2017-06-04

Go east with NetEase?

Vi är några i bloggosfären som söker investeringar utanför vårt lands gränser av olika skäl.

Kina är numera en världens största ekonomier så att ha någon sorts exponering mot landet känns rimligt om man vill ha en global allokering.

Jag blir förvisso lite skrämd över skriverier om Kinas fastighetsmarknad. Däremot, avseende konsumentvaror känner jag mig positiv och en exponering mot unga konsumenter i Kina kan man tycka borde funka på sikt oavsett.

Då det inte är helt enkelt att handla kinesiska aktier direkt så får man kika på ADR-utbudet i USA för att kunna köpa något till rimligt courtage.

Inspirerad av en globalfond (minns inte vilken), så hittade jag en aktie som i mitt tycke har attraktiv värdering och verkar i en spännande nisch:

NetEase

"NetEase, Inc. (NASDAQ: NTES) is a leading internet technology company in China. Dedicated to providing online services centered around content, community, communication and commerce, NetEase develops and operates some of China’s most popular PC-client and mobile games, advertising services, e-mail services and e-commerce platforms. In partnership with Blizzard Entertainment, Mojang AB (a Microsoft subsidiary) and other global game developers, NetEase also operates some of the most popular international online games in China." källa: http://www.netease.com/phoenix.zhtml?c=122303&p=irol-IRHome
Bolaget sysslar alltså med lite av varje inom online gaming, annonstjänster, e-mail och e-handel.

Värderingen är runt P/E 17-19 enligt 4-traders och estimat framåt 14-16. Inte superrea men klart lägre än sektorn.

bildkälla: Avanza

Imponerande kursutveckling de senaste 3 åren om än volatil.

Utdelning? Jo, en liten skvätt på 1,3% DA men med låg utdelningsandel på knappt 25%.

Såvitt jag kan se så är bolaget skuldfritt och har ett fint växande kassaflöde så vad är haken?

bildkälla: z2036

NetEase återfinns i min globala framtidsportfölj och det blir spännande att se hur aktien utvecklas framöver såväl som portföljen som gått starkt sen strategin påbörjades.

Vågar du investera i Kina?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

  1. Inte direkt. Jag kör istället Roburs Asienfond. Känns enklare och mer diversifierat.
    /Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter klokt och enkelt om man vill ha exponering mot världsdelen. Jag tycker direktägande i aktier är så mycket roligare men utbudet är väldigt begränsat tyvärr.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Jo, det förstår jag. Och jag håller med. Men just Asien och tillväxtländer kör jag i fonder, av ovan nämnda anledning.
      /Daniel

      Radera
    3. Kikade lite snabbt på fonden, nästan 10% Samsung men många kinesiska på topp 10 innehav. Lite för dyr förvaltningsavgift (1,47%) för min smak men kanske inte orimligt dyrt för att få en "exotisk" exponering?

      Radera
    4. Förlåt, jag var lite otydlig. Jag har Robur Access Asien, med en avgift på 0,20 %.
      https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/596635/swedbank-robur-access-asien
      Samt LF Tillväxt Indexnära med avgift 0,4 %.
      /Daniel

      Radera
    5. Ingen fara, Accessfonderna äe grymt prisvärda. Även AMF tror jag har bra priser på motsvarande fonder.

      Radera
  2. Spännande! Just för Kina finns ett riktigt bra utbud av Adr, betydligt större än för många andra asiatiska länder.

    http://topforeignstocks.com/foreign-adrs-list/the-full-list-of-chinese-

    Tittade lite på kinesiska aktier för ett par år sedan, men stötte flera gånger på misstankar om konstigheter i balansräkningen, och det höll mig borta. Dessutom har prislapparna ofta varit höga.

    Här ser det ju inte dyrt ut, och inga stora tillgångar i balansräkningen som man kan leka med. Så varför inte? Branschen dock lite svårbedömd kan jag känna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bokföringen känns mest osäker så det är kanske rimligt med en liten rabatt i värdering jämfört med västerländska motsvarande bolag. Utdelningen sägs inte "ljuga" iaf så kassaflödet finns väl där åtminstone.

      Tack för kommentar och länk!

      Radera
  3. Jag håller mig så långt bort från de kinesiska bolagen som möjligt! Det finns många skäl till det, både personliga och affärsmässiga. Om vi börjar med de affärsmässiga motiven så är det riktigt som du påpekar att den kinesiska fastighetsmarknaden skrämmer livet ur allt flera bedömare och när den kraschar kommer vi att få se ett rejält blodbad som dessutom kommer att spilla över på andra sektorer i marknaden. Det andra, som också har nämnts i kommentarerna här, är risken för uppblåsta balansräkningar och andra redovisningstrick. En tredje sak som inte har nämnts här är dock den spelmentalitet som många kineser har och dess konsekvenser på börsen har vi sett ett antal gånger bara de senaste 20 åren där vi har upplevt uppgångar som inte har varit fundamentalt riktiga med påföljande krascher som resultat. Sedan finns det etik inblandat i mitt ställningstagande. Jag har svårt att stödja ett land vars folk äter och misshandlar djur levande. på det personliga planet så har jag aldrig blivit så illa bemött som när jag var i Kina några dagar. När jag pratar med bland andra Thailändare blir det tydligt hur illa sedda kineser är i den övriga delen av Sydostasien. Det var några skäl till varför jag inte anser att Kina är ett bra land för investeringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många argument som talar för försiktighet i allmänhet gällande investeringar i Kina. Dock tycker jag just att NetEase har en rimlig värdering och bra framtida potential oavsett.

      Tack för bra input och kommentar!

      Radera
  4. Jag kan i princip ingenting om Kina som land, kultur, redovisning, seder mm. Jag har ingen som helst edge emot de som lever där, det har troligen inte heller de förvaltare som finns i vårt närområde. Kanske inget problem idag, när allt stiger. Men den dag det blir problem, då kommer straffet av okunskap. Därför avhåller jag mig helt att investera där. Min strategi bygger på kunskap om bolag, och det finns idag ingen som helst anledning att gå över ån efter vatten.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör på mindre andelar i respektive aktie i mina globala strategier och med lite grundare analys jämfört med många andra. Självklart måste man välja en strategi som passar en själv och jag har full respekt och förståelse för att man avstår Kina av olika skäl.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Netease känns som ett spännande bolag! Skummade lite siffror och PE-talet känns inte farligt i förhållande till viken snabbväxare (under vinst!) bolaget är. Har du några tankar om varför PE-talet inte är högre än det är? Är det en avmattning på mobilspelande som kan tänkas ligga bakom?

    Tack för en trevlig sida!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte vad som ligger bakom "rabatten" men är nog en kombination av Kina och misstroende mot framtida tillväxt.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  6. Äger själv NTES och den är undervärderad...vet inte varför men blir inte förvånad om aktien står i 400 i slutet av året. Känns som en stor anledning är att bolaget är kinesiskt som den är undervärderad.

    Kolla upp YRD (pe7) och YY (pe12). Samma där undervärderade kinesika bolag som finns som adr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog rimligt att man får "kinesisk rabatt" i denna typ av aktier.

      Tack för input och kommentar!

      Radera
  7. Tycker att de överdriver när de kallar sig ett av Kinas ledande internetbolag. Konkurrensen om den titeln är stenhård och ntes är inte en av de stora spelarna.

    Jag tycker att det är väldigt roligt att du tittar österut och har själv nyligen tagit en mindre position i Tencent och Baba. Mycket högre värdering men i denna branch är storlek väldigt viktigt. Är särskilt imponerad av Tencent och kan rekommendera inläsning där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input och tips, får kolla upp dessa två med!

      Radera