2022-06-19

Barnsparandet månadens aktie - vad hände(r) sen?

Att tiden går fortare ju äldre man blir är ingen skröna kan jag intyga av erfarenhet och numera är bägge mina barn "vuxna" såväl som myndiga - hur gick det till?


Ebba fyllde 18 för en månad sen och i och med det så avslutades vårt öronmärkta månadsvisa barnsparande i aktier - "Månadens aktie". Precis som sin äldre bror, så vill Ebba fortsätta spara långsiktigt men på egen hand och i fonder i huvudsak. Detta tycker jag är sunt i någon mening då fonder kräver väsentligt mycket mindre uppmärksamhet och det blir tid över för andra intressen.

Jag tror att vårt direktsparande i aktier ändå har lagt en bra grund kring vad aktier och företag är för något och skulle barnen vilja spara direkt i aktier någon gång i framtiden så lär tröskeln vara mindre än annars. 

Sonen har som sagt fortsatt spara i fonder såväl som byggt upp en rejäl kontantbuffert som kommer väl till pass då han avser börja plugga heltid nu i höst och några år framåt. Är väldigt stolt över att han lyckats väl med sitt sparande samtidigt som han flyttade hemifrån och skaffade egen lägenhet (hyresrätt) för 1,5 år sedan. Detta har möjliggjorts av att han jobbat flitigt inom handel under perioden och tjänat relativt bra för sin ålder.

Ebba sommarjobbar nu inom Stockholm Stad utöver att hon jobbar extra inom handel, så egna pengar utöver studiebidraget tickar nu in i större skala. Hon sparar nu dels i en kontantbuffert och i ett nystartat fondsparande hos SAVR (ej sponsrat). Vi valde tillsammans lite olika fonder inom kategorierna global, småbolag, tillväxtmarknader och grön energi.

Att få skapa sin egen ekonomi tycker jag är bättre jämfört med att få en större klumpsumma, i alla fall om den är utan krav på motprestation. Att själv få disponera egna surt förvärvade pengar tror jag formar en på ett bra sätt gällande ekonomiskt tänkande. När jag flyttade hemifrån för 30 år sen så hade jag sparat ihop en slant från sommarjobb men hade inget sparande från föräldrarna då företeelsen barnspar var sällsynt på den tiden.

Det kapital via barnsparande vi har haft åt barnen är villkorat "vettiga" saker som körkort, del av kontantinsats till lägenhet eller till studiefrämjande ändamål. Jag fortsätter att förvalta barnens aktiesparande så får vi se sen vad det blir av det med tiden.

Hur barnens ekonomiska färdigheter kommer att utvecklas framåt återstår att se men det har börjat mycket lovande tycker jag. Jag hoppas att mitt (överdrivna?) engagemang i ämnet har smittat av sig i någon mening i alla fall.

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

  1. Oj, har båda barnen redan blivit myndiga? Det får mig att inse hur länge som jag faktiskt har följt din blogg ;) Och just Månadens aktie har alltid varit lite av en favorit bland dina inlägg. De har skänkt mycket inspiration som förhoppningsvis kan komma till nytta nu när jag och min fru väntar vårt första barn :) Ser fram emot fortsatta uppdateringar från barnens portföljer om möjligt. Allt gott! /Joel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till familjen - kul att höra att Månadens aktie har varit uppskattad och lycka till!

      Radera