2020-07-23

#uppesittarkväll juli 2020

Juli går mot sitt slut och varför inte fortsatta sitt månadssparande även under sommaren? Det är dags förJag har en portfölj som jag sparar regelbundet i och den går under namnet Global Liberty. I skrivande stund så består portföljen av 24 innehav förvarade hos Avanza, Degiro, Nordea och Nordnet.


Jag funderar på att fylla på i a2 milkEmbracer och Swedencare. Mjölkbolaget a2 köper jag via Frankfurtbörsen där Degiro erbjuder vettigt courtage och växlingsavgift.

Sen förra månaden har jag stuvat om en del och plockat in tillväxtcasen Sea, Crowdstrike och MercadoLibre. Vidare har jag fyllt på med Facebook och Alphabet som jag tycker har en relativt låg värdering justerat för nettokassa och tillväxtutsikter.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Jag funderar på att ta en initial position i A2 Milk via Degiro. Dock verkar courtaget vara 7,5 euro + 0,09% i avgift. Då mina köp är små eftersom min portfölj är relativt liten (jag är en student på 19 år) så blir courtaget en stor del av kostnaden. Om jag köper för ca 2400 kr kommer den ta nästan 2% av portföljen. Hur skulle du ha gjort? Köpt ändå? Tack för dina underbara blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2 % är i överkant, jag vill helst bara betala 0,5 % totalt men för a2 kan jag nog tänka mig 1 %.

   Tack för feedback!

   Radera
  2. Menar du 0,5% courtage totalt eller 0,5% av positionen direkt? Jag menade att jag skulle få en position på ca 2% om jag köpte för 2400 kr. Anser du att man kan göra A2 Milk till ett av sina största bolag (>5%) direkt till dagens värdering? Förstås svårt för dig att svara på men fundamentan ser tilltalande ut.

   Radera
  3. Aha, jag missförstod nog - tänkte transaktionskostnad. Två procent av portföljen låter inte så farligt men det beror på vilken strategi du har och hur påläst du är.

   Radera
  4. Jag är 19 år och går fortfarande på gymnasiet men jobbar extra vid sidan av studierna. Min inkomst är därmed oftast mellan 5-10000 kr i månaden och i och
   med att jag nu bor billigt kan jag spara nästan allt detta på börsen (som jag hoppas gynnar mig i framtiden). Min strategi är att spara långsiktigt, likt din strategi Global Liberty, för att få en guldkant på tillvaron när man blir äldre. Jag gillar caset i A2 Milk men måste vara ärlig och säga att jag inte nördat in mig i företaget än. Dock säger magkänslan och siffrorna att företaget sannolikt har en ljus framtid framför sig. Min portfölj är i dagsläget runt 120k varav hälften är på Lysa 100% aktier. Resterande är på enskilda aktier men funderar på att göra några större köp i sunda bolag (man vet ju aldrig om det kommer någon andra våg) då jag har en kassa på ca 30k. Blir sjukt inspirerad av dig och kollat på dig både på YouTube och på bloggen under lång tid nu. Vet själv att du har egna barn och att de har lite portföljer. Men din portfölj är väl lite mer analyserad då jag antar att du gör grovjobbet ;-). Skulle det vara för mycket att lägga A2 Milk till 9% av portföljen direkt? Känns lite mastigt med en så stor förändring direkt men jag har inte heller något problem med det psykologiskt. Sedan har vi ju Microsoft som gått ned några procent nu senaste dagarna. Tankar om detta?
   Återigen, tack för grym blogg och inspiration!

   Radera
  5. Att ta rygg på ett case är lite vanskligt och ska du ha en större andel så bör du verkligen sätta dig in i bolaget. Med det sagt så har jag delvis tagit rygg på Gustav som var tidigt inne i bolaget och jag bollar med honom i caset.

   En tumregel jag har att nattsömnen ska vara god så om du har en andel av ett bolag som oroar dig så minska till en size där oron släpper.

   Microsoft har jag behåll på då rapporten var helt ok tycker jag.

   Kul att kunna inspirera och lycka till med investeringarna!

   Radera
 2. Det var en annorlunda uppesittarkväll, med två lirare på föräldrarnas veranda.

  Har gjort små köp i Duke Energy, Seedbank, Resurs, Newtek Business (höjde sin utdelning!), AT&T, Altria samt sålt av Royal Dutch Shell till en förlust. Ibland får man ta smällar som dessa, men en DA på 3% och en VD som har styrt om skutan helt bort från stabila utdelningar, så är detta inte längre ett intressant prospekt. Är inte heller nöjd med Exxon som lånar till sin aktieutdelning, men långsiktigt hoppas jag att de kan dra åt svångremmen och att oljepriset letar sig upp mot 60 USD/fat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade själva sändningen tyvärr då jag har dålig uppkoppling på landet.

   Jag sålde mina sista oljebolag (på botten sannolikt) men det är skönt att slippa sektorn tycker jag av en rad skäl.

   Tack för kommentar och att du delar med dig!

   Radera