2017-06-21

#uppesittarkväll juni 2017

Snart midsommar och det är dags för lön såväl som för #uppesittarkväll.

Jag månadssparar i två utav mina portföljer som ingår i min Global Multi Strategy och det är i Global Dividend 1.2xL samt i Bil2020 (High Yield)

Börsen är fortsatt stark och ingen uppenbar allmän rabatt på aktiekurserna är att vänta i närtid sannolikt, även om hoppet lever för välbehövlig en rekyl.

Som "tur" är har jag ett antal aktier att välja mellan så det ska inte vara omöjligt att hitta någon eller några som känns rimligt värderade hoppas jag.

bildkälla: z2036 Global Dividend 1,2xL

Portföljens direktavkastning minskar stadigt och är nu under 5% vilket är något under min målnivå. Så en idé är att köpa aktier med hög direktavkastning denna månad. När börsen känns "dyr" så tycker jag High Yield brukar vara att föredra och så passar man på att köpa Dividend Growth vid eventuella dippar istället.

bildkälla: z2036 Global Dividend 1,2xL

Vill man göra lätt för sig så finns det ett antal högutdelande i fastighetssektorn men den tycker jag är tillräckligt stor i portföljen redan givet att räntan kanske har bottnat och sakta kommer att stiga. 

Jag har inte bestämt mig fullt ut än med det lutar åt att det blir en skvätt Pegroco Invest då risk/reward (direktavkastning 8%) känns rimlig fortfarande. Nordnet håller förvisso inte med mig då belåningsgraden är låga 10% så det får bli en liten andel som sagt.

Mitt andra månadsköp lutar åt HiQ som handlas till drygt 5% direktavkastning vilket jag tycker känns rimligt. Jag tror fortsatt på IT-sektorn och HiQ är bland de bättre bolagen enligt mig.

Vad köper du denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Lutar åt Ocean Yield och Omega Healhcare denna månad. Kanske, kanske defensiva Telia. Håller med om att det känns bättre att köpa hög direktavkastning än utdelningstillväxt med dessa värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ocean har jag funderat på, vad är haken?

   Tack för kommentar och att du delar med dig!

   Radera
  2. Haken ligger nog i att ett fåtal kunder sitter på lejonparten av kontrakten.
   Dock har de bra diversifiering på typen av fartyg och kontraktslängderna går inte heller att klaga på i min mening.

   Radera
  3. En liten andel kan väl inte skada :-)

   Tack för info och kommentar!

   Radera
  4. Jag sitter själv med en stor del av portföljen i OCY. Haken är att kontraktet på det fartyg (FPSO) som bidrar mest till EBITA går ut nästa år och inte har blivit förlängt ännu och raterna på FPSO är betydligt lägre sedan olje priset kollapsade och massa oljefält blev olönsamma och avstängda.

   Radera
  5. Jag förstår, sänkt utd är att vänta mao?

   Tack för info!

   Radera
 2. Jag köpte fler aktier i Pandora idag efter ett första inköp förra veckan. Pandora beräknas växa med 13 % i år och har en direktavkastning på 5,7 %. Det blev en bra debatt på bloggen efter inlägget (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/06/inkop-pandora.html#comment-form) och jag är lite förvånad att du inte visat mer intresse för Pandora med tanke på direktavkastningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medger att jag blev lite sugen när jag läste om bolagets DA men är osäker på produkterna och dess framtid. Oavsett så lutar det åt en bevakningspost iaf - jag har flexibla portföljregler :-)

   Tack för kommentar och tips!

   Radera
 3. Jag plockade en näve Pegroco på 115 kr för en vecka sedan och för ett par veckor sedan fick jag OHI för 30.50 dollar. För lönen vete tusan men om jag inte köper samma igen så har både Nobina och MQ backat men lämnat hyggliga siffror. Eller så följer man Stefan Persson och köper H&M straxt under 5 % :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OHI hade jag gärna ökat i om jag inte redan haft full andel. HM avvaktar jag med då jag tror den kan fås billigare.

   Tack för kommentar och att du delar med dig!

   Radera
 4. Nordnets och Avanzas belåningsgrader är lite av ett skämt. I princip bygger de det på en sak: storleken. Bara det är ett A listebolag så spelar det ingen roll om ekonomin i bolaget är helt kass. De sätter ändå hög belåningsgrad då. Litet bolag med utmärkta produkter o finanser får mkt låg belåningsgrad. Dvs de tittar enbart på upplevd likviditet, bolaget kvalitet spelar ingen roll i deras värld. Pegroco är för övrigt rätt bra skit, som jag ägt länge. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har kanske en poäng - som tur är kör NN på total belåningsgrad för portföljen o jag ligger på drygt 60% totalt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Köpte Ratos efter deras uppdaterade strategi. Jag tror börsen kommer premiera deras numera stabilitet i utdelningen framöver. Dom lär inte behöva sälja guldäggen för att ge utdelning i framtiden. Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avstår nog Ratos oavsett men tack för kommentar och lycka till med investeringarna!

   Radera
 6. Pegroco Invest har jag missat totalt, är det bara en pref som finns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det, möjligen att stamaktien är på gång att noteras men jag kan ha blandat ihop med SDIP eller nåt :-)

   Radera
 7. Om man är ute efter hög direktavkastning och tror på nuvarande dollarkurs så finns det en del bra ETN i USA bland annat ETRACS Monthly Pay 2XLeveraged Mortgage REIT ETN . Utdelning varje månad och extra hög utdelning var tredje månad. Den här ETN kostar just nu ca 19 USD och har senaste 12 månaders perioden delat ut 3,20 USD vilket ger en avkastning på ca 16,8 %. Jag köpte den för drygt ett år sedan på 15,50 så det har blivit dubbel glädje med utdelning och värdeökningen. Det positiva med ETN är att det inte dras någon kupongskatt på utdelningen heller utan allt hamnar i depån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter onekligen intressant men antar att det finns risker i belåningen m.m?

   Tack för tips!

   Radera