2014-10-29

Ekonomisk jämlikhet...

...känns rimligt i ett förhållande tycker jag.

Min fru jobbar deltid i en låglönebransch och hennes jobb betyder mycket för andra människor med särskilda behov. Rent ekonomiskt borde hon byta men det finns andra värden än ekonomiska i detta som jag stödjer fullt ut. Så för att utjämna våra olika ekonomiska förutsättningar så har vi löst det så här:

Gemensam ekonomi till 99%

Vi lägger ihop alla inkomster och utgifter och hanterar dessa gemensamt och i samförstånd. Utöver det har vi varsitt litet månadssparande (lika stort) till eget konto där man har full frihet över hur de pengarna ska nyttjas.

Överlåtelse av premiepension (ppm)

Sedan några år överlåter jag min PPM till min fru.

Fördelar:

  • Kompensera för skillnader i inkomster (lönediskriminering, deltid, vab etc) med extra pensionsavsättningar så att din äktenskapspartner för högre pension
  • Givet att man fortfarande är gifta och ens äkta hälfts pension blir lägre än din så blir skatten på utbetalningarna lägre än om man behållit Premiepensionen
Nackdelar:
  • 8% av årspremien försvinner till arvsvinster
  • Du får lägre pension
  • Endast för gifta
Senast den 31:a januari ska blanketten vara Pensionsmyndigheten tillhanda.

Separat sparande avsedd för pension

Här sparar vi i en Kapitalförsäkring i min frus namn och tanken är att den ska vara som extra pensionstillskott framöver.

5 kommentarer:

  1. Har också funderat på PPM-överföring men blev avskräckt när 8 procent försvinner. Finns det någon annan fördel eller så, jag menar hade det varit en fond med 8 procent köpavgift hade man inte köpt den :-) Är det skatteeffekterna som kompenserar? Men går det att räkna hem ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givet att man fortfarande är gifta vid pensionsåldern samt har bra pension i övrigt (över brytpunkten) så lär skatten på utbetalningarna bli lägre än om man inte överlåtit vilket gynnar hushållet totalt sett. Vidare så lär din fru överleva dig rent statistiskt vilket medför större totalbelopp om överlåten, därav att man kompenserar kollektivet med 8% (känns som de avrundat uppåt).

      I övrigt så är det främst av rättviseskäl, känns bra i hjärta och mage. För att kompensera sig själv så är löneväxling ett bra sätt om man har bra inkomst.

      Bör väl tillägga att jag har en äldre tjänstepensionslösning som är bättre än kollektivavtalets vilket gör att det är lättare att fatta ett beslut om överlåtelse.

      Radera
  2. Mycket vettigt inlägg! Vi har en jämnare ekonomi och har delat även på föräldraförsäkring o.d. (jag är lite stolt att staten "gav" mig jämställdhetsbidrag för att min fru tog ut nästan hälften av ledigheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, har man jämnare ekonomi så är det lättare tror jag. Skulle inte önska annat än att min fru fick anständigt betalt men sektor, kön och andra aspekter håller lönerna nere jämfört med det faktiska värdet kan jag tycka.

      Radera