2020-07-05

Global Multi Strategy - Halvårsrapport 2020

Första halvåret 2020 har passerats och det är på sin plats för resultatredovisning och reflektion över den gångna perioden från undertecknad bloggare.

Global Multi Strategy 2020 H1

Det har varit en minst sagt händelserik period där man som både som aktieinvesterare och privatperson har pendlat mellan hopp och förtvivlan till följd av corona-virusets framfart.

Året inleddes starkt och jag noterade ATH i alla portföljer i februari. Sen brakade det loss och det blev närmast fritt fall till och med andra halvan av mars. Nära botten var jag relativt lugn men så här efteråt så fanns det sannolikt underliggande stress och jag hade definitivt inte mage att köpa i någon större utsträckning.

Perioden var utmanande för utdelningsbolag generellt, speciellt skuldsatta sådana. Min sväng mot tillväxtinvestering hade påbörjats redan innan kraschen i någon mening men det blev spiken i kistan då mina utdelningsbolag tog betydligt mer stryk än tillväxtbolagen med goda framtidsutsikter.

Jag gillar utdelning i sig men backar jag bakåt och utvärderar vad som sannolikt kommer att ge bäst totalavkastning givet låg ränta och inflation så är jag övertygad om att tillväxtbolag med goda framtidsutsikter kommer att överprestera "mogna" utdelnings-/värdebolag. Givetvis kan jag vara fel ute och marknaden värderar tillväxt skyhögt sett till historiska multiplar så vi får se hur det faller ut i närtid såväl som på sikt.

Jag har i någon mening varit en av de främsta förespråkarna för utdelningsinvestering och jag gissar en del av läsarna/följarna är besvikna på att jag helt gav upp strategin när det blåste som hårdast. Är du i behov av kassaflödet som utdelningarna ger så kan jag förstå strategin till viss del men är du i sparandefasen och har långt kvar till utbetalning så är det nog klokt att inte fokusera på att bolag måste ha en (hög) utdelning tror jag.

Högt värderade tillväxtbolag har förstås sina risker varav jag tror det är klokt med diversifiering i form av många bolag oavsett.

Resultat första halvåret 2020


Första kvartalet slutade på minus och strax efter "Index" så det är skönt att nu konstatera att jag hämtat upp allt och även gått förbi sen dess.

Totalt sett så landade mina portföljer på +2.9 % vilket var nära 9 procentenheter bättre än min jämförelseportfölj med globalfonder. Dock så presterade min nystartade fondportfölj Global Future Funds fina +4,1 % så där ligger jag drygt en procentenhet efter.

Sett till de enskilda portföljerna så fortsätter Global Future att imponera och +30,8 % är riktigt bra om jag får säga det själv. På rullande tre år så uppvisar portföljen en CAGR på nära 30 % vilket ger finfin ränta-på-ränta över tid. Global Quality och Global Liberty orkade inte över nollan men ligger i alla fall något över "index". Alla portföljer har haft höga transaktionskostnader för halvåret till följd av omallokering så jag är ändå ganska nöjd över periodens resultat och jag är framför allt nöjd över portföljernas sammansättning framåt.

Global Funds2020 H1
Coeli Global Select-0.5%
LF Global Indexnära-6.2%
SPP Aktiefond Global-6.0%
PriorNilsson Smart Global-5.2%
Lancelot Camelot-5.7%
Didner och Gerge Global-6.2%

Bland globalfonderna så sticker Coeli Global Select ut med ett resultat nära nollan. Övriga fonder är ganska indexnära vilket är intressant då ett argument för aktivt förvaltade fonder är att dessa ska klara nedgångar bättre sägs det.

Global Future Funds2020 H1
Coeli Global Select-0.5%
Tin Ny Teknik24.7%
SPP Aktiefond Global-6.0%
Swedbank Robur Small Cap EM-1.2%
C WorldWide Healthcare Select3.5%

"Framtidsfonderna" har klarat halvåret bra och Tin Ny Teknik sticker ut som klar vinnare. Jag tror denna fondportfölj kommer att vara en värdig motståndare till mina aktiestrategier framåt så det blir spännande att se hur det kommer att gå.

Summering och utsikter framåt

Det är med tanke på omständigheterna kring corona skönt att ligga på plus för året i alla fall. Min inriktning mot tillväxtbolag har varit lönsam andra kvartalet och förhoppningsvis även framåt. Värderingarna för många utav tillväxtbolagen är riktigt ansträngda så utrymmet för besvikelser är knappast stort. 

Hur börsen kommer gå framåt är som alltid svårt att sia om, jag hade inte gissat den starka utveckling vi sett till och med skrivande stund från botten i mars. En dubbeldipp kan fortfarande inte uteslutas men nu när jag är fullinvesterad igen så är det inget jag sitter och väntar på.

Då jag är i princip helt inriktad mot tillväxtbolag numera så har jag sannolikt en bias mot makro som ger stöd åt dessa.
"FAANG bolagen växer snabbt i en långsamtväxande värld för att de tar marknadsandelar av andra. De är disruptiva. De få bolag som är snabbväxare i denna lågräntemiljö är de stora vinnarna, för de lyckas fånga det bästa av båda världarna." - Jonas "kortsikt.com" Dahlqvist via Twitter
Jag tror att lågräntemiljön ger stöd åt tillväxtbolag och i synnerhet för innovativa bolag med bra strukturell tillväxt och en stor TAM (Total Available Market) att ta marknadsandelar inom.


Min topp 25 innehav i skrivande stund är en "fin" samling tycker jag och den förväntade omsättningstillväxten för hela multi-strategin ligger på drygt 20 % aggregerat.

Hur har ditt halvår varit och vad tror du om resten av året?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

  1. Intressant uppföljning och grattis till fina resultat! En CAGR på cirka 30 procent är ju alldeles strålande!

    Håller med dig om tillväxtbolag, också köpt lite mer sådant senaste halvåret mest för att osäkerheten om när och hur mycket framtida utdelning man får kvarstår. Samtidigt handlas många utdelare till en oförskämt hög teoretisk direktavkastning men de som man allra helst vill åt som t.ex. Investor och J&J blev egentligen aldrig riktigt billiga utan bara inte lika dyra som vanligt. Det kommer finnas tid att köpa dem i framtiden när det har lugnat sig också även om man får betala för kanske 0,5% mindre direktavkastning då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att i första hand investera utifrån bolagets meriter är nog a och o. Sen finns det kvalitetsbolag där det även delas ut och Investor och JNJ är nog vettiga i sammanhanget även om jag inte tror de kan leverera 15 % CAGR över tid.

      Tack för kommentar och grattis till den fjärde miljonen!

      Radera
  2. Svar
    1. Det är skönt att ligga på plus med tanke på omständigheterna :-)

      Tack för feedback!

      Radera
  3. Hej Stefan.
    Grattis till en fin utväckling. Själv är jag helt nöjd med LF Global indexnära -3.85% just nu. Jag följer medvetet global index och då hade det varit konstigt om jag hade avvikit i från den. Annars följer jag aldrig börsen så kortsiktigt då jag har ingen behov av börs pengar på 20 årssikt. Lycka till.
    Mvh.Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja veckan har varit stark så jag ligger nog på ca + 5 % nu :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Riktigt bra jobbat!
    Alltid lika roligt att se och följa dina olika portföljer!

    Stay cool!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte vara svårt att vara cool i detta väder! :-)

      Tack för feedback!

      Radera
  5. Tjena Stefan! Du har inte funderat på att starta din egen fond någon gång? :) Och vilka bolag ser du som "köpvärda" i dagens läge (om du hade lite krut över)? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jsg är en glad och naiv amatör, att hantera en fond är ngt annat tror jag,

      Jag skulle kunna tänka mig att öka i alla bolag jag äger så har tyvärr inget specifikt tips.

      Tsck för feedback!

      Radera