2023-11-30

Skattegynnat ISK? En gamechanger!

Tidöavtalet inklusive finansministern antyder att Investeringssparkonto ISK kan bli skattefritt upp till 300 000 från 2025. Så en sparnörd som undertecknad kan förstås inte låta bli att beräkna och analysera redan nu vilka möjliga utfall det skulle kunna ge.

Hur kommer det att implementeras?

Den mest sannolika implementation av skatterabatten ovan blir nog att summan av schablonintäkterna från en persons alla ISK-konton får ett avdrag på 300 000 kr i deklarationen. Om schablonintäkten blir negativ efter avdrag så sätts den till 0 och ingen beskattning sker, schablonintäkter överstigande 300 000 lär beskattas som idag tror jag. Denna lösning är inte så komplicerad då banker/fondbolag fortsätter att rapportera som idag och skatteverket får mecka förhållandevis lite på sin sida.

Vad händer då med Kapitalförsäkring?

En stor fråga är om Kapitalförsäkring KF kommer att omfattas av skatterabatten? Om inte så kommer ISK bli kraftigt gynnad som sparform sett till beskattning upp till 300 000 kr. Det skulle kunna innebära flöden till banker/fondbolag från försäkringsbolag vilket berörd bransch sannolikt har synpunkter kring.

Att införa en motsvarande rabatt på KF är inte lika enkelt då det är försäkringsbolaget som drar avkastningsskatten direkt från respektive försäkring. Rimligen kan varje försäkringsbolag inte på ett enkelt sätt samordna med andra bolag huruvida skatterabatten är uppnådd för en enskild försäkringstagare vid varje skattedebiteringstillfälle. En lösning skulle då kunna vara att varje försäkringsbolag skickar kontrolluppgift till Skatteverket och att sedan rabatten dras via deklarationen på något sätt. Detta blir en hel del jobb för försäkringsbolagen såväl som för skatteverket så jag håller det för mindre sannolikt att en sådan lösning är på plats till 2025.

En alternativ lösning vore att sänka avkastningsskatten bara för KF och på så sätt jämna ut skillnaderna lite. Detta kräver bara lite uppdatering av berörda lagar och är enkelt att implementera för berörda aktörer.

Då skatterabatter "kostar" i form av uteblivna skatteintäkter så håller jag det för troligt att bara ISK omfattas alternativt att 300 000 delas eller samordnas mellan ISK och KF på något sätt. 

Hur mycket bättre kommer det att bli?

Nu börjar det bli intressant och självklart har jag redan implementerat stöd för skatterabatten i min Sparkalkylator Grand Deluxe som går att slå på om/när förslaget realiseras.


Som synes så blir det en klar fördel ISK och en no-brainer att placera 300 000 i ISK innan man styr över sparande till KF.

Hur kommer det att förändra sparmarknaden? 

Skatterabatten kommer att möjliggöra sparande till lägre risk i ISK vilket kan vända upp och ner på denna nisch. Att kunna räntespara skattefritt kommer att konkurrera med sparkonto där ränta beskattas med 30%. Nu finns det begränsningar om hur hög räntan får vara på ISK men oavsett så lär korträntefonder få ett uppsving i sammanhanget.

Ett syfte med skatterabatten är nog att få fler personer att börja spara och om bankerna/fondbolagen sköter sina kort väl så går det sannolikt att nå nya målgrupper med hjälp av lite riktad marknadsföring. "Öppna ditt Investeringssparkonto hos oss redan idag - skattefritt sparande upp till 300 000!"

Som sagt så tror jag att kapitalförsäkringar kommer att bli mindre populära om de inte omfattas av liknande rabatt som ISK men de kommer ändå vara ett alternativ för de som lyckas spara mer än 300 000.

Sammanfattning

Jag välkomnar skatterabatten och skulle bara ISK omfattas så blir det i alla fall inte sämre villkor för KF i absoluta mått jämfört med idag. Relativt sett blir det stora skillnader för småsparare och det kan jag köpa från konsumentperspektivet då syftet är gott. Skulle flera ha en buffert så skulle behovet av samhällets stöd minska allt annat lika. 

Beskattningen av ISK blir lätt progressiv om rabatten inför vilket jag tycker är rimligt i sammanhanget. Många brukar invända mot att redan skattade pengar beskattas igen men den principen har funnits sen länge i form av moms, fastighetsskatter etc. Beskattning handlar om incitament och fördelningspolitik bland annat och en viss beskattning på sparande är då på sin plats såväl som skatterabatt för småsparare.

Ett av mina favoritcitat från nyligen avlidne Charlie Munger är "show me the incentive and I will show you the outcome". Så detta kommer att hända om ISK blir skattefritt upp till 300 000:

 • Inflöden till ISK
 • Utflöden från KF, sparkonto och övrigt fritt sparande
Vad tror du kommer att hända om skatterabatten införs?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

13 kommentarer:

 1. Alltid trevligt med skattesänkningar. Men ovanligt! Jag tror det när jag ser det...

  Jag hade hellre sett att den där extraprocenten som vid låg ränta lades till schabloninkomstberäkningen för kapitalkontona togs bort nu när vi inte längre har låg ränta. Blir ju då skatteneutralt mellan ISK och KF också.

  Har man redan ISK på +300.000 skulle det med förslaget inte bli några incitament att göra några omplaceringar eller? Men absolut skulle det säkert komma in nya sparare med nya ISK. T o m sparkonto på ISK skulle bli bättre än utanför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är för tidigt att ropa hej än - förslaget har ett gäng remissinstanser så ska passeras och finns risk för att utredning måste tillsättas tror jag.

   Har man över 300 000 på ISK redan idag så blir det ingen skillnad annat än rabatten men jag tror många idag har valt KF av diverse skäl och där borde det bli flöde till ISK utöver nya sparare.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Instämmer med smålänningen. Det absolut enklaste är ju att ta bort den där extra procenten, som (likt värnskatt och annat mysigt) skulle vara tillfälligt då vi hade minusränta. Nu har vi ju inte och lär inte få minusränta i framtiden, så varför inte bara plocka bort den, varför joxa med gränser hit och dit?

  Så, om jag har 1000000 kr i ett ISK, så är det bara 700000 kr som ska omfattas av skatt, resten glider vidare skattefritt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så borde det bli, att 700 000 skattas av din mille. Att återställa skatten istället skulle "gynna" de med sparande över 1 miljon då breakeven landar däromkring.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Eftersom statens och det allmännas behov av pengar är omättligt så kommer sparare alltid att vara högvilt. Sparade pengar är synliga pengar och det lockar alltid de långfingrade. Men det går ju förstås alltid till det vi behöver allra mest: Vård, skola och omsorg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt Sverige har helt ok villkor för sparande globalt sett och om det blir skattefritt till 300k så lär vi ligga i topp.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag tackar inte nej till en skattesänkning men det måste väl finnas rimligare saker att lägga våra gemensamma pengar på? Lägre skatt på arbete till exempel. Kapitalinkomster är redan gynnade i Sverige jämfört med arbete, annorlunda än i jämförbara grannländer, helt utan faktamässig grund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig till stora delar, skatten på arbete borde sänkas. Sen tycker jag att en "morot" för ett grundsparande är på sin plats men att nivåer över 300 000 kan beskattas som idag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Bra att uppmuntra sparande i ett Sverige som är extremt högt belånade på medborgarnivå. Inte bara ur ett tillväxt och stabilitetsperspektiv, utan även ur ett frihets/demokratiperspektiv. Men känns som att vänstern kommer backa detta året efter pga valet, för att i linje med sin ideologi åter öka makten över medborgarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vänstern skulle ha lättare att acceptera en progressiv ISK-skatt men vi få se. Tack för kommentar!

   Radera
 6. För den som verkligen vill maxa ut hela förmånen så kan man skaffa ett extra barn, som då får spara 300 000 kr utan skatt. Perfekt för gör-det-själv-familjen. Det kommer hursomhelst gynna personer med barn, vilket alltid är nyttigt för samhällets fortlevnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Incitament som på marginalen ökar födelsetalen är bra, tack för kommentar!

   Radera
 7. Remiss ute nu! Blev både ISK och KF, återstår att baxa det igenom remissinstanser och riksdagen.

  SvaraRadera