2017-06-25

Månadens aktie: You Raisio Me Up?

Så var det dags för Månadens aktie, ett stående inslag där mina barn väljer varsin aktie att investera sitt månadssparande i.

Sonen (17) och jag har suttit och diskuterat kring köksbordet om vilken aktie som han skulle välja denna månad. Vi var överens om att hans exponering mot gaming-sektorn var fullt tillräcklig med innehav som Activision Blizzard, EA Games, Paradox och Starbreeze.

Vidare pratade vi försäkringsbolag och namn som Munich Re, If (Sampo) och Tryg nämndes.

Till slut gled vi in på livsmedelssektorn där vi pratade hållbarhet inom fiskodling (Marine Harvest), kycklingar (Scandi Standard) och finsk hälsokost (Raisio). Det lutade länge åt lax men efter att sonen stämde av med sin kompis som läser till marinbiolog (som var skeptisk) så blev det tills slut det finska bolaget Raisio PLC som förhoppningsvis kan få lite fart i sin verksamhet.

Hur som, det var det väldigt trevligt att diskutera bolag och branscher med sonen och jag tror att Månadens aktie börjar betala sig i form av intresse och kunskap utöver fin avkastning.

Min dotter Ebba (13) har denna månad lämnat över förvaltningen till sin pappa då hon befinner sig på kollo och var föga intresserad av att prata aktier när vi besökte henne häromdagen vilket nog ändå får ses som ett sundhetstecken.

Då hon sparar något mindre än sin bror så blir courtaget relativt dyrt om hon skulle haka på Raisio så vi får kika på något annat. Att köpa norska aktier kostar inte så mycket så vi fyller på Marine Harvest denna månad och dubblar hennes andel till totalt 1,7% vilket nog får anses vara en lagom maxnivå tycker jag.

Hur har det gått?

bildkälla: Avanza

I år så är det sammanslagna resultatet +12,6% för barnens portföljer vilket man får vara nöjd över även om stockholmsbörsen har gått lite bättre. Jämför man med fonden SPP Aktiefond Global som har presterat +7,2% i år ser det relativt fint ut.

Totalt så är CAGR på ca +19% sen starten med Månadens aktie och sharpekvoten ligger på finfina 3,7.

Barnens portföljer består av 50+ olika aktier och majoriteten av dessa har gått plus sen inköp.

bildkälla: Avanza

Ovan ser du vilka som presterat bäst och det är väl främst gaming och IT som bidragit.

Bland förlorarna kan man nämna HM som gemensamt bottensänke.

bildkälla: Avanza

Man ser några utav barnens favoriter bland toppinnehaven såväl som pappas dito.

Vad tror du om månadens aktier?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Haha, börjar gilla dina rubriker allt mer! :)

  Funderar lite snabbt på om Rasiso Oyj och PLC är olika bolag, eller om det helt enkelt är Raisio Oyj ni köpte? PLC är väl oftast brittiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det finns två aktietyper för samma bolag men det är Raisio Plc Vaihto-osake (RAIVV) jag köpt via Nordnet tidigare. Märkligt nog heter den annat hos Avanza.

   Kul att du gillar rubriksättningen - är medvetet/omedvetet inspirerad av en ordkonstnär till kollega ;-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Varför var sonens kompis skeptisk till laxodling?

  SvaraRadera
 3. Det handlade om att mindre fisk/fulfisk används som foder vid fiskodling och att det finns risk för utfiske av dessa sorter. Ska se om jag kan gräva mera i detta.

  Tack för en bra fråga!

  SvaraRadera
 4. Hej Stefan,
  Är KF alltid att föredra framför ISK när det gäller utländska innehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror lite på men vanligtvis ja när det gäller hantering av utländsk källskatt. Om du inte har underskott av kapital, dvs lån så är ISK jämnbördig avseende återföring av utländsk källskatt men annars får du sannolikt tillbaka större del (förhoppningsvisa hela) av skatten hos en KF.

   Tack för kommentar!

   Radera