hälften är låsta förmåner i tjänstepension och inkomstpension

Sammanfattningsvis så tycker jag att Tillgångarna som gör dig rik är klart läsvärd även om den inte fick undertecknad att omallokera portföljen.

Vilka tillgångar placerar du ditt långsiktiga sparande i?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

 1. 0,5% räntespar via lendify. Genererar dock ca 5% årligen.
  Resterande är investerat i aktier. Horisonten är på ca 20 år innan tillgångarna ska börja användas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5% årlig avkastning är iaf nästan i nivå inflationen :)

   99,5% aktier på 20 års sikt låter klokt, tack för kommentar!

   Radera