2016-08-07

Global Dividend - Ettårsjubileum!

Så var då stunden kommen att fira ettårsjubileum för familjens största portfölj och kanske den mest "berömda" på bloggen:
bildkälla: z2036

Orsaker till att jag startade portföljen var främst dessa:
 • Nordnet/Avanza sänkte minicourtagen rejält för utländska aktier försommaren 2015
 • Jag hade börjat tvivla kring preferensaktiers egenskaper och ville gå åt större del stamaktier med utdelningstillväxt istället
 • Var inspirerad från andra som Gustav, Valient, Hernhag, Petrusko med flera om att söka mig bortom Sverige i jakten på fina bolag
 • Ville åstakomma en bred portfölj med likartad allokering som en globalfond som historiskt haft något lägre volatilitet/risk än andra aktiefonder.
Valet mellan Nordnet och Avanza var inte lätt att göra men Nordnet vann till slut på möjlighet till knockoutlån samt lägre courtage för Tyska aktier. Tycker dock handelsplattformen och aktiedata är bättre hos Avanza men det spelar mindre roll när man handlar så pass sällan som jag gör och övriga familjemedlemmars portföljer finns där så tillgång till datan har jag ändå.

Hur har det gått?

Långt över förväntan då svenska börsen gått knackigt över hela perioden förutom nu på sistone och de övriga börserna har haft återkommande svackor.

bildkälla: Nordnet

Jämfört med Sverige gross-index ovan (inkl. utdelningar) så är resultatet på +16,4% tveklöst bra och då är inte hänsyn tagen till belåningen (9% av portföljens värde) samt upplupen källskatt (som är på 0,27% av portföljens värde i skrivande stund).

En mer relevant jämförelse vore mot en globalfond och min favorit i genren är SPP Global Aktiefond (0,3% avgift). Fonden har gått -2,5% på ett år men man skulle behöva torrsimma fondköp med portföljens insättningarna för att få en helt rättvis jämförelse men sannolikt så har portföljen överpresterat fonden oavsett.

Till vilken risk?

Ett mål med portföljen var att volatiliteten skulle vara låg och det har den verkligen varit!

bildkälla: Nordnet


Är särskilt nöjd med den låga volatiliteten, beta-talet (0,59) och den riskjusterade avkastningen. Tycker att jag kunnat sova väldigt gott om nätterna även under de tuffare perioderna.

Vad har det kostat?

Ja, 245 stycken köp och 29 sälj under året kostar väl en slant?

Om jag summerar ihop allt courtage och dividerar med portföljens nuvärde så landar det på 0,3% exklusive spreadkostnad för valuta och skillnad mellan köp- och säljkurs.

Belåningskostnaden är snudd på försumbar och landar på 0,02% av aktuellt portföljvärde.

Om vi höftar spreaden så kanske man landar på 0,4-0,5% totalt vilket är mer än SPP Globalfonds 0,3% men hur ser kostnader ut framöver?

Kostnad får månadsköp inkl. återinvesteringar för kommande år borde landa på 0,05% så med ränta och spread är nog 0,1-0,15% rimligt estimat vilket får anses vara anständig kostnadsnivå totalt sett.

Med tiden kommer den årliga kostnaden minska sakteliga då (förhoppningsvis) värdet av portföljen ökar.

Hur ser portföljen ut idag?

Jag summerar till 46 aktier vilket är fler än jag tänkt mig från början men mitt tänk med "korgar" fordrar många aktier och jag kan inte se någon nackdel med att ha så många utöver svårigheten med att läsa på och hänga med i detalj förstås.

bildkälla: z2036

"Lapptäcket" ovan är utifrån innehavens andel av portföljen samt grön färg efter direktavkastning.

bildkälla: z2036

Totalt så ligger portföljens direktavkastning på 5,16% vilket är strax över målet som är på 5%.

bildkälla: z2036

Lägger vi till dimensionen förväntad utdelningstillväxt så ser vi ovan att portföljen har en blandning av High Yield och Dividend Growth och den totala tillväxten ligger på 4,5% vilket är klart över målet på 3%. Siffrorna bygger i och för sig på gissningar men tycker att jag fått till en bra blandning.

bildkälla: z2036

Om man kikar på sektorindelningen så har jag nyligen minskat något på fastigheter och ökat i teknologi och konsument. I övrigt tror jag undervikt av banker gynnat portföljen under året som varit.

bildkälla: z2036

Om vi ser till valuta och den geografiska spridningen så är USA och Sverige dominerande vilket känns bra tycker jag.

bildkälla: z2036

En "feature" som kanske är mer kul än rationell kanske är de frekventa utdelningarna som sker snudd på veckovis.

Vilka bolag kommer då utdelningarna ifrån?

bildkälla: Avanza

De amerikanska aktierna kommer förhoppningsvis bidra med utdelningstillväxt och utgör en viktig pusselbit i sammanhanget.

bildkälla: Avanza

Svenska innehaven utgör en viktig del och är en blandad kompott bolag.

bildkälla: Avanza

De norska aktierna tror jag lite extra på och tycker de bidrar fint med både direktavkastning och diversifiering.

bildkälla: Avanza

Aktier med huvudsäte i UK har fördelen att man slipper ligga ute med utländsk källskatt vilket är trevligt.

bildkälla: Avanza

En blandning av pizza, kött och REIT kan väl inte vara fel?

bildkälla: Nordnet

Skulle gärna ha flera tyska aktier men tycker värderingarna är sådär sett till direktavkastning och förväntad tillväxt.

bildkälla: Avanza

Lite spritt under övriga aktier, kanske någon annan finsk skulle passa in?

Vad händer framåt?

Fortsatt balansering mellan High Yield, Dividend Growth, sektorer samt länder/valutor.

Jag tror lågräntemiljön hänger kvar ett litet tag till men man bör vara på tå, "det kan gå fort i hockey" :-)

Dollarn tror jag kan vara fortsatt relativt stark men på nivåer över 8,5 avvaktar jag vidare köp av amerikanska aktier generellt men enstaka köp kan nog ske om läge uppstår.

Vad tror ni om utsikterna för portföljen framöver?

20 kommentarer:

 1. Lite Sampo kanske skulle passa fint i portföljen?
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, tack för tips! Funderar även på Kone

   Radera
 2. Hej Stefan,
  Otroligt bra inlägg, ger inspiration att fortsätta leta fina utdelningscase. Senast blev det en analys av OHI. De ser köpvärda ut just nu, vad är din syn på den just nu?
  Tack för en mycket bra blogg
  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback! OHI är en bra REIT tror jag, bra DA + tillväxt

   Radera
 3. Det är bara att gratulera. Blir kul att följa i längden och Investerarfysikerns tester indikerar att det fungerar i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar, blir fortsatt spännande o se hur den klarar sig över tiden.

   Radera
 4. Underbart inlägg och jag kan enbart hålla med Aktieingenjören! Ett stort "GRATTIS"!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar och grattis till framgången med Marius!

   Radera
 5. Kul att det börjat bra. Har dock ingen större uppfattning om hur det här kommer att utveckla sig. John Bogle på Vanguard fick vid något tillfälle frågan om Peter Lynchs prestation som fondförvaltare var tur eller skicklighet han svarade:

  There is statistical evidenence that shows that it would take seventy years of tracking an investment managers performance to tell if it was attributable to talent or pure luck.

  Här har en kombination av aktier i olika länder givet ett resultat. Säger det något om framtiden? Svar: Nej

  Ha det bäst

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ja framtiden får utvisa, vågar nog sticka ut hakan och tro att den riskjusterade avkastningen kommer vara god men på bekostnad av att man missar nästa Amazon, Google eller Facebook kanske.

   Radera
 6. Gratulerar till en fin portföljutveckling. Du skrev att du ville ha en likartad allokering som en globalfond men din portfölj är mkt överviktad mot Sverige och underviktad övriga Europa och Asien. Är det en medveten strategi eller blev det bara så av praktiska skäl? Om tex. Nordnets utbud inkluderade samtliga världens börser till låga handelsavgifter skulle du haft fler asiatiska aktier då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har valt Sverige som "Europa" då "vi" presterat mkt bra historisk sett och om jag jämför värderingar tycker jag nordiska aktier står sig väl jämfört med europeiska.

   Avsaknad av asien är av courtage- och tillgänglighetsskäl. Skulle gärna ha lite av dessa men de höga courtagen avskräcker. Annars skulle jag nog ha lite asiatiska aktier - kul med spridning world wide :-)

   Radera
 7. Stort grattis Stefan!

  Riktigt fin portfölj och som vanligt väldigt inspirerande inlägg. Jag blir riktigt sugen på att plocka in någon eller några high yield aktier när jag läser dina inlägg då jag i dagsläget i stort sett bara äger dividend growth aktier.

  Kör hårt framöver och må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Jag tror på riktigt lång sikt (20+ år) så är nog Dividend Growth att föredra men en liten andel High Yield kan sänka volatiliteten iaf om man tycker det är viktigt.

   Radera
 8. Imponerande, och kul att vara med och inspirera (bland andra)!

  Undra förresten vilket bolag som blir första asiatiska bolaget i din portfölj? :-) Finns ju några sekundärnoterade ifall telefonorder avskräcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav!

   Jag får påbörja inventering av asiatiska sekundärnoterade...

   Radera
 9. Vill gratulera till ett mycket bra år!

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!

   Hoppas att det fortsätter i liknande stil relativt sett även om jag tror det blir utmanande i absoluta tal.

   Radera
 10. Helt grym avkastning måste jag säga! Gillar konceptet så mycket att jag själv startat en utländsk kassaflödesportfölj i stil med din bredvid min svenska Veckoportfölj! Oerhört kul med fler och fler utdelningsdagar!

  Keep up the good work :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, preliminärt ser 2-årsavstämningen lovande ut...

   Blir kul att följa din utländska kassaflödesportfölj, var inte blyg för att länka in den via kommentar någon gång och tack för kommentar!

   Radera