2018-02-25

Månadens aktie: (Pro)Viva La France?

Lön, månadspeng och barnbidrag har landat på kontot och det finns ingen tid att förlora avseende tid i aktiemarknaden - det är dags för Månadens aktie!

Det handlar alltså om min dotter Ebbas månadssparande och vilken aktie hon väljer för detta denna månad. Eftersom det finns lite extra på hennes kassa då några SAS-preffar lösts in så finns det möjlighet att gå upp lite i courtagekostnad och kika lite på utländska aktier.

Månadens tema är:

Kandidat #1 - Orkla
Norsk matjätte med många fina varumärken och ett brett produktsortiment.


Sidledes utveckling senaste året. Handlas runt P/E 22 och med en direktavkastning på ca 3 %.

Kandidat #2 - Unilever


Holländsk/brittisk jätte inom livsmedel och andra konsumentprodukter och även här en mängd fina varumärken. Har en relativt stor exponering mot tillväxtmarknader vilket är tilltalande tycker jag.


Även här lite sidledes och något negativ trend i det korta perspektivet. P/E 18 och en direktavkastning på 3,6 % känns ganska ok tycker jag då bolaget flaggar för tillväxt på 3-5%.

Kandidat #3 - Danone

Fransk livsmedelsjätte med ett intressant produktfokus mot "hälsa". Familjen Thelenius är storkonsumenter av ProViva och (peppar peppar) så har vi klarat oss från regelrätt magsjuka sen drycken blev en del av frukosten många år tillbaka.
Även här sidledes kursutveckling. P/E 18 och DA på 3% känns helt ok, möjligen är skuldsättning lite hög. ProViva la France!?

Vad väljer Ebba?

Orkla, äger de alla OLW-produkter?

GB Glace känner jag igen, jag har väl redan Unilever? (det stämmer, pappas anmärkning)

Jag tar det franska bolaget. Det låter bra att de säljer lite mer hälsosamma produkter, det vill väl alla ha? Ser ut som aktien är på väg upp igen med.

Hur har det gått?

Ebbas portfölj består av många innehav som synes nedan. Detta är en naturlig följd av Månadens aktie då det ofta tillkommer ett nytt innehav varje månad.

Ebbas portfölj sorterad i bokstavordning - klicka för förstoring


Portföljen ligger strax under ATH och ca +2 % för i år. Då CAGR är nästan 15 % så får man vara nöjd så långt tycker jag.

Vilken aktie hade du valt denna månad?

Disclaimer

Datakällor: 4-traders, Avanza

Bildkällor: Bolagens webbplatser, NNAva, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

13 kommentarer:

 1. När din dotter/du köper utländska aktier, blir det oftast en eller flera varje gång? Tänker på courtagen som ju är högre för utlänska aktier. Hur tänker du där?
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt sett räcker inte månadssparandet till utländska aktier så det gäller att samla utdelningar och så för rimligt courtage. Vi brukar passa på när det är courtagefritt med. Just de europeiska blir lite dyrare men det funkar om man är långsiktig tycker jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. UL är alltid intressant. Ingen källskatt i USA, och en mängd fina varumärken. Funderade lite på UL men valde att fylla på i mitt KO innehav istället.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Unilever känns köpvärd på dessa nivåer tycker jag. Föredrar PepsiCo för Coca Cola men har den mexikanska varianten i framtidsportföljen iaf.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Tack för grym blog! Här lutar det åt SCA eller Axfood till barnens portfölj den här månaden.

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Axfood gillar jag, blir nog ett bra val för vi hoppas.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
  2. Hur väljer du/ni tema för månadens aktie förresten?

   /Mattias

   Radera
  3. Bra fråga!

   Det varierar lite. Ibland är det Ebba som kommer med en idé men oftast är det jag som vaskar fram ett förhoppningsvis intressant och lönsamt tema.

   Radera
  4. Tack för svar!

   Radera
 4. Danone inköpt för Ebbas räkning, €66,52 blev priset.

  SvaraRadera