2020-08-16

Gimme Five(rr)!

När jag kikade lite på de inlägg jag skrivit i år så kunde jag konstatera att jag inte skrivit så mycket om enskilda case trots det faktum att jag har köpt många nya bolag nyligen. Så gissningsvis så blir det ett och annat case framöver på bloggen vilket jag hoppas uppskattas av er läsare.

I min offensiva tillväxtportfölj Global Future så söker jag efter bolag med spännande affärsidéer och goda tillväxtutsikter. För närvarande är det 29 bolag världen över som samsas i portföljen och ett utav dessa har säte i Israel och heter


Fiverr!
"Fiverr is a global marketplace connecting freelancers and businesses for their digital services needs." - https://s23.q4cdn.com/749308338/files/doc_presentations/2020/05/FVRR-Company-Presentation_05.20.pdf

Fiverr (uttalas "fajver") finns i 160 länder men med merparten av omsättningen i USA och Europa än så länge. Aktien är noterad på New York-börsen så som många andra bolag från Israel. Börsvärdet är på ca $3,5B så bolaget är med andra ord ett globalt mid cap. Bolaget grundades 2010 utav CEO Micha Kaufman (med flera) och det är fortfarande han som styr skutan.

Kvalitetsbolag?
Är det då ett kvalitetsbolag enligt mitt sätt att se det? Vi kollar!

Bra affärsidé/modell?
Fördelen med digitala tjänster/produkter är att de kan produceras var som helst i världen och sedan distribueras snabbt och smidigt. Fiverss platform rymmer hundratals olika kategorier av digital tjänster som grafisk design, marknadsföring, programmering, video m.m. Behöver du exempelvis en logotyp så kan du via Fiverr enkelt och smidigt anlita en designer som levererar en inom ett dygn från några hundralappar i kostnad. Vet du inte vilken designer du ska välja? Sortera på bra reviews vetja då Fiverr låter dig sortera utbudet kors och tvärs. Innan du anlitar någon så kan du granska tidigare utförda jobb och det finns ett rankingsystem beroende på hur länge man har varit på plattformen och hur många framgångsrika "gigs" man utfört.

Affärsmodellen består av att Fiverr tar en förmedlingsavgift i huvudsak men även olika serviceavgifter som jag förstår det, mer detaljer kring det kan du hitta här. En bruttomarginal på hela 81 % skvallrar om att bolaget är "asset light" och sannolikt har god lönsamhetsförmåga i takt med att omsättning och antal användare ökar.

Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?
En stor megatrend är den så kallade gig-ekonomin. Livslånga anställningar byts ut mot kortare och speciellt yngre personer tenderar sannolikt att prioritera frihet och flexibilitet före guldklocka. Fiverr passar väldigt väl in i detta med sin plattform för typiska digitala "gig-tjänster".

Bolaget uppger att deras marknad endast i USA är värd $100B så givet det så finns det utrymme att växa då bolaget i skrivande stund omsätter $140M. Sen tillkommer den internationella marknaden på det.

Bolaget kom in med en finfin Q2:a nyligen och försäljningen växte med drygt 50 % YoY och guidning/estimat kommande år ligger i samma härad.

Corona har förstås gynnat bolaget men jag gissar att de nya användarna som har hittat till plattformen knappast kommer att springa runt på stan efter designers post corona. Gissningsvis/förhoppningsvis blir det positiva nätverkseffekter som fortsätter växa sig starkare kvartal för kvartal framåt.

God innovationsförmåga/företagskultur?
Denna punkt kanske inte är så lätt att bedöma för en utomstående men plattformen framstår som modern och smidig i alla fall. Bolaget lägger ca 30 % av omsättningen på R&D historiskt även om nivån sjunker nu i och med den starka tillväxten.

Bolaget får 4,3 stjärnor utav 5 via tjänsten Glassdoor vilket jag bokar på godkänt i alla fall avseende företagskultur. Medgrundaren och CEO får 93 % (av 100) vilket förefaller vara bra siffror. Dessutom äger han drygt 7 % av bolaget fortfarande vilket borde kunna bokas på pilotskolan.

Konkurrensfördelar?
Har då bolaget någon moat? I takt med att de växer så ökar nätverkseffekten vilket jag bokar på moat i alla fall.

Förvisso så saknas det inte konkurrenter men de växer inte lika mycket vilket jag tolkar som att Fiverrs plattform/koncept funkar bättre i sammanhanget i någon mening i alla fall. Närmaste konkurrenter är sannolikt Upwork (växer med ca 20 %), 99 Designs (ej noterat) och Guru (ej noterat).

Jag hittade även denna recension som antyder att Fiverr är bättre än konkurrenterna även om tjänsten inte är perfekt i alla avseenden när det gäller bolagets support (enligt recensionen kompenserar bra community-funktioner för detta delvis). Även Motley Fool pratar om bolagets förtjänster i detta poddavsnitt.

Kanske inte en jättestark moat än så länge men i alla fall växande.

Stark balansräkning?
Bolaget har en nettokassa på $200M och kassaflödet är precis på väg att bli positivt så sammantaget anser jag att balansräkningen är stark. Kanske finns det utrymme för förvärv framöver?

Goda marginaler/lönsamhet inom räckhåll?
Bruttomarginalen är som sagt norr om 80 % och i den senaste kvartalsrapporten så uppnåddes lönsamhet på EBITDA-nivå. Givet fortsatt fin tillväxt framåt så finns det utrymme för fin lönsamhetsförbättring även om jag hoppas att bolaget prioriterar tillväxt även framgent.


Risker...

Unknown unknowns?

En av mina svagheter som investerare är nog att jag fokuserar på det positiva i en investering och inte ägnar så mycket tid åt risker. Jag brukar bolla mina case med olika aktiekompisar och då främst med Gustav som är bra på att ta upp risker och ifrågasätta caset tycker jag.

Följande risker har jag i alla fall vaskat fram:
 • Hög värdering och ej lönsamt på sista raden. EV/S 16 (forward) och negativt P/E-tal ger minimalt utrymme för besvikelser. För att en investering ska gå att räkna hem så krävs det fortsatt hög tillväxt kommande år.
 • Konkurrenter. Det finns ett gäng spelare som konkurrerar inom gig-ekonomi och det går inte att utesluta att dessa minskar försprånget avseende exempelvis användarvänlighet.
 • Lagstiftning/reglering. Jag gissar att tjänstepension inte ingår för en frilansare och det finns säkert politiska krafter som inte gillar effekten av gig-ekonomi.
Den största risken i mina tillväxtcase anser jag är om tillväxten minskar kraftigt vilken indirekt kan bero på andra risker eller bolagshändelser som inträffat. Så det nyckeltal jag i huvudsak tittar på när jag analyserar rapporter är hur försäljningen utvecklas och hur guidningen framåt ser ut.

Sammanfattningsvis
Fiverr är i mitt tycke ett spännande framtidsbolag som har ett starkt Business Momentum för närvarande. Aktien handlas till EV/S 16 framåt vilket ändå får anses som dyrt traditionellt sett.
Jag gillar kombinationen av hög bruttomarginal och hög tillväxt så därför tycker jag att bolaget platsar i toppen i den offensiva tillväxtportföljen.
Bolaget gjorde IPO för drygt ett år sedan och jag fick upp ögonen för caset i slutet av april i år och sedan dess har den gått starkt i linje med många andra "tech-bolag". Jag tyckte att Q2:an gav klarhet och då bolaget numera också är lönsamt så har jag ökat nyligen.

Vad tror du om caset Fiverr?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Seeking Alpha, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Spännande att läsa en analys om Fiverr, som jag själv använt ett par gånger för mindre tjänster här och där. Som investerare tänker man då genast "Hmm, det här är ju bra...kanske jag kan investera?". Jag ska fortsätta dyka lite i caset för att bilda mig en egen uppfattning. Jag värderar ändå lönsamhet och möjligheten till utdelning framgent högt, så jag vill se att det finns i horisonten i alla fall.

  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du använt tjänsten och förefaller vara nöjd, tack för input och feedback!

   Radera
 2. Jag håller mig gärna borta när värderingen är alltför hög, för vad man betalar påverkar långsiktig avkastning mer än man vill tro bevisligen.

  I övrigt har jag själv botaniserat en hel del i Usa i år, men främst reala tillgångar som skog, mark och fastigheter. Jag passar på när alla andra uppenbarligen enbart fokuserar på tech som om det inte fanns något annat val.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värderingen är inte att boka under "rea" så all respekt för de som avstår på grund av den. Givet att bolaget bygger på sin nätverkseffekt a la Blocket/Hemnet så tror ändå att avkastningen kan bli god på sikt om än volatil resa.

   Tack för kommentar!

   Radera