2017-02-26

Månadens aktie: Tema säkerhet

Så var det dags för mina barn att välja en aktie till deras relativt modesta månadssparande!

Vi kör igång direkt och månadens tema är "säkerhet". Ett ämne som väcker blandade känslor men som tyvärr kanske gynnas på sikt då den offentliga säkerheten har sina utmaningar, åtminstone i vårt land.

bildkälla: z2036

Kandidat #1 - Gunnebo
"Gunnebo är en global leverantör med ett brett erbjudande inom kontanthantering, säkerhetsskåp och valv, tillträdeskontroll och elektronisk säkerhet samt säkerhetsrelaterade tjänster." källa: Avanza
bildkälla: Avanza

En sideledes trend de sista tre åren och man kan fråga sig om/när det lyfter? Direktavkastning på 2,7%.

Kandidat #2 - G4S
"G4S är en leverantör av säkerhetslösningar. Bolaget erbjuder säkerhetsrelaterade tjänster inom en rad olika sektorer." källa: Avanza
bildkälla: Avanza

Inte lika slagig kursutveckling som Gunnebo och för närvarande inne i en positiv trend men hur länge? Direktavkastning på 4,6%.

Kandidat #3 - Securitas
"Securitas är ett säkerhetsföretag verksamt inom specialiserad bevakning, mobila säkerhetstjänster, larmövervakning, tekniklösningar samt konsult- och säkerhetsutredningstjänster. " källa: Avanza
bildkälla: Avanza


Här vi har en lite roligare trend. Direktavkastningen är på 2,8%.

Vad väljer de?

Ebba (12): Jag tar G4S då jag tror de är på väg uppåt nu om man tittar på trenden.

Sonen (17): Securitas, känns som det behövs mera säkerhetstjänster i Sverige.

Hur har det gått?

Året har startat starkt med drygt +7% för bägge kidsen.

Ni som lyssnade på podden #PrataPengar med undertecknad vet att vi startade detta sparande i oktober 2014 och utvecklingen har sen start varit god tycker jag.

bildkälla: Avanza

bildkälla: Avanza


Syrran leder något totalt men brorsan har startat 2017 bra och ligger några punkter före.

Något man kan fundera över om man vill spara åt sina barn är om man ska ha ett gemensamt konto eller inte. Med facit i hand så hade det varit smidigt att samla allt under en depå men att ha separata är lite kul ändå då barnens val skiljer sig något och de får bygga upp sina "egna" portföljer i någon mening.

Det kanske skulle finnas en billig globalfond med inriktning mot barnspar? Avanza Kidz(ero)? :-)


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Man får ju ågren... :) God avkastning på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återkom vid nästa bear-trend...man får vara glad så länge det går bra :-)

   Tack för kommentar och lycka till med investeringarna!

   Radera
 2. Du ger dina barn viktig information som man inte får del av i skolan. Att ge dem information om börs och värdepapper och att aktivt få vara med och välja vad som skall in känns rätt. Att dessa placeringar också ger en stigande kurva ökar väl också intresset.
  Mina barn är vuxna och utflugna men jag har långtgående planer att göra liknande med mitt barnbarn som än så länge bara är 1 år :). Portföljen är startad men han får vänta något år innan han får vara med.

  Är det bara köp och behåll eller får barnen även sälja?

  Mvh
  MEF

  SvaraRadera
  Svar
  1. I huvudsak är det köp och behåll men ibland kan jag göra omallokeringar för att möjliggöra köp av utländska aktier och vissa aktier som exempelvis Blizzard diskutterar vi kring minskning (den väger tyngst i sonens portfölj).

   Tack för kommentar och lycka till med barnbarnets portfölj!

   Radera
 3. Tack för att du skriver om G4S igen! Har haft den på bevakning men glömt följa upp sista tiden.

  Tycker G4S är spännande värderad och att det är en av få aktier som delar ut i juni, som jag tycker är den svåraste utdelningsmånaden, gör att den är värd att titta närmare på. Avskräcks dock av ojämn vinstutveckling och därmed ojämn utdelningstillväxt. Tycker också att danska aktier är besvärliga eftersom det är svårt att få tillbaka hela källskatten och oavsett kräver pappersarbete. Vet du om man måste ansöka själv för att få tillbaka hela källskatten i G4S?

  Kan vara värt ett komplement på 0,5 procent av portföljen men större position vågar jag nog inte ta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. G4S har sitt huvudsäte i UK så man slipper ligga ute med någon källskatt den den är 0 på brittiska aktier (PLC). G4S har en slagig utveckling i närtid men tycker att de borde ha chans att klara sig väl på sikt och med anständig DA så kan man ha lite tålamod tänker jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Härligt, riktigt kul att barnen är så intresserade, jag sparar 500kr åt min dotter 11 månader och förhoppningsvis blir hon lika intresserad av sparande och investeringar som dina barn.

  Känns som att om man börjar samtidigt med olika konton så kan de ha någorlunda samma förutsättningar, men om jag får nästa barn om två år så ligger dottern 3 år före med "sina" investeringar, jag vet fortfarande inte om ja ska ha olika konton eller samma i framtiden, men de tar vi då!

  Ha de bra

  Mvh
  Börsjägarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angenäma problem :-)

   Angående barnens intresse så är det ganska måttligt men då jag skämmer bort dem med research och förarbete så krävs det ringa insats från deras sida vid själva valet. Tanken är främst att så frö till framtida intresse.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Bra jobb du gör för barnen där tror jag! Subtilt budskap ska inte underskattas inför framtiden. Även regeringen satsar ju numera mer på propaganda än att faktiskt göra något :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och jag hoppas de kommer att få med sig kunskap som kommer till användning när de blir vuxna.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Bra jobbat! Önskar att mina barn kommer bli lika engagerade!

  Sen finns det inga säkra aktier... eller jo, de ni tar upp kanske? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav, om dina barn kommer att gå i sin fars fotspår lär de inte få en tråkig portfölj i alla fall :-)

   Radera
 7. Klok son du har! Har själv Securitas som ett viktigt innehav i aktieportföljen. Lägger till dig i min blogglista om det är okej.
  Mvh
  Bearfighter Investment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite sugen på Securitas så man kanske skulle komplettera till 4GS för "säkerhets skull" :-)

   Jag har lagt till dig i listan och tack för kommentar!

   Radera
  2. Haha där fick du till det ;) Lycka till i framtiden!

   Radera
 8. Ditt upplägg är klockrent och har inspirerat mig till att göra detsamma. Nästan i alla fall.
  När mina barn är inte äldre så kommer jag definitivt låta dom vara med och påverka urvalet av aktier så att dom tidigt blir involverade vilket förhoppningsvis sår ett frö som dom har med sig resten av livet. Det jag dock inte kommer att göra är att låta dom ha två olika konton samt välja olika aktier. Anledningen till det är att jag dels inte sparar åt dom i aktier i deras egna namn utan jag har öppnat konto åt dom hos mig i Avanza där jag sparar åt dom gemensamt. Detta då jag inte kommer att ge dom åtkomst åt dessa besparingar förrän dom är tillräckligt mogna/redo. Bara tanken att ge en 18-åring full access till detta sparande ger mig kalla kårar. Man vill tro det bästa om sina egna barn men alla kan nog hålla med om att det man själv gjorde i åldern 18+ inte alltid var särdeles genomtänkt eller moget...
  Sedan vill jag inte heller riskera att det skulle skilja betydande summor på grund av att slumpen har gjort att den enas aktier har utvecklats bättre än den andras. En sparhorisont på 18-25 år är en väldigt lång tid och mycket kommer att hända på en så pass lång tid att jag skulle bli förvånad om det INTE var stora differenser faktiskt. Som exempel köpte jag Oriflame till dom för ett tag sedan och det innehavet har sedan köpet utvecklats med +200%. Om jag då hade köpt säg H&M åt det andra så hade det var en skillnad på uppemot 300% på detta enda köp och detta på ett enda år.
  Mitt upplägg kommer alltså att vara. Gemensamt konto där jag tar fram 3-4 aktier som sedan barnen gemensamt får ta beslut om vilken aktie dom skall välja.

  Men ditt upplägg gillar jag sånär på den lilla detaljen. Hur har du tänkt kring problemet som jag beskriver ovan?
  Men som experiment ala Taleb så är det dock väldigt intressant. Om man ser det som ett ursnitt av sin egen beslutsprocess där det kanske står mellan 3-4 aktier som man skall köpa och där det till slut är "slumpen" som avgör så är det ju väldigt intressant att kolla vad utfallet skulle bli på lite längre sikt. Man förleds ju lätt att tro att alla beslut är logiska och klartänkta men sanningen ligger nog närmare att man förleds att tro att så är fallet och det helt enkelt är "dold" slump som avgör beslutsprocessen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående kontoform så tycker jag att spara i en KF i ditt egen namn med barnen som förmånstagare är att föredra. Du väljer när det ska utbetalas och pengarna är öronmärkta barnen utifall man skulle avlida. Vidare så slipper man deklarationen helt.

   Angående olika utveckling så har jag inte så stort problem med detta egentligen. I botten så förvaltar jag en stor del av barnens portföljer och där är allokeringen lika. Vid ett tillfälle så fick Ebba tilldelning i IPO men inte brorsan så där kompenserade jag med extra insättning till honom då det var öppet mål i värdestegring (Tobii@25 kr!).

   När det gäller barnens egna val så tycker jag det finns en pedagogisk poäng att det utvecklas olika och deras portföljer är så pass diversifierade att det ska mycket till att det avviker kraftigt.

   Tack för en mycket bra kommentar och lycka till med sparandet!

   Radera
 9. Aktier inköpta, Securitas på 135,80 samt G4S på 22,43!

  SvaraRadera