2022-06-27

Recension: Livet, Börsen och Allting

Midsommarhelgen har bjudit på fantastiskt väder och ett bra sätt att hantera värmen är helt enkelt att ta det lugnt. Under en sådan lugn stund så passade jag på att läsa:

Livet, Börsen och Allting - Erik Sprinchorn, Cristofer AnderssonDenna visuellt tilltalande såväl som välskrivna bok bjuder på 12 kapitel om livet, börsen och allting. Det är befriande att läsa en ekonomibok som inte innehåller ordet rik i titeln men ränta-på-ränta omnämns förstås ett antal gånger som sig bör.

Detta är nog knappast en nybörjarbok då den är inte är speciellt lättläst tycker jag. Den kräver ganska mycket av läsaren och du får själv analysera, anteckna och sammanfatta det du tycker är viktigt i varje kapitel vilket sannolikt har varit författarnas syfte. Jag har nog i och för sig tappat lite sting i min läsning då jag läser alldeles för lite på äldre dar men jag gillar exempelvis sammanfattningar i punktform och jag tycker det hade lyft boken ett snäpp i min smak. Förvisso så bjuds läsaren på en ganska bra sammanfattning av boken inledningsvis: 
"spara som en pessimist men investera som en optimist."


Jag älskar som bekant visualiseringar och det är relativt sparsmakat med sådana i denna bok. Men när Ikigai dyker upp i kapitel 7 så är det mesta förlåtet då det är en personlig favorit. Fondförvaltare (Erik), lärare (Chrisofer) och pensionsspecialist på Konsumenternas försäkringsbyrå (undertecknad) är alla av typen Ikigai tycker jag även om förespråkare av indexfonder nog inte håller med om den förstnämnda avseende "vad världen behöver".

Just passiv vs. aktiv förvaltning diskuteras i boken på ett bra sätt tycker jag även om jag kanske saknade en liten sektion kring avgifters betydelse över tid allt annat lika.

Sammanfattningsvis så är Livet, börsen och allting en välskriven och utmanande bok som är väl värd att läsa då den innehåller en del guldkorn tycker jag.

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar