2022-10-03

Kvartalsrapport Q3 2022 - Code Red?

Årets tredje kvartal har passerats och jag kan konstatera att aktier (åtminstone mina) som tillgångsslag har en viss uppförsbacke alltjämt :)


Global Multi Strategy stängde Q3 på -24% för i år. Bättre än Stockholmsbörsen men sämre än globalt index (mätt i SEK). Hursom så är jag inte speciellt nöjd över resultatet men inte heller särskilt nedstämd.


Minst dåliga portfölj är Global Quality och sämst i år Global Future. Zoomar man ut så är dock Global Future bäst över alla mätperioder vilket ändå skänker en viss tröst.

Bland fonderna jag tävlar mot så kan man se att värdestrategier, index och hälsovård klarat sig relativt bra. Tillväxt är inte så hett för närvarande vilket bland annat återspeglar sig hos Tin Ny Tekniks svaga resultat.


Bland mina innehav så har det inte hänt så mycket dramatiskt. Nytt innehav under kvartalet är Fortnox där jag initierat en bevakningspost. Utöver detta så har jag ökat något i Novo Nordisk. På säljsidan så har Varta, Palantir och Qualcomm fått lämna. Sedan har jag minskat i Enphase, Abcellera, SolarEdge, Nvidia och Swedencare.

Kassan är för närvarande nästan 10% vilket är något slags rekord för min del gissar jag men som sentimentet känns för närvarande så har jag inge bråttom att sätta sprätt på slantarna.

Makroläget är inte speciellt ljust och mitt huvudscenario är nog att det blir sämre innan det blir bättre. Många förståsigpåare spår att marknaden bottnar någon gång under första halvåret nästa år så det kan mycket väl innebära att botten är nära redan i år tänker jag :)

Hur ligger du till i år?
 
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

  1. Hej, vi ligger på -11,2% YTD. Inte så mycket på grund av skicklighet utan på att dollarn har gått upp, då vi har lite övervikt i just dollar valutamässigt. De svenska innehaven ligger i stil med index (-23%). Bekymrar mig inte så mycket över detta. Börsen kan inte gå upp hela tiden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. -11% är inte så dumt i sammanhanget, tack för att du delar med dig!

      Radera