2023-01-31

Förändrad källskattshantering Avanza

För den som gillar bolag med utländskt säte och utdelningar så har det hänt en del förändringar hos nätmäklarna Avanza och Nordnet på sistone och i detta inlägg tänkte jag gå igenom hur källskatten kommer att hanteras hos Avanza från 2023 och tills vidare.

More Tax (refund)?

Den första förbättringen är återbetalningstiden som förkortas till mellan 3 till 15 månader om jag tolkar det hela rätt. Återbetalning av källskatt ska ske senast 31 mars ("februari/mars") året efter utdelningen. Det ger att en utdelning sista december betalas ut efter ca 3 månader och en första januari efter ca 15 månader.

När det gäller andelen återbetalning så får du tillbaka hela skatten för följande länder givet att "normal" skattesats för landet har dragits (avvikelse kan ske i vissa fall för exempelvis USA och Kanada).

USA 15% källskatt
Kanada 15%
Finland 35%
Danmark 27%
Norge 25%
Tyskland 26%
Frankrike 26%
Nederländerna 15%

Sen följer ett gäng andra länder där du erhållit ca 75-95% av utdelningen när skatten är återbetald, se information hos Avanza.

Jag ska försöka analysera skillnader jämfört med Nordnets hantering men spontant är det trevligt att Avanza betalar tillbaka fullt för Danmark, Norge, Tyskland och Frankrike jämfört med Nordnet som tar ca 2% av utdelningen för den administrativa kostnaden att driva in skatten. En fördel hos Nordnet är att de återbetalar inom 30-60 dagar så skillnaden netto om man räknar in förlorad avkastning kanske inte blir jättestor (detta ska jag förstås räkna på mer noga).

Något som är oklart med Avanzas hantering i skrivande stund är hur länder som inte finns med på deras lista hanteras. Närmast för min del är TSMC från Taiwan där 21% källskatt dras. Uppdaterar texten när detta är klarlagt.

Vad tror du om Avanzas nya metod för återföring av källskatt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza, James Watson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Mycket bra! Tillräckligt bra för att jag inte ska fundera på att byta från Avanza... För mig som äger Sampo så har jag funderat att sälja för att ligga ute med 35% källskatt i tre år, var också rädd att man inte skulle få hela beloppet för finska aktier med den höga källskatten.
  Ett knappt år är ändå helt OK tycker jag även om det förstås vore bättre som med Nordea/Nordnet att man får tillbaka den mycket snabbare.
  Det kommer att "jämna" ut sig över tid om utdelningarna håller sig relativt stabila, även med ett års fördröjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fallet Sampo så behöver du bara vänta ca 10 månader då de delar ut i slutet av maj. Det känns som Avanza har ganska bra täckning med full återbetalning för många relevanta länder vilket är imponerande.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Ja, jag gillar bolag med utländskt säte och utdelning. Mycket glädjande nyhet !! Tack för bra info/sammanställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid trevligt när förbättringar görs för utländska investeringar, lägre fxavgifter och slopande av courtageklasser på tur!?

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Mycket bra nyhet, det verkar som om Avanza visste att vi var i behov av ett litet kontant-tillskott här på våren, i och med att man kommer att återbetala ca 70" i källskatt som vi ligger ute med för 2019-21. Sen att man får tillbaka det årligen kommer inte göra så stor skillnad, det är för oss viktigare att det är förutsägbart så det inte kommer i mars ena året och maj andra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med en större klumpsumma! Med tanke på inflationen så vill man inte vänta för länge på upplupna tillgångar så snabbare hantering är extra välkommet - tack för kommentar!

   Radera
 4. Förbättring! Tycker källskatterna är ett dj---a aber. Det finns upp- och nersidor på allt. Men just nu är risken stor att man tvingas betala för mycket vid ägande av utländska aktier. För staterna är risken att utländska medborgare undandrar sig skatt, men redan idag tillåts ju en hel del läckage via andra system (tänk Double Irish With a Dutch Sandwich) som snarare är problemet. Småspararna borde få enklare sits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storbritannien är ett föredöme som har 0 i källskatt och mitt senaste case Consolidated Water från Cayman Islands har heller ingen källskatt. Tack för kommentar!

   Radera