2023-01-03

Global Multi Strategy Årsresultat 2022

2022 har varit ett svårt börsår tycker jag då ökad inflation och räntor har slagit hårt mot tillväxtbolags värderingsmultiplar. Lägger man sedan till sjunkande tillväxt så är dubbelsmällar mer regel än undantag och dessa faktorer har även drabbat Global Multi Strategi som avslutade 2022 på -24,1%.

Under året så noterade jag min sämsta aktieaffär någonsin än så länge i form av amerikanska Upstart. På totalen så har årsresultatet drabbats av ca 5 procentenheter till följd av detta men även med hänsyn tagit till det så är årsresultatet ingen höjdare oavsett. 

Positiva bidragsgivare har varit solenergibolagen Enphase och SolarEdge i kombination med stabila hälsobolag som Novo Nordisk och Regeneron.


Utav de fonder jag tävlar mot så lyckades jag endast slå Tin Ny Teknik i år. Bästa fond blev C Healthcare Select som nu har fin historik oavsett mätperiod. Bland globalfonderna har PriorNilsson Smart Global gått upp i täten vilket är intressant tycker jag.

Minst dåliga portfölj för min del har varit Global Quality som slutade på -18,7%. Sämst för andra året i rad blev Global Future, detta år slutade på -36,5%. På längre sikt är prestationen fortfarande konkurrenskraftig men under mitt mål på 15% CAGR.

Zoomar jag ut och jämför 5 års CAGR för Global Multi Strategy så är det väldigt jämnt och det är dags för mig att skärpa mig nu om det ska vara någon vits med egen förvaltning resultatmässigt. Jag är inte beredd att kasta in handduken än men utvärderar ett år i taget oavsett.

Portföljen vid årsskiftet


47 innehav kanske är i överkant men ändå i linje med mina strategier om tematisk tillväxt och kvalitetsbolag. Jag har under året viktat upp goda balansräkningar och kassaflöden och ser ingen anledning att prioritera annorlunda inför 2023.

Att jag underpresterat globalt index kan delvis förklaras på undervikt dollar med nära 10 procentenheter men tycker ändå att nuvarande allokering känns rationell inför 2023.

Sett till tema och sektorer så ligger jag närmast till hand att bibehålla/öka andelen hälsovård. Även andelen förnybar energi kan jag tänka mig att öka upp givet rimliga värderingar.


När det gäller bolagsstorlekar så tror/hoppas på revansch för småbolag under 2023 och jag önskar kunna öka andelen mindre bolag när tillfälle ges.

2023?

Det är svårt att sia om börsen i stort på kort sikt och 2023 är inget undantag. Det blir spännande att se hur bolagen guidar för helåret, gissar att det kommer bli åt det försiktigare hållet.

Jag har ca 4% kassa i skrivande stund, främst i Global Future. För se hur och när jag sätter sprätt på den. Sentimentet för offensiv tillväxt känns inte så starkt inför 2023 så jag är lite skotträdd för den typen av bolag för närvarande.

Global Quality utgör stommen för Global Multi Strategy och dess kvalitetsbolag hoppas jag kan prestera relativt väl framåt.

Mitt fria sparande i form av Global Liberty har numera fokus på stabila kassaflöden och jag hoppas kunna spara en regelbunden slant under året.

Hur har du presterat 2022 och hur tänker du inför 2023?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

  1. -4 procent år 2022. Räddades av stora delar av innehav i dollar, många mogna bolag med bra kassaflöden och inriktning mot bolag, bank och försäkring, som gagnas av högre räntor. Haft turen (skickligheten?) att också ha fastighetsbolag med ganska låg belåning och affärsmodeller som tycks klara högre räntor ganska bra (WP Carey, Wihlborgs).

    Min portfölj är relativt defensiv och tenderar att öka mindre än globala index när det går upp, men också minska mindre när det dyker. Planen är att fortsätta på inslagen väg men vikta upp en del mogna techbolag för att få kanske lite mer tillväxtprofil på lådan: AVGO, CCI, DLR särskilt.

    Skulle dock inte ha något emot att byta flera av mina innehav mot flera av dina. Särskilt Microsoft, TSMC och LVMH.

    Tack för en bra blogg! Alltid intressant att läsa dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. -4% var inte illa med tanke på omständigheterna, bra jobbat! Av det du beskriver så har du sannolikt bra riskjusterad avkastning och det kan bidra till god nattsömn tänker jag.

      Tack för feedback och för att du delar med dig!

      Radera
  2. Jag var -5,09% i min stora pensionsfond, med 217 individuella innehav och ett 30-tal fonder/ETFer, som förvaltas på en Kapitalförsäkring. Utdelningstillväxten var +73,6% jämfört med helåret 2021 och därmed hamnar jag +46,5% över FIRE nivån. Det var ett mycket bra år, avseende det ekonomiska, under 2022.

    Jag är säker på att det ordnar till sig utvecklingsmässigt för dig inom kort. Fast 47 innehav är naturligtvis alldeles uppåt väggarna i underkant ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till ett klart godkänt resultat och till fina utdelningar!

      40-50 innehav känns "lagom" för min strategi, när jag hade uppåt 120 så var det svårare :)

      Tack för att du delar med dig!

      Radera
  3. Klarade mig skapligt på grund av exponering i dollar och ganska stora innehav i AstraZeneca och Swedish Match. Totalt ner knappt 10% för 2022. Börjar bli lite sugen på mer exponering mot Tech men svårt att välja. Fegar antagligen ut och kör Swedbank Robur Ny Teknik eller TIN Ny Teknik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 10% låter helt ok och det är helt klart svårt med tech i detta sentiment - tack för att du delar med dig!

      Radera