2017-06-01

Månadsrapport maj 2017

Så har den sista börsdagen i maj passerats och det är dags för en månadsrapport för z2036 Multi Strategy.

Månaden har bjudit på fortsatt positivt resultat och nya toppnoteringar i portföljerna. Maj är den starkaste utdelningsmånaden och kassorna har fyllts på med cash som sedan återinvesterats i lite olika bolag.

bildkälla: z2036

Jag räknar till 43(!) utdelningar totalt under månaden vilket kanske är smått galet?

Utdelningar i all ära men totalavkastning omfattar även kursutveckling. De tio starkaste aktierna (utav mina 107 olika) för månaden (exklusive utdelning) är dessa:

bildkälla: Avanza

En salig blandning av bolag får man nog säga utan någon tydlig gemensam nämnare.

Om vi ser till respektive portfölj som ingår i min "multi-strategi" så ser det ut så har för i år:

#1 Global Future

bildkälla: Shareville

Ohotad etta för i år är fortsatt Global Future som har en uppgång på +15%. Att ligga nästan 1000 punkter över min jämförelsefond känns bra och kanske påvisar en gynnsam active share?

bildkälla: Nordnet

Sharpekvot på 3,1 indikerar mycket god riskjusterad avkastning och jag är mycket nöjd med att ligga på denna nivå. En del av utvecklingen kan tillskrivas hög andel tekniksektor som har gått starkt i år.

#2 Small Cap


Min lilla småbolagsportfölj har återhämtat sig något på sistone och håller nu en andraplats på drygt +7%. Ligger fortfarande en bit efter min jämförelsefond men över halva året är ju kvar.

Knappt +7% räcker till en tredjeplats för mitt halvgalna målsparande till ett bilbyte om några år. Här saknas det en bra jämförelsefond men en Sharpekvot på 3,13 är det nog få fonder som kan slå.

Den ena av mina globala utdelningsportföljer ligger i år på +6,5% vilken är lite bättre än jämförelsefonden SPP Aktiefond Global. En besvikelse var den höga ADR-avgiften på utdelningen från Anheuser-Busch Inbev SA (BUD) på 5,7% av utdelningen. Överväger starkt en försäljning här då direktavkastningen blir i praktiken än lägre från den måttliga nivån på 2,8%.

Trots goda +6% så innehas "jumboplatsen" av min måttligt belånade utdelningsportfölj. Med tanke på hävstången på 20% så kan det tyckas märkligt att den inte presterat bättre i rådande börsklimat. Jag har inte gjort någon djupare orsakanalys av detta då skillnaden inte är jättestor och jag tror den kommer att få upp farten igen relativt de andra portföljerna.

Framåt är jag försiktigt positiv till börsen allmänt sett men tekniksektorn kanske behöver lite nedkylning? Oavsett så tycker jag att det finns en fördel i min stora "samling" aktier att man i princip alltid kan hitta något köpvärt.

Hur gick det för dig i maj?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Kopparbergs har dragit mycket i min portfölj också. Ligger på +4,71% i Maj och 21,85% sedan årsskiftet över hela innehavet. Är nöjd :) Min sharpekvot ligger något under din dock, samt en mycket mer koncentrerad portfölj.

  Kan inte heller sätta något bra namn på portföljen... pilkastningsportföljen möjligtvis :)

  Mvh
  Häst i sydväst invest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till riktigt fin utveckling!

   Om du kastat pil så har du siktat riktigt bra :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Gemensamt för många ekonomibloggar är att man spöar index, och därmed fondförvaltarna. Det går bra nu.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att slå index och misslyckas man med det kanske man borde lägga ner både portföljerna och bloggen. Nja, oavsett är det så mycket roligare med aktieportföljer än fonder tycker jag.

   tack för kommentar!

   Radera
 3. Jag har långt långt ifrån din mängd eller storlek på utdelningar. Men det är ändå som sagt totalavkastningen som är intressantast.

  Jag kan konstatera att bästa portföljen i år av mina fem är Svensk Magic Formula + momentum (med viss hävstång). Upp 22%. Maj var dock en seg månad med bara 0,6% uppgång.

  Sämsta portföljen i år är den nordiska Magic Formula (utan hävstång): upp 6% (0,6% i maj).

  Den svenska pilkastnings- / stockpickingportföljen med hävstång är upp 18% (1,4).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande siffror onekligen, tack för att du delar med dig!

   Radera
 4. Tankar kring Topdanmark nu då de meddelat att de ska sluta med återköp och börja dela ut istället? Något för global dividend?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undviker bolag som har verksamhet inom försäkring och bank mot svenska konsumenter i och med min yrkesroll. Annars har jag nog varit lite sugen.

   Tack för kommentar!

   Radera